ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πομπηία: Νέα ευρήματα δείχνουν ότι στην πόλη παρουσιάζονταν έργα στην ελληνική γλώσσα

Πομπηία: Νέα ευρήματα δείχνουν ότι στην πόλη παρουσιάζονταν έργα στην ελληνική γλώσσα
ΑΡ Photo

Η Πομπηία συνεχίζει να δίνει πολύ εντυπωσιακά ευρήματα και να ρίχνει φως στη ζωή της πόλης πριν καταστραφεί από την έκρηξη του Βεζούβιου, το 79 μ.Χ.

Η τελευταία ανακάλυψη είναι ένα πολύ καλά διατηρημένο λείψανο το οποίο φέρει ακόμη τούφες από λευκά μαλλιά, μέρος του αυτιού καθώς και οστά και κομμάτια υφάσματος. Ο σκελετός του άνδρα, που φαίνεται ότι ήταν μεταξύ 60 και 70 ετών, βρέθηκε σε έναν τάφο που χρονολογείται από τις τελευταίες δεκαετίες της πόλης πριν αυτή καταστραφεί ολοσχερώς.

Ο σκελετός βρέθηκε σε τάφο στη νεκρόπολη Porta Sarno, μια περιοχή στα ανατολικά της Πομπηίας που δεν είναι ακόμη ανοιχτή στο κοινό. Η ανακάλυψη θεωρείται ιδιαίτερα ασυνήθιστη αφού εκείνη την εποχή οι περισσότεροι νεκροί αποτεφρώνονταν.

Οι αρχαιολόγοι ερευνούν το ενδεχόμενο ο άνδρας να είχε ταριχευθεί πριν από την ταφή. Στην ταρίχευση χρησιμοποιούνταν συγκεκριμένα υφάσματα και οι αρχαιολόγοι έχουν βρει στο σημείο κάποιες ενδείξεις ότι στο νεκρό είχε χρησιμοποιηθεί τέτοιο ύφασμα.

Μια επιγραφή του τάφου υποδηλώνει ότι ο ιδιοκτήτης του ήταν ένας απελεύθερος δούλος με το όνομα Marcus Venerius Secundio, ο οποίος φαίνεται ότι βοηθούσε να οργανωθούν παραστάσεις στα ελληνικά.

Είναι η πρώτη φορά που οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι στην πόλη παρουσιάζονταν έργα στην ελληνική γλώσσα. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για μια ένδειξη ότι τα ελληνικά χρησιμοποιήθηκαν παράλληλα με τα λατινικά σε ένα μεγάλο εύρος της λεκάνης της Μεσογείου.

«Το ότι οργανώθηκαν παραστάσεις στα ελληνικά είναι απόδειξη του ανοιχτού πολιτιστικού κλίματος που χαρακτήριζε την αρχαία Πομπηία», δήλωσε ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, Gabriel Zuchtriegel.

Σύμφωνα με το Αssociated Ρress ο ίδιος εξήγησε ότι ο Marcus Venerius Secundio απελευθερώθηκε από δούλος και μάλλον έζησε μια «άνετη ζωή» δεδομένου του μεγέθους του τάφου του. «Δεν έγινε πολύ πλούσιος, αλλά σίγουρα έφτασε σε σημαντικό επίπεδο ευημερίας», είπε ο Zuchtriegel.