Κέρκυρα: Εικαστική έκθεση «Ύμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν» για την επέτειο της ελληνικής επανάστασης
Άνοιξε τις πύλες της η ιστορική εικαστική έκθεση «Ὓμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, από το Ίδρυμα Κερκυραϊκής Κληρονομιάς.
Η έκθεση, που λαμβάνει χώρα στη Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας, στα Παλαιά Ανάκτορα Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, περιλαμβάνει την προβολή σημαντικών προσωπικοτήτων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, όπως του Ρήγα Βελεστινλή, του Αντωνίου Μαρτελάου, του Ανδρέα Κάλβου και του Αδαμαντίου Κοραή, την προβολή των πρωτοστατών του εθνικού ύμνου, του Διονυσίου Σολωμού και του Νικολάου Μαντζάρου-Χαλικιοπούλου, την προβολή όλων των κεντρικών ηρώων του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, με την πλήρη σειρά «Έλληνες» του Άνταμ Φρίντελ και γλυπτικές προτομές και ανδριάντες του Γιώργου Μέγκουλα, του Ιωάννη Καποδίστρια από τον Σερ Τόμας Λώρενς, αλλά και κεντρικών μορφών του Φιλελληνισμού, όπως του Λόρδου Μπάυρον και Ζαν-Γκαμπριέλ Εϋνάρ.
Επιπλέον, παρουσιάζει απεικονίσεις σημαντικών στιγμών του Αγώνα- της Πολιορκίας του Ναυπλίου (1821), της λωσης της Τριπολιτσάς (1821), της Εξόδου του Μεσολογγίου (1826) και της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου (1827). Αξιοσημείωτη είναι η παρουσίαση της «Χάρτας της Ελλάδας» του Ρήγα Βελεστινλή από τον Φρανσουά Μήλλερ στο πλήρες ανάπτυγμά της με τα δώδεκα μέρη στα 200 x 210 εκατοστά, με την ευγενική παραχώρηση της Γενναδίου Βιβλιοθήκης. Τέλος, στην έκθεση περιλαμβάνεται, με την ευγενική παραχώρηση της Φιλελληνικής Συλλογής Βαρκαράκη στην Αθήνα και η Άποψη της Στράντα Ρεάλε στην Κέρκυρα (1836) από τον Σάμιουελ Προύτ, που δίδει μία σπάνια εικόνα εποχής.
«Με βαθιά συγκίνηση φέραμε εις πέρας την ιστορική αυτή έκθεση με τίτλο "Ὓμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν", που είναι τιμή και δόξα για τη σύγχρονη Ελλάδα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ιστορικός τέχνης δρ Μεγακλής Ρογκάκος.
Την εικαστική έκθεση που είναι υπό την πλήρη επιμέλεια του ιστορικού τέχνης, δρ Μεγακλή Ρογκάκου, συνοδεύει ένα λεύκωμα που εκδόθηκε στην αγγλική και την ελληνική γλώσσα.
Ένα μοναδικό λεύκωμα
Στο ιστορικό αυτό λεύκωμα, που αποτελεί ένα ευρύ αφιέρωμα στην εθνική επέτειο του 1821, περιλαμβάνονται μελέτες για την Ελληνική Επανάσταση από ειδικούς επιστήμονες όπως τον Σπύρο Νικολάου, τον Νικόλαο Κουρκουμέλη και την Έλενα Ματθαιοπούλου, ενώ γίνεται η παρουσίαση των προδρόμων, ηρώων και υποστηρικτών της Παλιγγενεσίας από τους ιστορικούς επιστήμονες Μεγακλή Ρογκάκο, Γεώργιο Κεντρωτή και Ξένη Μπαλωτή. Επίσης παρουσιάζεται μία ειδική έρευνα, που υποστήριξε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για το ρόλο της Επτανήσου στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα από τους Γιάννη Πιέρη για την Κέρκυρα, Κατερίνα Δεμέτη για τη Ζάκυνθο, Θεοδώρα Ζαφειράτου για την Κεφαλονιά, Μαρία Ρούσσου και Μαρία Τασσοπούλου για τη Λευκάδα, Μάχη Παΐζη-Αποστολοπούλου για την Ιθάκη, Ελένη Χάρου-Κορωναίου για τα Κύθηρα και Σπύρο Μπογδάνο για τους Παξούς. Στο δεύτερο μέρος του, που αφορά στην έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο Εκ-Στάσεις, περιλαμβάνει πραγματεία και συνοπτικό σχολιασμό για κάθε έκθεμα από τον επιμελητή της.
«Η εθνική επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, "αγγίζει" όλη την υφήλιο. Με αυτό το σκεπτικό εκδώσαμε και το συνοδευτικό λεύκωμα της έκθεσης στα ελληνικά και στα αγγλικά προκειμένου να προβληθεί διεθνώς το σημαντικό αυτό γεγονός που τιμά η πατρίδας μας», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κερκυραϊκής Κληρονομιάς, Σπύρος Φλαμπουριάρης.
Η ιστορική εικαστική έκθεση, εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που φέρουν γενικό τίτλο «Ὓμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν» και περιλαμβάνουν διαλέξεις και συναυλίες, δύο εικαστικές εκθέσεις υπό την επιμέλεια του δρ Μεγακλή Ρογκάκου - «Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν», ιστορική έκθεση στην Πινακοθήκη Δήμου Κερκύρας (4 - 31 Αυγούστου 2021) και «Εκ-Στάσεις: Απόπειρες Απεικόνισης της Ελευθερίας», έκθεση σύγχρονης τέχνης που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού από τις 10 Ιουλίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2021).
Οι συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Κερκυραίων, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Ίδρυμα Κερκυραϊκής Κληρονομιάς και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.