ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«ΘΑΛΑΤΤΑ - ΘΑΛΑΤΤΑ»: Το 4ο podcast της «Επιτροπής Ελλάδα 2021» με τον Διονύση Σαββόπουλο

ΕΛΛΑΔΑ 2021

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», στο πλαίσιο των δράσεων για τα 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, παρουσιάζει το τέταρτο επεισόδιο της σειράς των επετειακών podcasts «200 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ» από τον Διονύση Σαββόπουλο.

Το επεισόδιο με τίτλο «ΘΑΛΑΤΤΑ - ΘΑΛΑΤΤΑ - Θαλασσινά τραγούδια, θαλασσινές ιστορίες 1821-2021», είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», στο σύνδεσμο www.greece2021.gr/ta-podcast-tis-epitropis-ellada-2021.html

Στο podcast ο Διονύσης Σαββόπουλος προλογίζει θαλασσινά τραγούδια, αφηγείται θαλασσινές ιστορίες ενώ δίνει: «την δική του ερμηνεία στην "τελεία" που έγινε θέμα διαμάχης στο "Περιγιάλι το κρυφό"». Επιπρόσθετα στο "ΘΑΛΑΤΤΑ - ΘΑΛΑΤΤΑ" ακούγονται μεταξύ άλλων: Ανδρέας Εμπειρίκος, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Πέτρος Μοροζίνης, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Βασίλης Τσιτσάνης, Μίκη Θεοδωράκης, Γιώργος Μπάτης, Μπαγιαντέρας κι άλλοι πολλοί.

Μεταδίδεται, επίσης, από σπάνια ηχογράφηση, η επική μπαλάντα του 11ου- 12ου αιώνα «Ναυτόπουλο Ψυχομαχεί», η οποία τραγουδιέται ακόμη και σήμερα στα νησιά. «Πρόκειται για ένα τραγούδι "ποταμό" που αντέχει 700-800 χρόνια και ανήκει σε μια ιδιαίτερη κατηγορία παραδοσιακών τραγουδιών, τις περίφημες "παραλογές"» αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση. Οι "παραλογές" θεωρούνται από πολλούς ανάμεσα στις σημαντικότερες καλλιτεχνικές δημιουργίες των ελλήνων.

Για τα podcasts, ο Διονύσης Σαββόπουλος συνεργάζεται με το μουσικολόγο καθηγητή κ. Λάμπρο Λιάβα, το δημοσιογράφο, συλλέκτη και ερευνητή κ. Γιώργο Κοντογιάννη και το ζωγράφο κ. Αλέξη Κυριτσόπουλο.

Η παραπάνω δράση είναι μία προσφορά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Η Επιτροπή δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση και τα έσοδά της προέρχονται αποκλειστικά από χορηγίες και το Νομισματικό της Πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει 14 συλλεκτικά νομίσματα που διατίθενται μέσω του ειδικού e-shop στο shop.greece2021.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης