ΥΠΠΟΑ: Έργα αποκατάστασης εμβληματικών μνημείων της πόλης της Λάρισας - Αυτοψία Μενδώνη
Ανανεώθηκε:
Αυτοψία σε έργα αποκατάστασης εμβληματικών μνημείων της πόλης της Λάρισας και σε σεισμόπληκτα μνημεία της περιφερειακής ενότητας πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.
Το έργο της συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου στη Λάρισα, ενταγμένο στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2021, προχωρεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς και εντός χρονοδιαγραμμάτων. Οι εργασίες ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2019 με χρόνο περάτωσης το 2023.
Όπως είπε η Λίνα Μενδώνη, «ένα πολύ σημαντικό έργο όχι μόνο για τη Λάρισα και τη Θεσσαλία, αλλά και για την Ελλάδα, έχει μπει σε τροχιά ολοκλήρωσης. Από την αυτοψία που κάναμε σήμερα διαπιστώσαμε ότι είναι η πρώτη φορά που το έργο αποκατάστασης που εξελίσσεται στο αρχαίο θέατρο έχει ορατό τέλος. Και όταν λέω ορατό τέλος δεν εννοώ ότι θα σταματήσουν οι εργασίες δια παντός. Εννοώ ότι θα αποκατασταθεί η μορφή του κοίλου, που είναι και το βασικό ζητούμενο, προκειμένου το μνημείο να αποδοθεί στην πόλη, στους πολίτες και στους επισκέπτες της. Μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρηματοδοτικής περιόδου, χάρη στην εξαιρετικά καλή συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω του ΕΣΠΑ της οποίας εξασφαλίστηκαν όλα τα αναγκαία κονδύλια για την ολοκλήρωση του θεάτρου, το συγκεκριμένο έργο θα έχει ολοκληρωθεί. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση που νομίζω ότι ικανοποιεί το σύνολο των Λαρισαίων πολιτών».
Μπεζεστένι
Οι εργασίες αποκατάστασης στο Μπεζεστένι ξεκίνησαν την άνοιξη του 2020 με προβλεπόμενη περάτωση στα τέλη του 2021. Πρόκειται για εργασίες ανασκαφής και αναστήλωσης, που πραγματοποιούνται ως υποέργο στο κύριο έργο αποκατάστασης του μνημείου, που εκτελεί ο Δήμος Λαρισαίων, στο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του Υπουργείου Ανάπτυξης, ΕΣΠΑ 2014-2021.
Στο Μπεζεστένι η Λίνα Μενδώνη είπε ότι «Η αποκατάσταση του συγκεκριμένου κτηρίου είναι μία εμβληματική παρέμβαση στην πόλη. Είναι ένας χώρος ο οποίος συμπληρώνει το παζλ των μνημείων που τεκμηριώνουν την μακρά ιστορική διάρκεια στην πόλη της Λάρισας. Η οικεία Εφορεία Αρχαιοτήτων προχωρεί την συντήρηση και την αρχαιολογική διερεύνηση του μνημείου, προκειμένου στη συνέχεια να αναλάβει ο Δήμος να εφαρμόσει τη μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου. Το έργο αποκαθιστά το μνημείο και του αποδίδει την αρχική του χρήση, τη χρήση δηλαδή της Αγοράς. Από τη στιγμή που αποκατασταθεί το Μπεζεστένι, παράλληλα με την ολοκλήρωση του Αρχαίου Θεάτρου, τις γύρω παρεμβάσεις που έχουν γίνει κι εκείνες που προγραμματίζονται να γίνουν, η Λάρισα αποκτά ένα εξαιρετικό σημαντικό πολιτιστικό πόλο, που συγχρόνως είναι και εξαιρετικά δυναμικός αναπτυξιακός πόρος. Το ιστορικό κέντρο της Λάρισας μεταμορφώνεται. Πρέπει, λοιπόν, να συμβάλουμε όλοι με όλες τις δυνάμεις μας, προκειμένου, το ταχύτερο δυνατόν, να αποδοθούν αυτά τα μνημειακά ιστορικά σύνολα στην πόλη και τους πολίτες της».
Τα μνημεία που επλήγησαν από το σεισμό
Στη συνέχεια, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισκέφθηκε μνημεία της περιφερειακής ενότητας Λάρισας που επλήγησαν από το σεισμό του περασμένου Μαρτίου. Εκτός από το Γενί Τζαμί στην πόλη της Λάρισας, η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε σεισμόπληκτα μνημεία στον Τύρναβο, στην Ελασσόνα και στο Κιλελέρ.
Για την λήψη των άμεσων σωστικών μέτρων στα εν λόγω μνημεία έχει εγκριθεί 1.500.000 ευρώ με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.
Η Υπουργός επισκέφθηκε την Αγία Παρασκευή, τον Άγιο Νικόλαο των Βλάχων και τη Μονή Προφήτη Ηλία στον Τύρναβο, την Ιερά Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας, τον Άγιο Δημήτριο στη Συκιά, τον Άγιο Αθανάσιο και τον Άγιο Νικόλαο στο Πραιτώρι, τον Άγιο Γεώργιο στη Μαγούλα, την Αγία Παρασκευή στο Αμούρι στον Δήμο Ελασσόνας και την Ζωοδόχο Πηγή στον Κραννώνα του Δήμου Κιλελέρ.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της στα σεισμόπληκτα μνημεία, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού δήλωσε τα εξής: «Κάνουμε σήμερα ένα οδοιπορικό στα μνημεία τα οποία έχουν πληγεί από τον σεισμό του Μαρτίου. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ξεκινήσει το έργο της. Το Υπουργείο Πολιτισμού δια της Εφορείας Αρχαιοτήτων ήταν από την πρώτη στιγμή παρόν. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων ξεκινά αμέσως τις σωστικές επεμβάσεις, ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση των μνημείων, όπως και τις πρώτες μελετητικές προσεγγίσεις προκειμένου να ωριμάσουν οι μελέτες και να περάσουμε στη δεύτερη φάση της αποκατάστασης. Χρειάζεται πολλή δουλειά, αλλά ήδη από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Σδρόλια και όλο το επιτελείο, με την υποστήριξη των κεντρικών διευθύνσεων του ΥΠΠΟΑ, έχουμε αποτυπώσει πλέον για κάθε μνημείο τις ανάγκες του. Αυτό επιτρέπει από τις επόμενες ημέρες να αρχίσουν οι επεμβάσεις. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λαρίσης έχει πολλή δουλειά με τα σεισμόπληκτα. Έχει, όμως, και την τεχνογνωσία και το επιστημονικό και το τεχνικό προσωπικό για να αντιμετωπίσει σωστά τις όποιες ανάγκες τους».