Καθώς απομένουν λίγοι μήνες μέχρι να μεταφερθεί η Εθνική Βιβλιοθήκη στο νέο της κτίριο, στο Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μπαίνοντας σε μια νέα εποχή, ψηφιακή, καινοτομίας και εξωστρέφειας θυμόμαστε τη σημασία των θεματοφυλάκων της γραπτής πνευματικής παρακαταθήκης της ανθρωπότητας.
Οι βιβλιοθήκες προάγουν την ιστορία της γνώσης και μένουν άφθαρτες στο πέρασμα των χρόνων. Όταν ο καθηγητής Τζέιμς Κάμπελ (James Campbell) του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, δεν μπόρεσε να βρει ένα βιβλίο που να εκθέτει την ιστορία των βιβλιοθηκών, αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο, ο ίδιος.
Με τη βοήθεια του φωτογράφου Γουίλ Πράις (Will Pryce), ξεκίνησε ένα επικό ταξίδι ανάμεσα σε 21 χώρες, επισκεπτόμενος 85 από τις πιο σημαντικές βιβλιοθήκες του κόσμου.
Τρία χρόνια αργότερα, το βιβλίο, Βιβλιοθήκη: Η παγκόσμια ιστορία (The Library: A World History ) έγινε η πιο ολοκληρωμένη συλλογή του ονείρου του.
Περιηγηθείτε στη gallery για μια φευγαλέα βόλτα στους θεματοφύλακες του πολιτισμού σε 15 φωτογραφίες.
Shhh! Take a peek at 15 of the world's most exquisite libraries
Photo 1/15
Βιβλιοθήκη Άντμοντ, Αυστρία. "Μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες που φιλοξενείται σε ένα μοναστήρι. Όλο το μέρος είναι αποτέλεσμα τέχνης. Οι διάδρομοι, οι βιβλιοθήκες είναι απλά σχεδιασμένα, ώστε, όταν εισέρχεσαι στο κτίριο, αντικρίζεις έναν χώρο που είναι λουσμένο από το φως. Δεν υπάρχουν θρανία ανάγνωσης, καθώς δεν προορίζεται για αναγνωστήριο αλλά για εκθεσιακό μέρος. Χτίστηκε το 1776."
Photo 2/15
Βιβλιοθήκη της Μαλεστιάνα, Ιταλία. «Χτίστηκε από τον Μαλατέστα Νοβέλλο (Malatesta Novello), μέλος της αριστοκρατικής ιταλικής οικογένειας. Περιέχει αυθεντικά βιβλία, από την ελληνική και λατινική ιστορία, τις επιστήμες και την ιατρική. Το αρχαιότερο αντίγραφο που φιλοξενεί είναι το βιβλίο ‘’Ετυμολογίας του Ισιδώρου’’».
Photo 3/15
Triritala Koreana, Νότια Κορέα. «Η επίσκεψη αυτής της βιβλιοθήκης ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες. Κάναμε ορειβασία στο βουνό μόνο και μόνο για να μας ανακοινώσουν ότι απαγορεύεται η φωτογράφιση του εσωτερικού χώρου. Ευτυχώς, είχαμε μαζί μας έναν κορεάτη μαθητή που μας βοήθησε σταδιακά να αποκτήσουμε πρόσβαση και στο εσωτερικό της βιβλιοθήκης. Αρχικά, τραβήξαμε μια φωτογραφία από την πόρτα, έπειτα από το εσωτερικό, και πάει λέγοντας. Η συλλογή είναι μαγευτική καθώς αντιλαμβάνεσαι όταν την παρατηρείς, ότι δεν βλέπεις απλά βιβλία, αλλά αντιγραμμένα αρχεία που χρονολογούνται από το 1251, θυμίζοντάς μας ότι οι Κορεάτες έκαναν αντίγραφα αιώνες πριν από τον Γουτεμβέργιο, ο οποίος εισήγαγε την τυπογραφία στην Ευρώπη».
Photo 4/15
Μαρκιανή Βιβλιοθήκη, Βενετία. «Ένα εντυπωσιακό κομμάτι διακόσμησης, ένα μνημείο μεγαλειότητας της Βενετσιάνικης Δημοκρατίας. Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες δημόσιες βιβλιοθήκες της Ιταλίας και είναι περίφημη για την συλλογή ελληνικών και λατινικών χειρογράφων που κατέχει. Βρίσκεται εγκατεστημένη σε ένα από τα ομορφότερα αναγεννησιακά κτήρια της πλατείας Αγίου Μάρκου».
Photo 5/15
Βιβλιοθήκη Peabody, Βαλτιμόρη, ΗΠΑ (The Peabody library). «Είναι ένα εξωπραγματικό μέρος, ένας ναός που δημιουργεί μια ατμόσφαιρα καθεδρικού ναού. Υπάρχουν χιλιάδες βιβλία όπου και αν κοιτάξεις . Εκτός των κλασσικών λεπτομεριών, η κατασκευή της είναι κατά κύριο λόγο από σίδερο».
Photo 6/15
Kάμαρα Tianyi, στην πόλη Ningbo, Κίνα. «Είναι η πιο αρχαία βιβλιοθήκη της Κίνας. Η ίδρυσή της χρονολογείται το 1561. Είναι πολύ σκοτεινά επειδή δεν επιτρέπεται να διαβάζεις μέσα σε αυτή, αλλά μπορείς να παίρνεις το βιβλίο σου έξω στον κήπο, ή και στο δωμάτιο σου. Τα βιβλία έχουν πια μεταφερθεί, οπότε είναι η μοναδική φωτογραφία που δείχνει τα βιβλία στην πρώτη τους θέση».
Photo 7/15
Βιβλιοθήκη Μπόντλιαν (Bodleian), Οξφόρδη. «Το τμήμα που είναι αφιερωμένο στην τέχνη είναι από τα πιο αγαπητά σημεία της βιβλιοθήκης. Το περιεχόμενό της δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τα αναγνωστήρια».
Photo 8/15
Βιβλιοθήκη του Κολλεγίου Μέρτον, Οξφόρδη. «Αν και το κτίριο ολοκληρώθηκε το 1373, πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες του κόσμου που χρησιμοποιείται ακόμα σε καθημερινή βάση, από τον 16ο αιώνα. Δεν είναι πλούσια διακοσμημένη όπως οι βιβλιοθήκες των παλατιών και των μοναστηριών, επειδή τα πανεπιστήμια δεν είχαν μεγάλη χρηματοδότηση, αλλά παρ’ όλα αυτά, είναι μια εκπληκτική βιβλιοθήκη».
Photo 9/15
Βeinecke Rare Books and Manuscript Library, Κονέκτικατ, ΗΟΑ. «Εξωτερικά, μοιάζει με ένα μεγάλο λευκό κουτί, οπότε αποτελεί μια έκπληξη το εσωτερικό της. Όλο το φως περνάει από τους πέτρινους τοίχους, και το μελί χρώμα κάνει το εσωτερικό της πραγματικά μαγευτικό. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα κτήρια που περιέχουν σπάνια βιβλία και χειρόγραφα, και αυτό το χρόνο είναι η 50η επέτειός της. Περιέχει επίσης όλη την αυθεντική συλλογή της βρετανικής βιβλιοθήκης. Ανήκει στο πανεπιστήμιο του Γέιλ».
Photo 10/15
Βιβλιοθήκη Εσκόριαλ, Μαδρίτη. «Μια εκθαμβωτική, πραγματικά, βιβλιοθήκη. Βιβλία διακοσμούν τους τοίχους της, το κύριο χωλ είναι μια αρμονική σύνθεση τμημάτων από βιβλία. Ολοκληρώθηκε το 1585».
Photo 11/15
Ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη, Φίλιπς Έξετερ, ΗΠΑ (Philips Exeter Academy Library). «Είναι ίσως η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη λυκείου που έχει δημιουργηθεί ποτέ. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν με ησυχία, δίπλα από παράθυρα που έχουν δημιουργηθεί από τις δικές τους εμμονές».
Photo 12/15
Βιβλιοθήκη Τζοανίνα, Κόιμπρα, Πορτογαλία. «Είναι μια πολύ όμορφη βιβλιοθήκη, ένα σημάδι της εποχής που η Πορτογαλία ήταν πλούσια και δυνατή. Είναι πάρα πολύ σκοτεινή, αλλά είναι διακοσμημένη από χρυσά φύλλα που δίνουν μια μαγική αριστοκρατική νότα. Οι κρυφές πόρτες οδηγούν σε αναγνωστήρια».
Photo 13/15
Βιβλιοθήκη του παλατιού της Μάφρα, Πορτογαλία. «Η πανέμορφη αυτή ροκοκό ρυθμού βιβλιοθήκη βρίσκεται στο παλάτι Μάφρα της Πορτογαλίας και λειτουργεί ως ατραξιόν. Έχει μήκος 88 μ. πλάτος 9.5 μ. και διαθέτει σπάνια βιβλία και χειρόγραφα τα οποία για να τα δανειστεί κάποιος πρέπει να λάβει την άδεια από τον βασιλιά της Πορτογαλίας. Διαθέτει πολύ σημαντικά τεκμήρια όπως τα Χρονικά της Νυρεμβέργης (1493) και άλλα βιβλία που τυπώθηκαν πριν το 1500».
Photo 14/15
Βιβλιοθήκη Strahov Abbey, Πράγα. "Μια από τις πιο ολοκληρωμένες βιβλιοθήκες για να επισκεφτεί κανείς" σχολιάζουν οι δημιουργοί της έκδοσης. Ίσως για αυτό ξεκίνησαν το ταξίδι τους στη γνώση από εδώ.
Photo 15/15
Βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, Ολλανδία. «Το κτίριο είναι αριστοτεχνικά διαμορφωμένο έτσι ώστε να μπαίνει το φυσικό φως και να δημιουργούνται χώροι τόσο για κοινή εργασία όσο και για απομόνωση. Είναι εξαιρετικά διάσημο στους μαθητές του πανεπιστημίου».