ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κυκλοφορούν τα «Άσπρα μήλα» του ποιητή Δημήτρη Ελευθεράκη

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη η ποιητική συλλογή «Άσπρα μήλα» του Δημήτρη Ελευθεράκη, του ποιητή της νεότερης γενιάς που απεβίωσε αιφνιδίως σε ηλικία 42 ετών τον προηγούμενο Νοέμβριο.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1978 ο Δημήτρης Ελευθεράκης σπούδασε ελληνική φιλολογία και συγκριτική γραμματολογία στην Αθήνα και στο Εδιμβούργο. Διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τη διατριβή «Τ. Κ. Παπατσώνης: μια εξέταση της ποιητικής του στη διακειμενική προοπτική της ποίησης των F. Hoelderlin, P. Claudel και T. S. Eliot» (2007).

Από το 2014 έως το 2018 έζησε στη Γερμανία, εκπονώντας διδακτορική έρευνα με θέμα την τύχη των Ελλήνων εβραίων στο Ολοκαύτωμα στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ και διδάσκοντας ελληνικά στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Επιστρέφοντας στη Αθήνα εργάσθηκε ως φιλόλογος στο International Baccalaureate της Σχολής Μωραΐτη.

Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1998 με ποιήματά του στο περιοδικό Νέα Εστία. Δημοσίευσε πέντε ποιητικές συλλογές: Το «καθαυτό χειρόγραφο» (Γαβριηλίδης, 2001), «Προσωρινή μετάθεση» (Γαβριηλίδης, 2004), «Ρέκβιεμ για ένα φίλο» (Ερατώ, 2005), «Η στέππα» (Νεφέλη, 2006), και τα «Εγκώμια» (Πατάκης, 2013), το οποίο απέσπασε το βραβείο ποίησης του περιοδικού Ο Αναγνώστης.

Επιμελήθηκε χρηστικές εκδόσεις ποιημάτων του Κ. Γ. Καρυωτάκη (Πατάκης, 2010) και του Κ. Π. Καβάφη (Πατάκης, 2011), συμμετείχε, μαζί με τους ποιητές Δημήτρη Αγγελή και Σταμάτη Πολενάκη, στην έκδοση «Με το περίστροφο του Μαγιακόφσκι: μια συζήτηση για την ποίηση» (Ερατώ, 2010) ενώ ποιήματά του συμπεριλήφθηκαν σε ανθολογίες και συλλογικές εκδόσεις, και συνεργασίες του δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά (Η Αυγή, Το Βήμα, Νέα Εστία, Πλανόδιον κ.ά.). Συμμετείχε δε στη συντακτική ομάδα του περιοδικού Ποιητική.

Ως μεταφραστής επιμελήθηκε την Κάρμεν του Bizet για την Εθνική Λυρική Σκηνή και τα μυθιστορήματα των Clemens Brentano, Gore Vidal, Johnston McCulley.

Το γκραφίτι στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τον Μάρτιο του 2015 τού είχε δώσει την αφορμή για τη συγγραφή του σύντομου αφηγήματος «Δύσκολη τέχνη» (Αντίποδες, 2015), το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και μεταφράστηκε και στα γερμανικά.

Να σημειωθεί πως υπό την επίβλεψη και την καθοδήγησή του Δημήτρη Ελευθεράκη, η μαθητική ομάδα της Σχολής Μωραΐτη διακρίθηκε στον 6ο Μαθητικό Διαγωνισμό δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους για το σχολικό έτος 2019-2020 με θέμα «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης