ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τέχνη 1821: Ανάλυση του έργου «Περικεφαλαία Αυτοκτονίας», Θόδωρος

Θόδωρος, Περικεφαλαία Αυτοκτονίας, 1964, χαλκός, φτερά, 50x30 x30 εκ., Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου

Ο καλλιτέχνης Θόδωρος (1931-2018), σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1952-57) και στη συνέχεια στην Ecole des Beaux Arts στο Παρίσι. Έμαθε την τεχνική του μετάλλου στην Academie du Feu. Διετέλεσε καθηγητής Πλαστικών Τεχνών στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Θεωρείται από τους σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης γλυπτικής, με διεθνή αναγνώριση και συνέβαλε ενεργά στους πειραματισμούς της, επιχειρώντας να εντάξει το έργο του σε χώρους άλλων εποχών και χρήσεων.

Η «Περικεφαλαία Αυτοκτονίας» (1964), έργο μνημειακό, έστω και μικρών διαστάσεων, αποτελεί έναν προσωπικό και ιδιόμορφο διάλογο με την ελληνική παράδοση, μια ύστατη αναφορά και κριτική υπόμνηση στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, όπου το ρέον παρόν εμπεριέχει το συσσωρευμένο παρελθόν της ζωής και της ιστορίας.

Τεχνοτροπικά, το έργο παραπέμπει σε σουρεαλιστικές και ντανταϊστικές αναφορές και προεξαγγέλλει την επόμενη φάση δημιουργίας του, καθώς ο εμφανής στόχος δεν είναι πια η ανάδειξη του υλικού σαν εκφραστικής δύναμης, αλλά η σχέση του με τον δέκτη.

Το έργο εκτέθηκε το 1986 στην ατομική του έκθεση, με τίτλο «Ανατόπιση – Αναζήτηση», στον Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου του μεσαιωνικού κάστρου της Ρόδου, ένα οχυρό, που στο μακρινό παρελθόν στήριξε την άμυνα της πόλης.

Οι παρεμβάσεις του Θόδωρου στον δημόσιο χώρο αποτελούν βασικό άξονα του καλλιτεχνικού του έργου και είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι απόψεις του για την τέχνη γενικά και τη γλυπτική ειδικότερα, σε σχέση με τον χώρο και τον χρόνο.

Η γλυπτική, όπως έλεγε, βρίσκει το νόημά της πέρα από την προσωπική έκφραση και παίρνει περιεχόμενο ως συνισταμένη μιας συλλογικής έκφρασης, ενώ η δημόσια λειτουργία της σύγχρονης γλυπτικής μπορεί να χρησιμεύσει ως ζωντανό ενδιάμεσο επικοινωνίας.

Με τη συνδρομή της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης

Δείτε εδώ το μεγάλο αφιέρωμα του CNN Greece στην επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης