Ο ελληνικός Τύπος στη χώρα του Νείλου
Αίγυπτος και Ελλάδα, δύο χώρες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους μέσα στους αιώνες, συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να αποτελούν φάρο έμπνευσης και πολιτισμού.
Ο ελληνικός Τύπος στην Αίγυπτο αποτελεί εδώ και 150 χρόνια τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του ελληνισμού της Χώρας του Νείλου με την μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα. «Στα 150 χρόνια και πλέον της ιστορίας του, ο Αιγυπτιωτικός Τύπος δεν έπαψε ποτέ να παίζει τον ρόλο της γέφυρας του Ελληνισμού που παρεπιδημεί στην αγαπημένη μας Χώρα του Νείλου με την ακόμη πιο αγαπημένη Μητέρα πατρίδα...» γράφει στο φωτογραφικό λεύκωμα για τα 150 χρόνια του ελληνικού Τύπου στην Αίγυπτο, Νίκος Κατσίκας. Και συνεχίζει: «...ήταν και η ευκαιρία να διαβάσουν στα ελληνικά όλοι οι Αιγυπτιώτες το τί συνέβαινε στην Αίγυπτο και στον κόσμο ολόκληρο. Και όλα αυτά συνεχίζουν να συμβαίνουν ακόμη και σήμερα».
Η κα Αικατερινή Σοφιανού - Μπελεφάντη
Το φωτογραφικό λεύκωμα που επιμελήθηκε ο Νίκος Κατσίκας, είναι ουσιαστικά ένα πέρασμα στην ιστορία του απόδημου ελληνισμού της Αιγύπτου, αλλά και της ίδιας της Ελλάδας μέσα από χιλιάδες εξώφυλλα εφημερίδων.
Για να πάρει σάρκα και οστά αυτό το λεύκωμα καθοριστική ήταν η συμβολή της Αιγυπτιώτισσας επιχειρηματία, Αικατερινής Σοφιανού - Μπελεφάντη.
Η κ. Αικατερίνη Σοφιανού στην εκδήλωση για τα 150 χρόνια του ελληνικού Τύπου στη Χώρα του Νειλου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016 στη Γ.Γ.Ε.Ε. Αφού πρώτα ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα ενημέρωσης και επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο, για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της εκδήλωσης υπογράμμισε πως «η παρούσα εκδήλωση για μένα αποκτά ιδιαίτερη σημασία διότι αποδεικνύει στις νεότερες γενιές Ελλαδιτών την παραδειγματική αφοσίωση των αποδήμων Ελλήνων για την ανάδειξη της πατρίδας μας».
Η κα Αικατερινή Σοφιανού - Μπελεφάντη με τη κα Δέσποινα Γιαννακοπούλου
Και κατέληξε λέγοντας πως "σήμερα τιμάμε τους 400 και πλέον δημοσιογράφους που μεγαλούργησαν και συνεχίζουν να μεγαλουργούν στην Αίγυπτο εδώ και 150 χρόνια". Με τη σημερινή εκδήλωση αλλά και άλλες δυο που πραγματοποιήθηκαν στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια η ελληνική παροικία τίμησε την ιστορία και το έργο των 400 τουλάχιστον δημοσιογράφων που συνέθεσαν με το πολύτιμο έργο τους και την ακαταπόνητη πένα τους την 150χρονη πορεία του Αιγυπτιώτικου τύπου.
Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής αναφέρθηκε στην πρώτη Αιγυπτιώτικη εφημερίδα την «Αίγυπτο», που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1862 από τον Διονύσιο Οικονομόπουλο και Σπύρο Φερεδίνο που έζησε για 1 χρόνο για να ακολουθήσουν πολλές προσπάθειες. Εκτενής ήταν η αναφορά του στην εφημερίδα "ΦΩΣ" η οποία ήταν η μεγαλύτερη Ελληνική εφημερίδα του Καΐρου που κυκλοφόρησε το 1897 με ιδρυτή τον Στ. Ευσταθιάδη. Μετά από έξι χρόνια, η εφημερίδα θα περιέλθει στον Κ. Μεταξά που το 1912 θα πουλήσει στον Ιωάννη Πολίτη.
Με τον θάνατο του Πολίτη αναλαμβάνουν οι ανιψιοί του, Κ. Κανάκης και Κ. Μπονάρος, που με το επιχειρηματικό τους πνεύμα συντελούν στην ακμή του ΦΩΤΟΣ. Το 1957 οι Σωκράτης Πατέρας, Γ. Λασκαρίδης και Μ. Παπαδάτος, ανέλαβαν να συνεχίσουν την έκδοση και που τελικά επωμίστηκε μόνος του από το 1963 μέχρι που έκλεισε το 1997 ο Σωκράτης Πατέρας.
Οι συντάκτες του υπήρξαν καταξιωμένα πρόσωπα της δημοσιογραφίας: Τ. Λαμπρόπουλος, Ευρ. Αναστασιάδης, Ιω. Μπεθάνης, Ευ Σάμιος, Τ. Τσάκωνας, Μιχ Ευσταθιάδης, Αρ. Σεβαστόπουλος, Τάκης Ευσταθιάδης, Στ Χριστοφίδης, Ζαχ. Χατζόπουλος, Πέρρος Βαλιανάτος, Γρηγόρης Καποκάκης, αλλά και πρόσωπα με παροικιακή δραστηριότητα όπως ο Γιώργος Βαλλάς ο Αδαμάντιος Γεωργίου και πολλοί άλλοι. Ο Σωκράτης Πατέρας αντιμετώπισε την μεγάλη κρίση της παροικιακής διαρροής από το 1961 και μετά!
Με απολύτως αντίστροφα επιχειρηματικά κριτήρια, συνέχισε τον δρόμο του Φωτός στο ορατό αδιέξοδο με καρτερία ιδεολόγου. Η σταδιοδρομία του ΦΩΤΟΣ είναι περγαμηνή στην ιστορία της Ελληνικής δημοσιογραφίας της Αιγύπτου και οι υπηρεσίες του στον Ελληνισμό της Αιγύπτου αποτελούν τα εύσημά του. Στις 20 Νοεμβρίου του 1994, στο κτίριο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, ο τότε Πρέσβης Δ. Βιδούρης θα απονείμει στον Σωκράτη Πατέρα, εκ μέρους τους Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα, ως ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης αυτού του τιτάνιου έργου, που συνεχίζει μέχρι το 1997 με την στήριξη της ΕΚΚ και του πρώην Προέδρου της ΕΚΚ Χρήστου Αργυρίου!
Στις 10 Ιανουαρίου του 1998, στο Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου, θα μάς αφήσει για πάντα ο τελευταίος αυτός Αιγυπτιώτης Καϊρινός δημοσιογράφος. Δεν σταμάτησε όμως ο χρόνος εδώ, η Κοινότητα κατανοώντας τον ουσιαστικό ρόλο του έντυπου και σήμερα και διαδικτυακού γραπτού συνεχίζουν την ιστορία.
Το ΝΕΟ ΦΩΣ με αρχισυντάκτη αρχικά τον αείμνηστο Γεώργιο Ξενουδάκη κάνει τα πρώτα του βήματα το 1998, για να συνεχίσει μέχρι σήμερα με την συνδρομή της Κοινότητας και την εργασία από το 2003 του άξιου συνεχιστή της παράδοσης των ιερών τεράτων της Αιγυπτιώτικης Δημοσιογραφίας – όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καβαλής – κ. Νίκου Κάτσικα.
Παράλληλα, η διαδικτυακή προσπάθεια του Πυραμίς, που μόνος του ο κ. Κάτσικας προχωρά με πείσμα και με θάρρος, είναι μαζί με την προσπάθεια της ΕΚΑ στον Αλεξανδρινό Ταχυδρόμο, η ολοκλήρωση του σύγχρονου προσώπου του νέου Αιγυπτιώτικου τύπου. Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Νίκος Κάτσικας παρουσίασε το ειδικό φωτογραφικό λεύκωμα που εξέδωσε με αφορμή τις εκδηλώσεις, που παρουσιάζει ένα κομμάτι της 150χρονης αιγυπτιώτικης δημοσιογραφίας, μία έκδοση που έγινε με την οικονομική στήριξη της Αιγυπτιώτισσας επιχειρηματίας κα Αικατερίνης Σοφιανού Μπελεφάντη και μοιράστηκε δωρεάν σε όλους τους παρευρισκομένους.