ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φωτογραφίζοντας την οικονομική ελίτ του σύγχρονου φέουδου που λέγεται City του Λονδίνου

Αν και το Λονδίνο είναι η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αγγλίας, το ιστορικό του κέντρο, το City του Λονδίνου είναι το εσώτερο κομμάτι της πόλης.

Εκεί όπου τελετές και παραδόσεις που έχουν τις ρίζες τους αιώνες πριν συνεχίζουν να είναι το πρωτόκολλο όπου συμμετέχουν οι ισχυροί παράγοντες του χρηματοπιστωτικού κέντρου. Στις σκιές των τιτάνιων κτιρίων της ελίτ του κόσμου υπάρχει ένα κόσμος αόρατος, ένας κόσμος υπόγειος, ένας κόσμος που σχεδόν ποτέ δεν απαθανατίζετε γιατί η πρόσβαση δεν είναι δυνατή σε πολλούς.

Κάτι που ήρθε να αλλάξει ο Martin Paar, o φωτογράφος που έχει κερδίσει το σεβασμό από τα πρόσωπα που δεν θέλουν να είναι δημόσια εκτεθειμένα σε πολλούς και εδώ και τρία χρόνια καταγράφει τις τελετουργικές τους συναθροίσεις με συνέπεια και απόλυτο σεβασμό στους άγραφους κανόνες του κέντρου της οικονομικής ελίτ του κόσμου.

Ένας από τους πιο αγαπημένους φωτογράφους στη Βρετανία, ο Parr από το 2013 δημιουργεί ένα πορτφόλιο γεμάτο από ήθη και παραδόσεις βαθιά ριζωμένες στις απαρχές του καθεστώτος του εσώτερου Λονδίνου.

“Είναι ένας κόσμος γεμάτος αντιθέσεις” λέει στο CNN ο 63χρονος Parr που καλεί το κοινό σε ένα θέαμα κρυμμένο στα πλαίσια της ατομική του έκθεσης Unseen City στη αίθουσα τέχνης Guildhall Gallery, μέσα στα αρχαία τείχη του City. “Αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι ότι αυτές οι παραδόσεις κρατούν αιώνες. Το City είναι ταυτόχρονα μοντέρνο αλλά και φεουδαρχικό” προσθέτει.

Ένα Βατικανό του χρήματος

Το φωτογραφικό του θέμα είναι ιδιαίτερο, απομονωμένο από τους πολλούς, ένα κράτος εν κράτει. Από το 50 μχ όταν και το Londinium ιδρύθηκε υπερήφανο για τις ρωμαϊκές καταβολές του μέχρι και σήμερα η Πόλη του Λονδίνου (the City of London) είναι μια ιδιωτική επιχείρηση και συγχρόνως ένα κυρίαρχο κράτος της μητροπολιτικής περιοχής του Λονδίνου, κυρίως όμως είναι η έδρα των μεγαλύτερων τραπεζών.

Με δικό του διοικητικό καθεστώς και κυβερνητικό σώμα το City δεν ανήκει στο Λονδίνο, είναι ανεξάρτητο από τη Μεγάλη Βρετανία και οι χρηματοοικονομικές εταιρίες που φωλιάζουν μέσα στα αρχαία τείχη του είναι και το εκλογικό του σώμα. To City διαθέτει δική του κυβέρνηση, έχει ένα συμβούλιο 12 μελών, και έχει επικεφαλή τον Λόρδο Δήμαρχο του με ετήσια θητεία.

Το City έχει δικούς νόμους και κανόνες, δικά του δικαστήρια, σημαία, αστυνομία και φορολογία.

Σε αυτό το “αρχηγείο” του παγκόσμιου καρτέλ χρημάτων, γνωστό ως “Στέμμα”, ο φακός του Martin Paar μοιάζει να απολαμβάνει μια πρόσβαση σπάνια για όλους. Η τεράστια οικονομική δύναμη μέσα στα τείχη του εξουσιάζουν ακόμη και τις πιο ισχυρές κυβερνήσεις που έχουν περάσει από τη Βρετανία.

Ακόμη και οι Times έγραψαν για αυτό: “Η Εταιρία του Σίτι είναι ιερή, παρόλο που τίποτα άλλο σε αυτή δεν είναι ιερό”.

Αυτές οι φωτογραφίες είναι σπάνιες, ο φακός του Paar σχεδόν ντοκιμαντερίστικος καταγράφει όσα συμβαίνουν εκεί όπου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ορίζουν τι σημαίνει δύναμη μέσα και έξω από το άβατο τους.

Η δύναμη και η επιρροή του City άλλωστε στην πολιτική της κυβέρνησης έχει εξοργίσει κατά καιρούς διάφορους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες.

"Ξανά και ξανά βλέπουμε ότι υπάρχει σε αυτή τη χώρα μια άλλη δύναμη από εκείνη που έχει την έδρα της στο Γουέστμίνστερ. Το City του Λονδίνου, ένας ευφημισμός για τη συμμαχία οικονομικών συμφερόντων, είναι σε θέση να αντιπαρατίθεται στην κυβέρνηση της χώρας. Εκείνοι που ελέγχουν τα χρήματα μπορούν να ακολουθούν εξωτερική κι εσωτερική πολιτική αντίθετη με αυτή που έχει αποφασιστεί από το λαό" έγραψε ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Κλέμεντ Άττλη.

Μυστικοπαθές και γεμάτο από ανομολόγητους κανόνες το City έχει πολλάκις δεχθεί σφοδρή κριτική για την προφανή έλλειψη ελέγχου και ρύθμισης στις υποθέσεις του ενώ ο ρόλος του στη χρηματοπιστωτική κρίση των καιρών μας είναι σκοτεινός.

"Το Σίτι είναι το πιο ισχυρό λόμπι στη Βρετανία και ενδεχομένως στον κόσμο και ως αποτέλεσμα.... ασκεί τεράστια πολιτική επιρροή ώστε να και να αποφεύγονται έλεγχοι και να μπορέσει να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς φοροαπαλλαγής. Έχει ενθαρρύνει την εγκληματικότητα εξασφαλίζοντας το καθεστώς ενός από τα λιγότερο υπόλογα οικονομικά κέντρα στον κόσμο" έγραψαν οι συγγραφείς Ίαν Ντόιλ και Τζεμ Μπέντελ.

Ο Martin Paar προτιμάει να κρατάει τις αποστάσεις από οτιδήποτε δεν απαθανατίζεται σε εικόνα.

Rich and quirky: The ancient rituals of London's 'invisible' financial City

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης