Στήβ Λαζαρίδης, o Ελληνοκύπριος έμπορος τέχνης που ανακάλυψε τον Banksy αποκαλύπτεται
Εδώ και μια δεκαετία ο έμπορος τέχνης Στήβ Λαζαρίδης έχει δουλέψει με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της εικαστικής σκηνής του κόσμου. Αυτό το μήνα, ο 47χρονος με καταγωγή από την Κύπρο από τη μεριά του πατέρα του, γιορτάζει τα δέκα χρόνια παρουσίας και επιρροής του στην τέχνη του δρόμου αλλά και των σαλονιών με μια επετειακή έκθεση με αφορμή μια δεκαετία δημιουργικών συνεργιών.
Η έκθεση θα γεμίσει τρείς ορόφους με δημιουργήματα και θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 30 καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο βρετανός πρωτοπόρος και ακτιβιστής του street art Banksy, o πoρτρετίστας Jonathan Yeo, και ο Γάλλος προβοκάτορας της τέχνης , JR.
Καλλιτέχνες που αποδείχθηκαν άνθρωποι κλειδιά στην ανάδειξη του ταλέντου του Λαζαρίδη που γνωρίζει να διακρίνει το σημαντικό ανάμεσα σε πληθώρα καλλιτεχνικών φωνών. Άλλωστε και ο ίδιος υπήρξε θερμός υποστηρικτής της υπόγειας τέχνης, συννετέχοντας ενεργά στο να θολώσει τα όρια μεταξύ της γκαλερί και της τέχνης του δρόμου.
Κάθε ένας καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει ένα έργο που αναφέρεται σε σημαντικά ζητήματα της εποχής τους, σε συνεργασία με τον Λαζαρίδη. Επιπλέον μαζί με τα νέα κομμάτια τους θα εκτεθούν και επιλεγμένες δουλειές από τον ίδιο από το παρελθόν.
Ένα λεύκωμα εξέλιξης
“Καθετί σε αυτή την έκθεση επιδεικνύει μια πρόοδο. Από το σημείο που ξεκίνησε ο κάθε καλλιτέχνης, 10 χρόνια πριν, μέχρι τα τωρινά δημιουργήματα του”, εξηγεί ο ίδιος. Ο φωτογράφος JR, για παράδειγμα, δουλεύει με τον Λαζαρίδη περίπου μια δεκαετία.
“Οι περισσότεροι πλέον τον αναγνωρίζουν, αλλά εγώ δούλευα μαζί του από όταν ήταν 24ων ετών. Τον συστήσαμε στο κοινό με την πρώτη του μεγάλη ατομική έκθεση και πλέον στα 31 του συνεργάστηκε με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο σε μία ταινία για τους μετανάστες της Νήσου Έλις” λέει ο art dealer.
Ο Στήβ Λαζαρίδης, περιγράφει τον εαυτό του ως “κατά λάθος, καλλιτέχνη”. Είχε πολλές δουλειές στο βιογραφικό του. Χτίστης, ελαιοχρωματιστής και διακοσμητής. Δούλευε σε οικοδομή και επεξεργαζόταν φωτογραφίες, πριν γίνει διάσημος φωτογράφος έργων τέχνης του δρόμου, και “καλλιτεχνικός σύντροφος” του βρετανού Βanksy.
Ο άνθρωπος πίσω από τον Banksy
Ο Λαζαρίδης έγινε έμπορος έργων τέχνης του εμβληματικού street artist και συχνά απολαμβάνει τα εύσημα, καθώς ανέδειξε το έργο του και εκτόξευσε την καριέρα ή μάλλον την καλλιτεχνική του, χρηματική, αξία. “Κανείς άλλος δεν είχε τόση όρεξη για δουλειά και κανείς δεν έδωσε μια ανάλογη ευκαιρία σε άνθρωπο. Και τώρα υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο, που δημιουργούν τερατουργήματα”, σχολιάζει.
Σήμερα ο Λαζαρίδης πιστεύει ότι ανάμεσα τους κυριαρχεί ένα συναίσθημα μνησικακίας και σεβασμού. “Δεν ήμασταν ποτέ ιδιαίτερα καλοί φίλοι” προσθέτει.
Αν και οι δρόμοι τους χώρισαν το 2009, και ο Λαζαρίδης συνεχίζει να χρησιμοποιεί και να προμοτάρει την δουλειά του Banksy σε πολλές από τις εκθέσεις του. Πρόσφατα επιμελήθηκε την έκθεση The Art Of Banksy στην Κωσταντινούπολη. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης ωστόσο δεν συμμετείχε στο στήσιμο, ούτε καν στον ελάχιστο.
Αν και γνώριζε ότι ίσως ήταν μια πρωτοβουλία που ίσως δεν έβρισκε σύμφωνο τον ίδιο τον δημιουργό, ο Λαζαρίδης προτάσσει τον δυναμισμό του έργου του σαν αιτία και λόγο της έκθεσης. “Γνώριζα ότι ίσως θα τον δυσαρεστούσα αλλά και ο ίδιος έχει κάνει πολλά που με ενόχλησαν όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό που πιστεύω, και είναι όντως αλήθεια, είναι ότι στα έργα του υπάρχει συσσωρευμένη δυναμική και αυτή θέλω να αναδείξω” δηλώνει ο έμπορος τέχνης που ορίζει την αξία πολλών μετοχών στο χρηματιστήριο της τέχνης.
Μια νέα επένδυση
Ο Λαζαρίδης πρόσφατα ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τον σύζυγο της Τζάνετ Τζάκσον και μεγιστάνα επιχειρηματία από το Κατάρ, Wissam Al Mana. Όσοι γνωρίζουν μιλάνε για μια επένδυση που ξεπερνάει τουλάχιστον το ένα εκατομμύριο στερλίνες. Η συνεργασία, είπε, ήταν κάτι που προέκυψε τυχαία. “Επισκέφτηκε κατα τύχη την γκαλερί, το πρωινό μιας Δευτέρας. Βγήκε έξω και ξαναμπήκε αργότερα”, εξήγησε γελώντας.
“Καταλήξαμε να μιλάμε και να μου εξομολογηθεί ένα ειλικρινές ενδιαφέρον για όσα κάνουμε εδώ πέρα. Πιστεύω ότι θα είχε και άλλους τρόπους για να επενδύσει τα χρήματα του αν το μόνο που τον ενδιέφερε είναι να βγάλει χρήματα. Θέλει να φέρει αυτά τα σκληρά έργα δρόμου στο μεγαλοαστικό Μayfair. Θέλει να προκαλέσει αντιδράσεις εκεί που ο πλούτος ζει και γεννιέται” σχολιάζει ο Λαζαρίδης. “Θέλει να πολεμήσει την προκατάληψη” συμπληρώνει.
Ακόμα εδώ, μια δεκαετία μετά
Πριν ανοίξει το επόμενο κεφάλαιο, ο Λαζαρίδης θέλει πρώτα να γιορτάσει τα δέκα χρόνια του. “Για μένα, είναι πραγματικά ένα τέλος, βάζω μια τελεία. Αυτή η δεκαετία, έχει τελειώσει. Οι περισσότεροι από μας έχουμε επιβιώσει”.
Η συγκεκριμένη έκθεση, γίνεται για να αποδείξει στους ανθρώπους ότι “μπορείς να γίνεις επιτυχημένος χωρίς να χρειάζεται να συμβιβαστείς. Αυτό θέλω να υπογραμμίσω... Και μετά θέλω να κατακτήσω τον κόσμο!», συμπλήρωσε.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 12 Φεβρουαρίου έως τις 24 Μαρτίου.
Steve Lazarides: Meet the 'accidental' art dealer who made Banksy by Esra Gurkan