ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πως ένας άντρας προσπαθεί να ανοικοδομήσει τη βομβαρδισμένη βιβλιοθήκη της Βαγδάτης

Γεμάτη από βιβλία καλλιτεχνικού περιεχομένου και πλούτο γνώσης για την Ιστορία της Τέχνης, νεότερη και κλασική, η βιβλιοθήκη του τμήματος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βαγδάτης φιλοξενούσε στο παρελθόν περισσότερα από 70.000 σπάνιες εκδόσεις. Μέχρι που έγινε η εισβολή Αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα το 2003.

Πριν από εκείνες τις στιγμές, μαθητές από όλη την χώρα έσπευδαν στο Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας του Ιράκ και στην πλούσια βιβλιοθήκη του για να διαβάσουν. Όταν σταμάτησαν οι βομβαρδισμοί και έγινε ένας απολογισμός της ζημιάς, αποδείχθηκε ότι όσα βιβλία δεν είχαν παρθεί ως λάφυρα αλλά είχαν γίνει στάχτη.

Η Βιβλιοθήκη είχε καταστραφεί ολοσχερώς.

Σήμερα ένας καλλιτέχνης με μόνο όπλο το πάθος του επιχειρεί να αναδομήσει τη βιβλιοθήκη και να αντικαταστήσει τα βιβλία.

Λευκά βιβλία για τη Βαγδάτη

Έχοντας μετακομίσει από την πόλη Najaf στη Βαγδάτη, ο Wafaa Bilal, ένας Ιρακινό-Αμερικανός καλλιτέχνης, πέρασε τα φοιτητικά του χρόνια εκεί μέσα, δίπλα από τον ποταμό Τίγρη.

25 χρόνια μετά, η ζωντανή ανάμνηση μιας βιβλιοθήκης Καλών Τεχνών δεν έχει σβηστεί από το μυαλό του Bilal αλλά ακόμη και αν έχει αναδομηθεί, είναι ελάχιστα τα βιβλία που επέζησαν από την καταστροφή.

Από όταν ήταν φοιτητής ακόμα, ήθελε να βοηθήσει να ανοικοδομηθεί η βιβλιοθήκη μέσω της τέχνης. Ως καλλιτέχνης, το ανέδειξε σε όραμα ζωής για να φέρει αληθινή αλλαγή στην κοινωνία.

Ο Bilal έστησε μια τεράστια κατάλευκη βιβλιοθήκη γεμάτη με χιλιάδες, κενά βιβλία στο Windsor του Οχάιο την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου στα πλαίσια της έκθεσης “168:01”, που σκοπό είχε να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την ανάγκη αναδόμησης αυτού του πλούτου γνώσης. Επιπλέον ήθελε αυτό το πρότζεκτ να έχει ένα διαδραστικό χαρακτήρα.

“Σε πρώτη φάση, τα βιβλία φτιάχνονται κενά. Στη συνέχεια, άνθρωποι δωρίζουν καινούρια βιβλία και παίρνουν σε αντάλλαγμα τα λευκά. Αργότερα η βιβλιοθήκη θα σταλθεί στη Βαγδάτη”, εξηγεί ο Bilal.

Επιπλέον, όποιος δωρίζει 25 δολάρια παίρνει αναμνηστικό, ένα κενό βιβλίο. Τα κέρδη θα χρησιμοποιηθούν ώστε να ανεφοδιαστεί η βιβλιοθήκη του Κολεγίου Καλών Τεχνών και να μεταφερθεί στη Βαγδάτη με το τέλος της έκθεσης τον Μάρτιο.

Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να μαζέψει παραπάνω από 55.000$ δολάρια. O Bilal σκοπεύει να ανεφοδιάσει τη βιβλιοθήκη με 70.000 βιβλία, να την επαναφέρει δηλαδή στο αρχικό της στάδιο.

Η ζωή στη Βαγδάτη

Στη γεμάτη ζωή πόλη της Βαγδάτης, οι φοιτητές περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους κάνοντας περιπάτους σε πάρκα, πηγαίνοντας βόλτες στις αγορές και απολαμβάνοντας τσάι στα πολυσύχναστα εστιατόρια της πόλης.

Αν και ο ίδιος σπούδαζε Γεωλογία, προτιμούσε να περνάει το χρόνο του διαβάζοντας βιβλία τέχνης και δημιουργώντας. Ήταν καλλιτέχνης στην ψυχή αλλά λόγω της αντίστασης της οικογένειας του στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν, του απαγορεύτηκε να ακολουθήσει το πάθος του.

Τότε ξέσπασε ο Πόλεμος του Κόλπου.

Όταν ο κίνδυνος για τη ζωή του γιγαντώθηκε ο Bilal έφυγε για το Κουβέιτ, ώστε να μην καταλήξει σε στρατόπεδο προσφύγων στη Σαουδική Αραβία. Δύο χρόνια μετά την αναχώρηση του από το Ιράκ, έφυγε στις ΗΠΑ.

Η κουλτούρα του Ιράκ

Αν και τώρα είναι κάτοικος Νέας Υόρκης, η δουλειά του Bilal καθρεφτίζει το παρελθόν του στο Ιράκ.

Ο τίτλος της έκθεσης, 168:01, παραπέμπει σε μια ιστορία για τη Μογκολική εισβολή που είχε αφηγηθεί κάποιος στον Bilal όταν ήταν μικρός στο Ιράκ.

168 ήταν οι ώρες που έπεφτε το μελάνι των βιβλίων στον ποταμό Τίγρη, αφού τα πέταξαν οι Μογγόλοι για να δημιουργήσουν μια γέφυρα και να μπορέσουν να περάσουν απέναντι.

Ο μύθος λέει ότι τα βιβλία ξέβαφαν για ώρες μέχρι να μείνουν κενά.

Διαβάστε ακόμα

Ο φωτογράφος που καταδίωξε ο Σαντάμ Χουσείν θυμάται

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης