ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός - Οι δωρεάν εκδηλώσεις για σήμερα, Τετάρτη 05-08

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός - Οι δωρεάν εκδηλώσεις για σήμερα, Τετάρτη 05-08

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» παρουσιάζει σημερα, Τετάρτη 5 Αυγούστου, τέσσερις εκδηλώσεις στην Αττική, την Αργολίδα, την Ηλεία και τη Ροδόπη.

Αττική

* Στέφανος Κορκολής & Σοφία Μανουσάκη - «Τραγουδάμε τους ποιητές μας» από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών | Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών | 19.30

Προκρατήσεις: https://digitalculture.gov.gr/2020/05/melopiimeni-piisi-apo-ton-stefano-korkoli-2/

Η συναυλία «Τραγουδάμε τους ποιητές» μας με τον Στέφανο Κορκολή (πιάνο, τραγούδι, ενορχηστρώσεις) και τη Σοφία Μανουσάκη (φωνή) θα πραγματοποιηθεί στο Κάστρο της Άρτας και στον Κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών. Θα ακουστούν τραγούδια αγαπημένων Ελλήνων συνθετών (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Πλέσσας, Μικρούτσικος, Λοΐζος, Λάγιος, Σπανός Ξαρχάκος κ.ά.), ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη μελοποιημένα από τον Στέφανο Κορκολή σε πρώτη εκτέλεση και γνωστές συνθέσεις σε δική του διασκευή. Η νεαρή ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη είναι βασική και μόνιμη συνεργάτις του Στέφανου Κορκολή στις δισκογραφικές του δουλειές αλλά και στις συναυλίες του. Στην κοινή εμφάνισή τους στην Άρτα, τους δύο καλλιτέχνες συντροφεύουν δύο εξαίρετοι μουσικοί, ο Κωστής Πυρένης (κιθάρες, τραγούδι) και ο Βασίλης Δεφίγγος (σαξόφωνο, φλάουτο).

Αργολίδα

* Το αμάρτημα της μητρός μου από το Εθνικό Θέατρο | Φρούριο Παλαμηδίου Ναυπλίου | 19.30

Προκρατήσεις: https://digitalculture.gov.gr/2020/07/to-amartima-tis-mitros-mou-apo-to-ethniko-theatro-5/

Ένα αριστούργημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, το διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού «Το αμάρτημα της μητρός μου» (1883), στην αγγλική γλώσσα σε μία προσπάθεια σύνδεσης του αγγλόφωνου κοινού με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Ο Βιζυηνός αντλεί αφηγηματικό υλικό από τις προσωπικές και οικογενειακές μνήμες, από τις παραδόσεις και τα βιώματα της λαϊκής ζωής στην ιδιαίτερη πατρίδα του και το ενισχύει με το στέρεο υπόβαθρο της παιδείας του. Η παράσταση έχει ήδη φιλοξενηθεί με μεγάλη επιτυχία σε κορυφαία Ακαδημαϊκά Ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής επί δύο συνεχή έτη (2018-2019).

Η παράσταση είναι στα αγγλικά.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Δανάη Ρούσσου

Ερμηνεία: Ρένα Κυπριώτη

Σύνθεση μουσικής: Νίκος Κυπουργός

Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα

Καλλιτεχνική συνεργάτις: Ειρήνη Βουρλάκου

Ηλεία

* Γκαλά Μονωδών από την Εθνική Λυρική Σκηνή | Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας | 19.30

Προκρατήσεις στο https://digitalculture.gov.gr/2020/07/gkala-monodon-tis-els/#eventora

Εννέα διακεκριμένοι μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συμμετέχουν σε μια σειρά μοναδικών γκαλά με περίφημες άριες από όπερες και οπερέτες, καθώς και κλασικές καντάτες, τα οποία αντλούν την θεματολογία τους από την αρχαιοελληνική μυθολογία και την ελληνική λογοτεχνία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των: Μότσαρτ, Ροσσίνι, Στραβίνσκι, Στράους, Πέρσελ, Γκλουκ, Όφενμπαχ, Ραμώ, Πουλένκ, Μασνέ, Γκουνό, Κερουμπίνι, Μπερλιόζ και Καρρέρ.

Συντελεστές:

Mονωδοί: Χρύσα Μαλιαμάνη, Μαρισία Παπαλεξίου, Χρήστος Κεχρής, Νίκος Κοτενίδης

Πιάνο: Νίκος Βασιλείου

Ροδόπη

* «Χαλιμά» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη από την Εθνική Λυρική Σκηνή | Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας | 20.30

Προκρατήσεις: https://digitalculture.gov.gr/2020/07/i-chalima-tou-theofrastou-sakellaridi-apo-tin-ethniki-liriki-skini-5/

Η Χαλιμά (1926), φαντασμαγορική οπερέτα σε τρεις πράξεις, όπως την χαρακτηρίζει ο δημιουργός της, σημείωσε τεράστια επιτυχία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '20 αλλά και στη δεκαετία του ‘30 σε αθηναϊκά θέατρα, αλλά και σε περιοδείες στην Ελλάδα και στα κέντρα της ελληνικής διασποράς. Η υπόθεση, σύμφωνα με το λιμπρέτο του Σπύρου Ποταμιάνου, εμπνευσμένη αμυδρά από τις Χίλιες και μια νύχτες, εξελίσσεται σε ένα παλάτι της Ανατολής, όπου ο κουτοπόνηρος μάγειρας Αλή-Μουσακάς χρησιμοποιείται ως όργανο των ερωτικών σχεδίων της σαγηνευτικής Χαλιμάς και του αιχμάλωτου πρίγκιπα Σαχ-Ρουμάν.

Η Χαλιμά πρωτοπαρουσιάστηκε από το θίασο της Ολυμπίας Καντιώτη-Ριτσιάρδη στο Θέατρο Μοντιάλ, στις 31 Αυγούστου 1926. Τον κεντρικό ρόλο ερμήνευε η ίδια η Καντιώτη-Ριτσιάρδη, τον Σαχ Ρουμάν ο Σπύρος Μπάρτζος και τον Αλή Μουσακά ο Παρασκευάς Οικονόμου. Η σκηνοθεσία ήταν του Κωστή Βελμύρα, ενώ την ορχήστρα διηύθυνε ο ίδιος ο συνθέτης. Η Χαλιμά ανασύρθηκε από τα μουσικά αρχεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και παίχθηκε σε πρώτη σύγχρονη αναβίωση το 2013 στην ΕΛΣ.

Συντελεστές:

Ενορχήστρωση για τετραμελές ενόργανο σύνολο: Μιχάλης Παρασκάκης

Διανομή: Χαλιμά - Άννα Στυλιανάκη, Σαχ Ρουμάν - Δημήτρης Πακσόγλου, Αλή Μουσακάς - Δημήτρης Ναλμπάντης, Αμηνά - Μυρτώ Μποκολίνη, Αβούλ/Καδής/Ρασίντ - Κωστής Ρασιδάκης, Ζουμπέιντα - Λυδία Αγγελοπούλου

Μουσικοί: Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Γιάννης Κρητικός (κλαρινέτο), Σταμάτης Πασόπουλος (μπαγιάν)

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/

Οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 1,5 μέτρων κατ' ελάχιστον για ανοικτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους. Στα μουσεία είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας. Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 - 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Η προσέλευση και η αποχώρηση από το χώρο των εκδηλώσεων γίνεται με τη χρήση μη ιατρικής μάσκας.