ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα αρχαία τείχη των Αθηνών

Τα αρχαία τείχη των Αθηνών

Ο τόμος «Τα αρχαία τείχη των Αθηνών», της Άννας Μαρίας Β. Θεοχαράκη, μόλις κυκλοφόρησε από την Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία, φωτίζοντας μέσα από τις 448 σελίδες του την ιστορία των καταλοίπων του αρχαίου τείχους των Αθηνών από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.

Στο βιβλίο της παρακολουθεί τις μαρτυρίες των αρχαίων συγγραφέων και εξετάζει τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας για τα τείχη και τις πύλες των αρχαίων Αθηνών από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.\

Οι ιστορικές αναφορές στο θεμιστόκλειο τείχος συνιστούν την αφετηρία της προσέγγισής της στο μνημείο. Έτσι, μαθαίνουμε από τον Θουκυδίδη ότι το τείχος ανεγέρθηκε βιαστικά αμέσως μετά την αποχώρηση των Περσών και την πυρκαγιά που άφησε πίσω του ο στρατηγός Μαρδόνιος τον χειμώνα του 479 π.Χ. Ρητή ήταν η εντολή του Θεμιστοκλή να συμμετάσχει όλος ο πληθυσμός, αφού προηγουμένως κατεδαφισθεί κάθε ιδιωτική ή δημόσια οικοδομή που είχε χρήσιμο υλικό για το χτίσιμο του τείχους. Η οχύρωση συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τις ιστορικές αναφορές του Δημοσθένη για την απόκρουση του μακεδονικού κινδύνου από τους Αθηναίους, αλλά και με καθημερινές στιγμές του αρχαίου βίου, όπως ο περίπατος του Σωκράτη από την Ιτώνια πύλη προς τον Ιλισσό και το Γυμνάσιο του Κυνοσάργους.
Η κ. Θεοχαράκη τονίζει: «Η περιφέρεια του θεμιστόκλειου τείχους υπολογίζεται σε περίπου 6.400 μέτρα γύρω από το αρχαίο άστυ. Τμήματα της αρχαίας οχύρωσης έχουν έως σήμερα αποκαλυφθεί σε 177 αρχαιολογικές θέσεις, ενώ συνεχίζουν να έρχονται στο φως μεμονωμένα τμήματα της πορείας της σε σωστικές ανασκαφές μέσα στην πόλη. Ένας από τους κύριους σκοπούς του βιβλίου είναι και η απεικόνιση σε χάρτη της πορείας του αρχαίου τείχους πάνω στον σημερινό ιστό της πόλης, εντάσσοντας τα τμήματα της οχύρωσης, ένα προς ένα, στα όρια των μεμονωμένων οικοπέδων ανασκαφής. Ο αναδιπλούμενος χάρτης στο οπισθόφυλλο του βιβλίου παρέχει τη δυνατότητα συνολικής θεώρησης του αναπτύγματος του τείχους στην αρχαιότητα.»

Teixi Athinon XARTIS LOW 2

Η συγγραφέας, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Masters of Arts in International History (L.S.E.) και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει δημοσιεύσει επιστημονική εργασία της στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Hesperia, της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, με τίτλο: “The Ancient Circuit Wall of Athens: Its Changing Course and the Phases of Construction”.
Το βιβλίο «Τα αρχαία τείχη των Αθηνών» της Θεοχαράκη απευθύνεται όχι μόνο στους ειδικούς επιστήμονες αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό. Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει ακριβώς το όριο της αρχαίας πόλης και να βιώσει τη συνέχεια από τα αρχαία έως και τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια σε μια πορεία περίπου 1000 ετών.