#Μένουμε_σπίτι: Διαδικτυακός περίπατος στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού
Μια από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, είναι αυτή του Βατικανού. Τώρα που ο κορωνοϊός μάς κρατάει σπίτι, είναι μια ευκαιρία να περιηγηθούμε σε αυτήν ψηφιακά.
Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού από τα τέλη του 14ου αιώνα αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές συλλογές ιστορικών εγγράφων στον κόσμο και μία από τις μεγαλύτερες ερευνητικές βιβλιοθήκες. Εκτός των βιβλίων περιλαμβάνει μεγάλες συλλογές νομισμάτων και εικόνων, καθώς και χειρόγραφα αρχεία.
Το 2013 ιδρύθηκε η μη κερδοσκοπική οργάνωση Digita Vaticana Onlus με στόχο την ψηφιοποίηση 82.000 χειρογράφων της Βιβλιοθήκης του Βατικανού. Χιλιάδες ιστορικά χειρόγραφα που χρονολογούνται από τις απαρχές της Εκκλησίας μέχρι τον 20ο αιώνα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού μέσω του διαδικτύου. 82.000 χειρόγραφα, ένα σύνολο περισσότερων από 41 εκατομμύρια σελίδες. Ένα έργο που διαρκεί δέκα χρόνια και με ένα κλικ βρισκόμαστε στην καρδιά της μεγαλύτερης ερευνητικής βιβλιοθήκης.
Η ομάδα δουλεύει με την ιαπωνική τεχνολογία NTT Data, σαρώνοντας και αρχειοθετώντας ψηφιακά περίπου 1,5 εκατομμύρια σελίδες 82.000 βιβλίων, ώστε τελικά να φτάσουν στον αριθμό των 41 εκατομμυρίων σελίδων.
Τα χειρόγραφα που ψηφιοποιούνται εκτείνονται από την προκολομβιανή Αμερική και την Κίνα, την Ιαπωνία και την Άπω Ανατολή και συμπεριλαμβάνουν όλους τους πολιτισμούς που σημάδεψαν τον πολιτισμό της Ευρώπης. Η αρχική φάση θα στοιχίσει περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ.
(AP Photo)
Η επίσημη βιβλιοθήκη της Αγίας Έδρας που έχει αναλάβει το τεράστιο έργο φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια απλή σε κάθε χρήστη βάση δεδομένων. Τα χειρόγραφα επιλέγονται και σαρώνονται από ειδικές συσκευές σχεδιασμένες για να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα των πρωτότυπων εγγράφων, πριν επανατοποθετηθούν στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού.