Συναυλία με έργα Bach και Janáček από την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων
Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020, σε μία συναυλία υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή και Μουσικού Διευθυντή της, Διονύση Γραμμένου.
Στο κοινό θα παρουσιαστούν έργα των Γιόχαν Σεμπάστιαν και Καρλ Φίλιπ Εμάνουελ Μπαχ, καθώς και του Λέος Γιάνατσεκ, με προσκεκλημένους δύο διακεκριμένους σολίστ, την Αλεξάνδρα Σουμ (βιολί) και τον Όθωνα Γκόγκα (φλάουτο).
Βιολονίστα με σπουδαία καλλιτεχνική πορεία και συνεργασίες με κορυφαίες ορχήστρες διεθνώς, όπως τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λος Άντζελες και του Παρισιού, η Σουμ αποδέχτηκε με μεγάλη χαρά την πρόσκληση της ΕΛΣΟΝ, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό ένθερμα τη νέα γενιά Ελλήνων μουσικών. Ο Κορυφαίος Α’ Φλαουτίστας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, ‘Οθωνας Γκόγκας, στην πρώτη του συνεργασία με τους νέους μουσικούς της ορχήστρας, επιλέγει να ερμηνεύσει ένα από τα πιο απαιτητικά και δεξιοτεχνικά έργα του ρεπερτορίου.
Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020 |
Δημοτικό Θεάτρο Πειραιά (Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου)
Ώρα έναρξης: 19:00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας,
τα οποία θα διανέμονται δύο ώρες πριν την έναρξη της συναυλίας
από τα Ταμεία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
Το πρόγραμμα της συναυλίας
Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ
Βραδεμβούργιο Κοντσέρτο αρ. 3 σε σολ μείζονα, BWV 1048, για 3 βιολιά, 3 βιόλες, 3 τσέλα & μπάσο κοντίνουο
Καρλ Φίλιπ Εμάνουελ Μπαχ
Κοντσέρτο για φλάουτο, ορχήστρα εγχόρδων & τσέμπαλο, σε ρε ελάσσονα, Wq 22
Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ
Κοντσέρτο για Βιολί, ορχήστρα εγχόρδων & τσέμπαλο σε λα ελάσσονα, BWV 1041
Λέος Γιάνατσεκ
Σουίτα για έγχορδα
Βιογραφικά σημειώματα
Διονύσης Γραμμένος, μουσική διεύθυνση: Πρωτοεμφανίστηκε ως αρχιμουσικός σε ηλικία 21 ετών με την Ορχήστρα Δωματίου Βιέννης. Έχει διευθύνει ορχήστρες όπως τη Γερμανική Κρατική Φιλαρμονική της Ρηνανίας-Πφαλτς, Έγχορδα του Φεστιβάλ Λουκέρνης, Φιλαρμονική Ορχήστρα Μάλτας, ενώ για τη φετινή σεζόν επιστρέφει ως αρχιμουσικός στην Καναδική Όπερα στο Τορόντο και διευθύνει, μεταξύ άλλων, την ορχήστρα Cameristi della Scala με σολίστ την Κάτια Μπουνιατισβίλι. Το 2008 ως κλαρινετίστας ήταν ο πρώτος μουσικός πνευστού που κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών της EBU και τον τίτλο του «Ευρωπαίου Νέου Μουσικού της Χρονιάς», συμπράττοντας με τη Συμφωνική Ορχήστρα Βιέννης στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ της Βιέννης. Εμφανίζεται τακτικά στις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές όπως: Κάρνεγκι Χωλ, Φιλαρμονική Βερολίνου, Κοντσέρτχεμπαου Άμστερνταμ, Μπάρμπικαν Χωλ, Αίθουσα Συναυλιών Βιέννης και Cité de la musique (Παρίσι). Τιμήθηκε με το παγκόσμιο βραβείο Τέχνης Λεονάρντο ντα Βίντσι, το βραβείο Rising Star της ECHO και το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών. Ηχογραφεί για τις εταιρείες Warner Classics και naïve.
Αλεξάνδρα Σουμ (Alexandra Soumm): Η Γαλλίδα βιολονίστα Αλεξάνδρα Σουμ εμφανίζεται τακτικά ως σολίστ με κάποιες από τις σημαντικότερες ορχήστρες παγκοσμίως, όπως τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λος Άντζελες και του Ισραήλ, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Δανίας, Συμφωνικές Ορχήστρα της Γαλικίας, NHK (Ιαπωνία), Ντιτρόιτ, Βαλτιμόρης, Λουιζιάνας και άλλες πολλές. Έχει εμφανιστεί σε σόλο ρεσιτάλ στο Αμφιθέατρο του Λούβρου (Παρίσι), θέατρο Herbst (Σαν Φρανσίσκο), BOZAR (Βρυξέλλες), Wigmore Hall (Λονδίνο), και στα Φεστιβάλ των Deauville, Schleswig-Holstein, Verbier, Sommets Musicaux de Gstaad και Varna. Θερμή υποστηρίκτρια της νέας γενιάς μουσικών, η Σουμ έχει συμπράξει με την Ορχήστρα Νέων της Αμερικής, τη Γαλλική Ορχήστρα Νέων, ενώ για πάνω από 10 χρόνια διατηρεί στενές σχέσεις με τη Διεθνή Ακαδημία Seiji Ozawa στην Ελβετία.
Γεννημένη στη Μόσχα, η Αλεξάνδρα ξεκίνησε βιολί στην ηλικία των πέντε ετών και έδωσε την πρώτη της συναυλία δύο χρόνια μετά. Αργότερα, μετακόμισε στη Βιέννη για σπουδές με τον γνωστό παιδαγωγό Boris Kuschnir, όπου και κέρδισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό Eurovision Young Musicians το 2004.
Όθωνας Γκόγκας: Ο βιρτουόζος φλαουτίστας έχει στο ενεργητικό του πρώτες παγκόσμιες και πανελλήνιες εκτελέσεις έργων για φλάουτο καθώς και σημαντικές συνεργασίες με το Manson Ensemble, τη Συμφωνική Ορχήστρα Ραδιοφωνίας της Δανίας, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μάλτας και την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με την Ορχήστρα Δωματίου του Μονάχου, τη Mibo Orchestra της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και επανειλημμένα με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Του έχει απονεμηθεί το “Dorothy Grienstead Memorial Prize” από τη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου και το “Barenreiter Urtext Prize” στον διεθνή διαγωνισμό ARD του Μονάχου (2015). Έχει αποσπάσει επίσης βραβεία στον 1ο Πανευρωπαικό Διαγωνισμό Φλάουτου (2007) καθώς και στο Διαγωνισμό Jonathan Myall για πίκολο φλάουτο στην Αγγλία (2008). Εμφανίζεται τακτικά με το Ventus Ensemble, του οποίου και είναι ιδρυτικό μέλος. Από το 2008 είναι πρώτος κορυφαίος φλαουτίστας στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Πήρε τα πρώτα μαθήματα στη Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος και μετά την απονομή του διπλώματός του, συνέχισε τις σπουδές του στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου με την υποτροφία της Βασιλικής Ακαδημίας και με την υποτροφία “Αλεξάνδρα Τριάντη” του συλλόγου “Οι Φίλοι της Μουσικής”.