Πόσα ξοδεύουν πραγματικά οι δισεκατομμυριούχοι σε φιλανθρωπίες; Μια αποκαλυπτική λίστα
Πριν από λίγες μέρες, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έδωσε μια συνέντευξη στο Fox News και ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα που ειπώθηκαν, ήταν και η εκ μέρους του υπεράσπιση της τάξης του -τών πάρα πολύ πλουσίων δηλαδή- έναντι της βαριάς φορολογίας για τους πλούσιους, με το επιχείρημα ότι δίνουν πολλά χρήματα σε φιλανθρωπίες, χρήματα τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν στο κράτος.
Είναι γεγονός ότι συχνά τα ποσά που διαθέτουν οι -πάρα πολύ- πλούσιοι σε φιλανθρωπίες, μας εκπλήσσουν και πράγματι λειαίνουν λίγο τις εντυπώσεις που δημιουργούνται από τις κολοσσιαίες περιουσίες τους και τη συσσώρευση του πλούτου στα χέρια λίγων ανθρώπων.
Είναι όμως, τελικά, τόσο εντυπωσιακά όσο νομίζουμε;
Ο Γκάμπριελ Ζάκμαν, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, λέει ότι όχι και τόσο. Κατάρτισε, μάλιστα, έναν σχετικό και πολύ κατατοπιστικό πίνακα στον οποίο δείχνει ότι οι -πάρα πολύ- πλούσιοι δεν δίνουν παρά ένα απειροελάχιστο ποσοστό της περιουσίας τους σε φιλανθρωπίες. Ο Ζάκμαν πήρε στοιχεία από τη λίστα κατάταξης των πλουσίων του Forbes, αλλά και από την πρόσφατη λίστα -του Forbes επίσης- με τους 50 Αμερικανούς που προσέφεραν τα περισσότερα χρήματα σε φιλανθρωπίες το 2018.
Στη λίστα καταγράφονται μόνο τα ποσά που έχουν ήδη φτάσει σε εκείνους οι οποίοι επωφελούνται από αυτά, ενώ αν ένας πλούσιος δεν έχει μπει στη λίστα, αυτό σημαίνει ότι δεν έδωσε πάνω από 25 εκατομμύρια δολάρια, το ποσό δηλαδή που δώρισε ο τελευταίος στη λίστα.
Ο πίνακας, φυσικά, πρέπει να ερμηνεύεται λαμβάνοντας υπ' όψιν διάφορες παραμέτρους. Όπως για παράδειγμα ότι συγκρίνει περιουσίες που έχουν αποκτηθεί σε βάθος χρόνου, με χρήματα που δωρήθηκαν σε ένα έτος. Η αλήθεια είναι ότι θα ήταν πιο ισορροπημένο -τεχνικά- να συγκρίνει κανείς το ετήσιο εισόδημα με τις ετήσιες δωρεές, όμως, όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο ίδιος ο Ζάκμαν, όταν η περιουσία σου αποτιμάται σε δεκάδες δισεκατομμύρια, έχει ελάχιστη σημασία το πόσα θα βγάλεις σε έναν χρόνο. Για τους περισσότερους από αυτούς τους ανθρώπους, τα χρήματά τους παράγουν χρήματα ούτως ή άλλως και χωρίς οι ίδιοι να κάνουν κάτι γι αυτό.
Μια άλλη παράμετρος είναι ότι για τις δωρεές, ισχύει ότι και για τις περιουσίες. Για παράδειγμα, ο συνιδρυτής της Google, Σεργκέι Μπριν, καταγράφεται από τη λίστα του Forbes να έχει δωρίσει 25 εκατομμύρια το 2018, όμως το Χρονικό της Φιλανθρωπίας υπολογίζει ότι έχει δωρίσει 2,2 δισεκατομύρια δολάρια από το 2000 ως το 2017. Καθόλου άσχημα. Προφανώς το ίδιο ισχύει και σε άλλες περιπτώσεις, στις οποίες μια και μόνο χρονιά ίσως αδικεί τη συνολική φιλανθρωπική δράση κάποιου μεγιστάνα.
Αν αφαιρέσει κανείς από τη λίστα το Γουόρεν Μπάφετ και το Μπιλ Γκέιτς, τα πράγματα είναι κάπως αποκαρδιωτικά... (@Twitter)
Η λίστα επίσης αγνοεί επί τούτου τις φιλανθρωπίες που βρίσκονται στο στάδιο της υπόσχεσης προς διάφορα Ιδρύματα και Οργανισμούς. Δεν χαρίζεται στους δισεκατομμυριούχους που κάνουν ανακοινώσεις, έως ότου δει τα αποτελέσματα. Τα στοιχεία του πίνακα δεν είναι τέλεια και προφανώς μπορεί κανείς να τα ερμηνεύσει κατά το δοκούν, όμως η αλήθεια είναι ότι το συμπέρασμα είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί: Οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι δωρίζουν ένα πάρα πολύ μικρό μέρος της περιουσίας τους σε φιλανθρωπίες.
Για παράδειγμα, ακόμα και με τα στοιχεία του Χρονικού, ο Τζεφ Μπέζος, ο πιο πλούσιος Αμερικανός, δώρισε από το 2000 ως το 2017, μόλις 67 εκατομμύρια δολάρια. Αν προσθέσουμε σε αυτά και τα 131 που δώρισε το 2018, το σύνολο δεν ξεπερνάει το 0,12% της περιουσίας του. Και, αν εξαιρέσει κανείς το Μπιλ Γκέιτς και το Γουόρεν Μπάφετ, όλοι οι υπόλοιποι στη λίστα δεν τα πήγαν και πολύ καλύτερα...