Τι σημαίνει να είσαι γενναίος; Οι Ιστορίες Ανδρείας στον Ελληνικό Κόσμο θέτουν ερωτήματα
H λέξη ανδρεία έχει έννοια αφηρημένη. Από τον Σωκράτη μέχρι τον Τραμπ, η ανδρεία ανήκει στον προβληματισμό διαφόρων ρητόρων, είναι επίκαιρη, μόνιμο ζητούμενο, οπότε όταν οι Ιστορίες Ανδρείας στον Ελληνικό Κόσμο ξεκινήσουν το ταξίδι τους στο χρόνο, αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται για μία πρόσκληση στην σκέψη.
Συνεχίζοντας το χειμερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του ο Ελληνικός Κόσμος φιλοξενεί τις “Ιστορίες Ανδρείας”. Η έκθεση επιχειρεί μιαν άλλη προσέγγιση στην ιστορία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, έτσι όπως αυτή εξελίσσεται από τα χρόνια της Επανάστασης του 1821 έως τις μέρες μας. Ευφύεστατα στημένη στο κουφάρι ενός πλοίου, το σκηνικό της έκθεσης, αναπτύσσονται όλα τα σημαντικά επεισόδια της πορείας του Πολεμικού Ναυτικού, μέσα από μικρές άγνωστες ιστορίες. Επιλεγμένα αντικείμενα που δεν έχουν ως τώρα εκτεθεί παρουσιάζονται μαζί με φωτογραφικό υλικό, ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, έτσι ώστε οι επισκέπτες να συμμετέχουν με όλες τους τις αισθήσεις, να κατανοήσουν, να συγκινηθούν και να προβληματιστούν.
Το ταξίδι στην ιστορία ξεκινάει από την πρύμνη
Αυτή είναι και η είσοδος στην έκθεση. Αντικείμενα με ιστορικότητα, μαρτυρίες, φωτογραφίες και ντοκουμέντα που ιστορίες ανδρών, είτε αυτοί είναι απλοί ναύτες, είτε αξιωματικοί, είτε καπετάνιοι. Από τους τραυματισμένους ναύτες του Αβέρωφ που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το πλοίο τους, έως τον ναύαρχο Κουντουριώτη, που απέφυγε την παγίδα των εχθρών και παράκουσε την εντολή της κυβέρνησης για καταδίωξη του τούρκικου σκάφους “Χαμηδιέ”, οι επισκέπτες θα γίνουν μάρτυρες μιας συλλογής προσωπικών ιστοριών, ιστοριών ανδρείας, θάρρους και αυταπάρνησης.
Το πλήρωμα του ΑΒΕΡΩΦ
Τι σημαίνει να είσαι γενναίος;
Τα εκθέματα είναι και η πρώτη ύλη για να αναρωτηθούμε τι σημαίνει γενναιότητα, τι συνθέτει μια πράξη ηρωϊσμού, τι είναι η ανδρεία, τι ήταν εχθές, τι είναι σήμερα, που τη βρίσκουμε εμείς, όχι οι “μεγάλους ατρόμητους άνδρες” αλλά ο καθένας μας μέσα του και ξεχωριστά, πέρα από φύλο, εθνικότητα, θρησκεία και ηλικία.
Η διαχρονική σκέψη του Σωκράτη
Ξεκινώντας με το ερώτημα που θέτει ο Σωκράτης στον πλατωνικό διάλογο “Λάχης. Περί ανδρείας” η έκθεση που επιμελήθηκε η μουσειολόγος Νάσια Χουρμουζιάδη θέλει να ανακαλύψει για εμάς και μαζί με εμάς τα στοιχεία που μπορούν να εμφυσήσουν τον ηρωισμό μέσα μας. Είναι τελικά γενναίος αυτός που δεν εγκαταλείπει τη θέση του; Οι γενναίοι κάνουν ποτέ “ανταρσία”; Είναι θάρρος ή ανοησία να λες ότι “δεν φοβάσαι μπροστά στον κίνδυνο"; Πόσο σημαντική είναι η συνετή αξιολόγηση των συνθηκών;
Η νέα έκθεση, παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος από τις 10 Φεβρουαρίου (τηλ. Κρατήσεων: 212 254 0000).