ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Φωτογραφίζοντας τους ανθρώπους πίσω από τις μάσκες

(AP Photo/Felipe Dana)

Για τους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ η απόκρυψη της ταυτότητάς τους είναι συχνά -αν όχι πάντα- ζήτημα ζωής και θανάτου. Οι χαρακτηριστικές τους μάσκες, οι ομπρέλες και τα ολόσωμα μαύρα ρούχα τους δεν είναι μόνο προστασία από τις λαστιχιένες σφαίρες και τα δακρυγόνα της φανερής αστυνομίας, αλλά και από τους αόρατους κινδύνους της μυστικής αστυνομίας: Η αναγνώρισή τους θα σημαίνει και την παρακολούθηση και σύλληψή τους. Γι αυτό και οι διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ προσπαθούν να χαθούν μέσα στο πλήθος, κάτω από μια θάλασσα από πλαστικά σκέπαστρα, τα πρόσωπά τους καλυμένα, ανώνυμοι και ενωμένοι στην κοινή τους δυσπιστία προς την κυβέρνηση.

Ένα από τα βασικά όπλα των διαδηλωτών είναι τα σπρέι. Μ' αυτά «τυφλώνουν» τις κάμερες παρακολούθησης στην ημι-αυτόνομη κινεζική πόλη και αντιστέκονται σε αυτό που θεωρούν ότι είναι ένα κράτος «Μεγάλος Αδελφός».

Εδώ και πέντε μήνες, δίνουν έναν αδιάκοπο αγώνα, ο οποίος σε πρώτη φάση ανάγκασε την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ να αποσύρει το νόμο για τις απελάσεις, αυτόν που ξεκίνησε τις διαδηλώσεις.

Αυτή η νίκη δεν τους έκανε να σταματήσουν, όμως. Συνεχίζουν να διαδηλώνουν για τα υπόλοιπα τέσσερα αιτήματά τους, ανάμεσα στα οποία είναι και οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και οι ανεξάρτητες έρευνες για τις μεθόδους της αστυνομίας.

Η αστυνομία έχει συλλάβει περισσότερους από 3.000 διαδηλωτές από τον περασμένο Ιούνιο, με κατηγορίες για παράνομες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.

Τον περασμένο μήνα, έγινε μια απόπειρα να περάσει νόμος για την απαγόρευση των μασκών στην πόλη, αλλά οι διαδηλωτές τον αγνόησαν και οι μάσκες έγιναν σύμβολα αντίστασης.

Ο φωτογράφος Φελίπε Ντάνα, του πρακτορείου Associated Press, αποφάσισε να αναζητήσει και να φωτογραφίσει τα πρόσωπα πίσω από τις μάσκες.

Οι μάσκες ως σύμβολο αντίστασης

Επειδή πολλοί φοβόντουσαν να δείξουν τα πρόσωπά τους στο φακό, ο Ντάνα πρόβαλε επάνω τους φωτογραφίες που είχε τραβήξει στις διαδηλώσεις, δημιουργώντας ένα «παραπέτασμα» ανάμεσα σε εκείνους και το φακό του. Με έναν φορητό προτζέκτορα, ο Ντάνα φωτογράφισε τους ανθρώπους αυτούς στο δρόμο, λίγα μέτρα από τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις, συχνά με τον καπνό από τα δακρυγόνα πυκνό στην ατμόσφαιρα.

Όλοι εξέφρασαν την ίδια ανησυχία: Ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας μπορεί να τους παρακολουθεί οπουδήποτε στον κόσμο με τις τεχνολογίες που διαθέτει. «Στην αρχή δεν φορούσαν όλοι μάσκες», του είπε η 24χρονη Ζοζεφίν, η οποία φοράει μια πράσινη χειρουργική μάσκα. «Όταν, όμως, η αστυνομία άρχισε να παραβιάζει τα δικαιώματά μας και να συλλαμβάνει όλο και περισσότερους ανθρώπους, αποφασίσαμε να προστετεύσουμε τους εαυτούς μας με τις μάσκες», συμπλήρωσε. «Φοβόμαστε το νόμο για τις μάσκες, αλλά βγαίνουμε ακόμα στους δρόμους, επειδή χρειαζόμαστε την ελπίδα, χρειαζόμαστε να βρούμε το μέλλον του Χονγκ Κονγκ». Όπως και οι άλλοι άνθρωποι που φωτογραφήθηκαν, ζήτησε να μην αποκαλύψει το όνομά της, επειδή φοβάται τις συνέπειες.

Ο διαδηλωτής που αυτοαποκαλείται Τζέισον, ποζάρει για το φακό, ενώ επάνω του προβάλλεται μια σκηνή από τις διαδηλώσεις. (@AP Photo/Felipe Dana)

Η 24χρονη διαδηλώτρια που αυτοαποκαλείται Κάθι. (@AP Photo/Felipe Dana)

Ο 33χρονος διαδηλωτής που αυτοαποκαλείται Έλιοτ, πιστεύει ότι ο ρόλος του είναι να προστατεύει τους νεώτερους διαδηλωτές στις συγκρούσεις: «Αν χρειαστεί, ας με συλλάβουν γι αυτούς», λέει. (AP Photo/Felipe Dana)

Ο διαδηλωτής Γουόνγκ Χο φωτογραφίζεται δίπλα σε ένα οδόφραγμα. (AP Photo/Felipe Dana)

Η 14χρονη διαδηλώτρια που αυτοαποκαλείται K.C. (AP Photo/Felipe Dana)

Ο διαδηλωτής που αυτοαποκαλείται Τομ φωτογραφίζεται δίπλα σε άναν κατεστραμμένο σταθμό του μετρό. «Αν δεν φορέσεις μάσκα, η αστυνομία θα σε αναγνωρίσει και θα σε συλλάβει και θα σε κατηγορήσουν ότι δημιουργείς επεισόδια, ακόμα κι αν εσύ διαδηλώνεις ειρηνικά. Αυτή είναι η λευκή τρομοκρατία που θέλουν να επιβάλουν». (AP Photo/Felipe Dana)

Μια διαδηλώτρια που αυτοαποκαλείται Σίντι, λέει: «Το να φοράς μάσκα είναι μια διαμαρτυρία εναντίον του νόμου που τις απαγορεύει». (AP Photo/Felipe Dana)

Η διαδηλώτρια που αυτοαποκαλείται Σόνια, φωτογραφίζεται δίπλα σε ένα σπασμένο τζάμι. (AP Photo/Felipe Dana)

Η 24χρονη διαδηλώτρια που αυτοαποκαλείται Ζοζεφίν λέει ότι φοβάται το νόμο για τις μάσκες. «Όμως βγαίνουμε ακόμα στους δρόμους επειδή χρειαζόμαστε την ελπίδα»... (AP Photo/Felipe Dana)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης