Έργο Τέχνης βρέθηκε πεταμένο σε παλαιοπωλείο και θα πουληθεί για εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια
Ένα άγνωστο σχέδιο του Έγκον Σίλε αγοράστηκε έναντι λίγων δολαρίων από ένα παλαιοπωλείο, στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, περισσότερα από 100 χρόνια μετά το θάνατο του Αυστριακού καλλιτέχνη και τώρα μπορεί να πουληθεί για περισσότερες από 100.000 δολάρια.
Ο Σίλε έφτιαξε αυτό το σκίτσο -ενός ξαπλωμένου γυμνού κοριτσιού- με μολύβι το 1918, το χρόνο που πέθανε από την ισπανική γρίπη, είπε η Τζέιν Κάλιρ, διευθύντρια της γκαλερί St. Etienne στη Νέα Υόρκη, η οποία εξέδωσε τον πρώτο πλήρη κατάλογο με έργα του Σίλε το 1990. Ο Σίλε ήταν μέλος του εξπρεσιονιστικού κινήματος στην Αυστρία και δάσκαλός του ήταν ο Γκούσταβ Κλιμτ.
Η Καλίρ είπε ότι ένας άντρας επικοινώνησε μαζί της πέρυσι, αφού αγόρασε το σκίτσο στο μαγαζί και της έστειλε φωτογραφίες του. Οι φωτογραφίες δεν ήταν πολύ καθαρές. «Αυτό συμβαίνει συνέχεια», λέει η ίδια. «Λαμβάνουμε εκατοντάδες φωτογραφίες το χρόνο και οι περισσότερες είναι από φωτοτυπίες ή fakes. Ζητήσαμε καλύτερες φωτογραφίες και μας τις έστειλε μετά από ένα χρόνο».
Οι επόμενες φωτογραφίες ήταν καλύτερες και ζήτησε από τον άνδρα, που θέλει να μείνει ανώνυμος, να φέρει το σκίτσο στη γκαλερί.
Η Καλίρ λέει ότι όταν είδε το σκίτσο ήταν 99% σίγουρη ότι ήταν αυθεντικό, αλλά ακολούθησε και τη διαδικασία, συγκρίνοντάς το με άλλα έργα του Σίλε. «Ήθελα να δω πώς στεκόταν δίπλα στα άλλα του έργα. Ταίριαξε απόλυτα και μπορούσαμε ακόμα και να υπολογίσουμε την περίοδο που το έφτιαξε».
Ο Σίλε έκανε περίπου 20 σχέδια αυτού του κοριτσιού και της μητέρας της και τα δύο έχουν φτιαχτεί, κατά πάσα πιθανότητα την ίδια μέρα με το συγκεκριμένο σχέδιο. Αυτά τα έργα βρίσκονται στην κατοχή του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης και του Μουσείου του Λεοπόλδου στην Αυστρία. Το έργο πλέον διατίθεται προς πώληση. Εάν πουληθεί, ο άγνωστος άντρας που το βρήκε, θέλει να δώσει μέρος των εσόδων στη φιλανθρωπική οργάνωση Habitat for Humanity, στο μαγαζί της οποίας και το αγόρασε.
Η Καλίρ λέει ότι η γενική εντύπωση είναι πώς υπάρχουν κρυμμένοι θησαυροί σε κάθε υπόγειο και σοφίτα της Αμερικής. Κι όμως «κάνω αυτή τη δουλειά από το 1980 και είναι μόλις η δεύτερη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο», λέει.
Η δουλειά του Σίλε δεν ήταν πολύ δημοφιλής ως τη δεκαετία του ’70 και το συγκεκριμένο σκίτσο μπήκε σε κορνίζα τη δεκαετία του ’60. Μάλιστα, προκειμένου να κορνιζαριστεί, η ημερομηνία και η υπογραφή του κόπηκαν από το χαρτί. Προφανώς ο κάτοχός του δεν το είχε σε καμία υπόληψη…
Πολλά από τα έργα του Σίλε έφτασαν στην Αμερική στις αποσκευές Εβραίων και άλλων Ευρωπαίων που έσπευσαν να ξεφύγουν από τους Ναζί. Τα έργα του Έγκον Σίλε που κλάπηκαν από τους Ναζί, επιστράφηκαν στους κατόχους τους μετά τον πόλεμο. Στην Αυστρία ο Έγκον Σίλε θεωρείται εθνικός θησαυρός και είναι ένας από τους διασημότερους σύγχρονοος Ευρωπαίους καλλιτέχνες.