Ο Takis και τα ηλεκτρομαγνητικά έργα του στην Tate Modern του Λονδίνου
Μια μεγάλη έκθεση με έργα του Έλληνα γλύπτη Takis άνοιξε στις 3 Ιουλίου στην Tate Modern του Λονδίνου και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των φιλότεχνων.
Όταν ο επιστήμονας Μάικλ Φαραντέι εξερεύνησε τον ηλεκτρισμό και το μαγνητισμό, στις αρχές του 19ου αιώνα, έδειξε πώς ο ηλεκτρομανητισμός βρίσκεται στην καρδιά της φύσης. Στην πραγματικότητα έφτιαχνε έργα τέχνης χρησιμοποιώντας μαγνήτες, έναν αιώνα πριν το κάνει ο Έλληνας γλύπτης Takis.
Σκόρπιζε ρινίσματα μετάλλου πάνω σε ένα χαρτί και τα παρακολουθούσε να παίρνουν σχήμα, ακολουθώντας τη διαδρομή ενός μαγνήτη που έσερνε από κάτω.
Τα πεδία του Φαραντέι οδήγησαν, λίγες δεκαετίες αργότερα, στη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν. Ο Takis χρησιμοποιεί το μαγνητισμό για να οπτικοποιήσει με το δικό του τρόπο όλα τα φυσικά φαινόμενα της μετα-Αϊνστάιν εποχής. Στον πίνακά του Telepainting, του 1959-1960, τρεις μεταλλικοί κώνοι κρέμονται από κλωστές μπροστά από ένα μονόχρωμο καμβά. Αντί να κρέμονται κάθετα, «πετάνε» οριζόντια, καθώς ισχυροί μαγνήτες, κρυμμένοι κάτω από τον καμβά, τους τραβούν.
Αντί να απεικονίζει τρίγωνα και κυλίνδρους σε ένα φανταστικό χώρο, ο Takis δημιουργεί μια σχέση ανάμεσα σε στερεά αντικείμενα στον πραγματικό χώρο και το κάνει με τους μαγνήτες. Είναι κάτι που δεν βαριέται ποτέ. Επαναλαμβάνει το ίδιο και το ίδιο, καθώς δημιουργεί το ένα έργο μετά το άλλο: Ένας ακόμα μαγνήτης, μεριά ακόμα καρφιά.
Tate Modern
Telepaintings, Telesculptures: Τα ονόματα των έργων του από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, αναφέρονται στην τεχνολογική επανάσταση εκείνης της εποχής. Της εποχής της τηλεόρασης και των δορυφόρων. Ο Takis έχει πει ότι όταν ήταν παιδί στην Αθήνα, οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες στους δρόμους ήταν κάτι σχεδόν ανήκουστο. Όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Λονδίνο, μαγεύτηκε βλέποντας ότι υπήρχαν παντού.
Και κάπως έτσι, το φως τού έγινε εμμονή. Ψηλοί πόλοι με χρωματιστά φώτα είναι ένα άλλο μέρος του έργου του. Μπορεί να μην φαίνονται πλέον πολύ σύγχρονα αυτά τα έργα, αλλά αυτό είναι και ένα μέρος της γοητείας του έργου του Takis.
Οι πρώτες του δουλειές περιλάμβαναν μπρούτζινα και γύψινα αγάλματα, εμπνευσμένα από τα Κυκλαδίτικα αγαλματίδια. Η μετάβασή του από την αρχαιολογία στον ηλεκτρομαγνητισμό μπορεί να φαίνεται απότομη, αλλά στην παργματικότητα ήταν απλώς η φυσική συνέχεια.
Ο Takis μεταπήδησε στην τεχνολογική εποχή, αλλά μέσα από τα έργα του συνέχισε να αναζητά τη διαχρονικότητα των πραγμάτων. Όταν οι πάγοι θα λιώσουν εντελώς στο Βόρειο Πόλο, αυτός θα συνεχίσει να είναι μαγνητικός…
Η έκθεση «Takis: Sculptor of Magnetism, Light and Sound» άνοιξε στις 3 Ιουλίου και θα διαρκέσει ως τις 27 Οκτωβρίου, στην Tate Modern του Λονδίνου.