The Planets: Μια πολύ φρέσκια και διαφορετική ματιά στο ηλιακό μας σύστημα από τη νέα σειρά του BBC
Ο Μπράιαν Κοξ, ένας λαμπρός, μόλις 48 ετών, επιστήμονας, είναι ο οικοδεσπότης της νέας σειράς του BBC «The Planets» και αυτός που θα μάς αφηγηθεί τη γέννηση του σύμπαντος, τη δημιουργία των πλανητών, αλλά θα κάνει και μερικές εικασίες για το μέλλον τους…
Η σειρά χρησιμοποιεί στοιχεία από τις πιο πρόσφατες διαστημικές αποστολές και αποκαλύπτει σε όλο τους το μεγαλείο την ομορφιά και τις ιδιαιτερότητες κάθε πλανήτη, ξεδιπλώνοντας τα 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια ιστορίας του πλανητικού μας συστήματος.
Ο Κοξ προσπαθεί, ανάμεσα στα άλλα, να καταλάβει γιατί η Γη είναι το μόνος μέρος στο ηλιακό μας σύστημα στο οποίο επιβίωσε η ζωή. Αλλά και ποιο θα είναι το μέλλον του πλανήτη μας καθώς ο ήλιος διαστέλλεται. Θα γίνει σαν τον Άρη, τον Ερμή και την Αφροδίτη, όπου οι συνθήκες έγιναν απαγορευτικές για τη διατήρηση της ζωής;
Η σειρά είναι αρκετά διαφορετική από τις παρόμοιές της, καθώς όχι μόνο εξετάζει το πλανητικό μας σύστημα με όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, αλλά έχει και φιλοσοφικές προεκτάσεις. «Νομίζω ότι κάνουμε λάθος που επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ στη Γη και αγνοούμε ότι αποτελούμε μέρος ενός συστήματος και αυτό με τη σειρά του αποτελεί μέρος του σύμπαντος», λέει ο Κοξ.
Ο επιστήμονας πιστεύει ότι όσο εξερευνούμε σε βάθος το ηλιακό μας σύστημα, θα ανακαλύπτουμε κι άλλους πλανήτες που δεν ξέρουμε ότι υπάρχουν. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν πολλά ακόμα πλανητικά σώματα στο ηλιακό μας σύστημα. Πολλά μικρά, στο μέγεθος του Πλούτωνα και ίσως και κάποια μεγάλα. Οι αποστάσεις είναι τόσο τεράστιες και το φως τόσο θαμπό, μπορεί να υπάρχουν μεγάλα πράγματα και απλώς να μην τα βλέπουμε…», λέει.