ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εθνική Βιβλιοθήκη: φέρνει τον Λόγο στο ΚΠΙΣΝ με τον λυρισμό ενός ποιητή

Με μια ανοιχτή πρόσκληση στις προσωπογραφίες, ξεκινάει ο νέος κύκλος ομιλιών "Λόγος 5" από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Από αυτή την Πέμπτη ο "Λ5" που επιμελείται ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος έχουμε ανοιχτή πρόσκληση να καταδυθούμε στη θεματική "Το πρόσωπο στην τέχνη και στη σκέψη".

Οι ομιλίες αυτές είναι εμπνευσμένες από την έκθεση φωτογραφικών πορτραίτων του ποιητή Κώστα Ζαφειρόπουλου "Τα Πετεινά, Αθήνα Πορτραίτα 2017" η οποία διοργανώνεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) και θα διαρκέσει έως 25 Νοεμβρίου 2018.

Ο Ζαφειρόπουλος με τα πορτραίτα του δίνει έμφαση στο πρόσωπο και στο βλέμμα. Άλλωστε, το πρόσωπο ως όψη του ανθρώπου, απασχολεί τόσο τη ζωγραφική από τις απαρχές της, με τεράστιες διαφοροποιήσεις ως προς την αναπαράστασή του από εποχή σε εποχή, όσο βεβαίως και τη φωτογραφία από τη στιγμή της εμφάνισής της.

Ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στην ΑΣΚΤ Νίκος Δασκαλοθανάσης θα μιλήσει για "Τέχνη και προσωπογραφία", ο φωτογράφος Πλάτων Ριβέλλης θα ψάξει το αίνιγμα "Φωτογραφικό πορτραίτο: Παράθυρο ή καθρέφτης;", ο διευθυντής του περιοδικού "Σύναξη" και διδάσκων στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας, Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, θα αναγνώσει τις "Θεολογικές όψεις της ανθρώπινης όψης" και ο ίδιος ο ποιητής και φωτογράφος Κώστας Ζαφειρόπουλος θα μας καταδύσει στα "Φωτογραφικά πορτραίτα στο δρόμο" του.

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018, ώρα 19:30 - 21:30

Ο Ζαφειρόπουλος τα βλέπει αλλιώς

Το βλέμμα ενός λογοτέχνη είναι άλλο από το δικό μας. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει την πρώτη έκθεση φωτογραφίας του ποιητή Κώστα Ζαφειρόπουλου, με τίτλο «Τα Πετεινά, Πορτραίτα Αθήνα 2017».

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικά πορτραίτα και πλαισιώνεται από ηλεκτρακουστική σύνθεση του Κωστή Κηλύμη, γραμμένη ειδικά για τη συγκεκριμένη περίσταση.

Στα πορτραίτα αυτά ο δημιουργός αποτυπώνει με ποιητική ευαισθησία τα εκφραστικά πρόσωπα ανθρώπων που βιώνουν δυσμενείς συνθήκες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο βλέμμα τους.

Το βλέμμα αυτό φανερώνει τον εσωτερικό πόνο, την αγωνία και τα βιώματά τους, δίχως να απαιτεί τη συναισθηματική συμμετοχή των άλλων.

Άλλωστε, ο Κώστας Ζαφειρόπουλος έχει αντιμετωπίσει τα άτομα αυτά με απόλυτο σεβασμό, αποδίδοντάς τους την αξιοπρέπεια που δικαιούνται. Είναι άτομα που γνώρισε από κοντά και φωτογραφήθηκαν με τη συναίνεσή τους.

Η έκθεση ξεκινά με μια προεπισκόπηση της χαοτικής μεγαλούπολης, της Αθήνας, και συνεχίζει με τη φωτογραφία ενός πληγωμένου περιστεριού.

Από το πετεινό του ουρανού, με ευρηματικό τρόπο, ο φακός του Ζαφειρόπουλου περνά στα «πετεινά» της πόλης, δηλαδή σε ανθρώπους που μαγνητίζουν τους θεατές με την αυθεντικότητα της όψης τους και την περιπέτεια του προσώπου τους.

Μέσα από την αλήθεια που αποπνέουν τα πρόσωπα αυτά απευθύνουν τελικά στους θεατές μία έκκληση φιλοξενίας, όπως εύστοχα παρατηρεί ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο οποίος προγραμμάτισε και επιμελήθηκε την έκθεση.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 24 Σεπτεμβρίου έως 25 Νοεμβρίου 2018. Στεγάζεται στο αίθριο του 4ου επιπέδου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και θα είναι επισκέψιμη καθημερινά (και Κυριακές) από 09:00 έως 21:00, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης