ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στα άδυτα της Αγιάς Σοφιάς: μυστικά ενός αθέατου, υπόγειου κόσμου στο φως

Στο εμβληματικό Μουσείο Τέχνης του Λος Άντζελες, LACMA, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα ένα ντοκιμαντέρ που μας καλεί σε ένα υπόγειο ταξίδι στο χρόνο κάτω από την Αγία Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη.

Το ντοκιμαντέρ, παραγωγής Kinostanbul, υπογράφει ο Γκοκσέλ Γκιουλενσόϊ (Göksel Gülensoy), ο πρώτος σκηνοθέτης, που είχε την ευκαιρία να κινηματογραφήσει τoν υπόγειο κόσμο κάτω από την Αγία Σοφιά από την ανοικοδόμηση της μέχρι σήμερα.

"Οι θόλοι και οι μιναρέδες της Αγιάς Σοφιάς αποτελούν σύμβολα της Κωνσταντινούπολης που σου κόβουν την ανάσα" σχολίασε ο σκηνοθέτης.

"Ανακαλύψαμε ένα κόσμο τόσο εντυπωσιακό, όσο και αυτός που βρίσκεται επάνω από τη γη. Για τον λόγο αυτό είμαστε αφάνταστα ενθουσιασμένοι και συγκινημένοι που μπορούμε να το μοιραστούμε μαζί σας" είπε για το διάρκειας 90 λεπτών ντοκιμαντέρ.

Ο σκηνοθέτης ξεκίνησε το δύσκολο έργο της κινηματογράφησης με τη βοήθεια υποβρύχιων συνεργείων το 1998.

Η τελευταία κατάδυση του στον άγνωστο, υπόγειο και αθέατο μέχρι σήμερα κόσμο της Αγίας Σοφίας έγινε το 2012.

Ο Γκιουλενσόϊ θα συνεχίσει το ερευνητικό του πρόγραμμα για να φέρει στο φως μυστικά γύρω από την Αγιά Σοφιά.

Ο βυζαντινός αυτός ναός ασύγκριτης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας λάμπει στην οθόνη μέσα από μια κινηματογραφημένη μελέτη που καταδύεται στα υπόγεια της Αγιάς Σοφιάς.

Το ντοκιμαντέρ “Στα άδυτα της Αγιάς Σοφιάς» είναι βασισμένο σε πολύχρονες εξερευνήσεις των υπόγειων στοών και υδροφόρων διόδων του εμβληματικού ναού.

Για την παραγωγή του, της οποίας εκτελεστικός διευθυντής είναι ο Σενά Ντεκτάς (Sena Denktas), δούλεψαν περίπου 45 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων.

Θρύλοι και αλήθειες

Ο Τούρκος ντοκιμαντερίστας έχει δηλώσει ότι η επικοινωνία των στοών της Αγίας Σοφίας με τον Βόσπορο και τα Πριγκιπόννησα είναι ένας θρύλος.

Στα γυρίσματα στον υποβρύχιο κόσμο της Αγίας Σοφίας συνεργάστηκε με επαγγελματίες δύτες και ειδικούς του Διεθνούς Σπηλαιολογικού Κέντρου Boğaziçi.

Με τη βοήθεια της επιστημονικής έρευνας του ο μέχρι πρότινος μη καταχωρημένος σε πρακτικά υπόγειος χώρος της Αγιάς χαρτογραφήθηκε.

Ανάμεσα στις πολλές ανακαλύψεις ξεχωρίζει ο τάφος του Αγίου Αντιγόνου. Τελευταία αναφορά στον τάφο είχε γίνει τον 13ο αιώνα από έναν Ρώσο περιηγητή.

"Νενίκηκά σε, Σολομών"

"Νενίκηκά σε, Σολομών" αναφώνησε ο Ιουστινιανός όταν αντίκρισε την Αγία Σοφιά στις 27 Δεκεμβρίου 537 μ.χ. λέει ο θρύλος. Με αυτόν τον τρόπο εξέφρασε τον θαυμασμό του για το Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας η οποία ήταν, για εκείνον, πιο θαυμαστή από τον Ναό του Σολομώντα.

Η γιορτή των εγκαινίων κράτησε πολλές μέρες και στη διάρκειά τους προσφέρονταν κάθε λογής εδέσματα: ελάφια, πρόβατα, πουλερικά και σιτάρι.

Η κατασκευή του θαυμαστού ναού ολοκληρώθηκε σε μόλις 5 χρόνια αν και το έργο ήταν τεράστιο για τα δεδομένα της εποχής.

Δούλεψαν αδιάκοπα 10.000 τεχνίτες ενώ το ποσό που δαπανήθηκε ήταν πάνω από τριακόσια εκατομμύρια χρυσές δραχμές, σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια.

Παρότι η Κωνσταντινούπολη είναι ιδιαίτερα σεισμογενής, ο επιβλητικός ναός έμεινε όρθιος για 15 ολόκληρους αιώνες.

Η μοναδικότητα της αρχιτεκτονικής οφείλεται στο σχέδιο δύο πολύ σημαντικών αρχιτεκτόνων της αυτοκρατορίας -τον Ανθέμιου και τον Ισίδωρου.

Για παραπάνω από μία χιλιετία ο ναός αποτέλεσε το κέντρο της ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Εκεί γιορτάστηκαν οι θρίαμβοι της αυτοκρατορίας, αποθεώθηκαν οι νέοι αυτοκράτορες, εκεί βασιλείς και κόσμος θρήνησαν τις μεγάλες συμφορές.

Η τελευταία λειτουργία έγινε στις 29 Μαΐου 1453, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης.

Ο Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος, αφού προσευχήθηκε με τους πολίτες, ζήτησε συγνώμη για τα λάθη που έκανε, και έφυγε για τα τείχη όπου έπεσε μαχόμενος.

Μετά την 'Αλωση, οι Τούρκοι τη μετέτρεψαν σε τζαμί.

Το 1934 ο Κεμάλ την έκανε μουσείο.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης