Marcel Duchamp: με ιστορική δωρεά 36 έργων κατακτά την Ουάσινγκτον
Τη μεγαλύτερη δωρεά που έχει λάβει ποτέ γιορτάζει το Μουσείο Hirshhorn στην Ουάσινγκτον που ανακοίνωσε ότι έλαβε 50 έργα του Μαρσέλ Ντυσάν (Marcel Duchamp) και συγχρόνων του, με αφορμή την 50ή επέτειο από τον θάνατο του γαλλο-αμερικανού καλλιτέχνη.
Η δωρεά έγινε από ένα ζευγάρι συλλεκτών της Ουάσινγκτον, την Μπάρμπαρα και τον Ααρόν Λεβίν, και περιλαμβάνει 36 πολύ σημαντικά έργα του Ντυσάν καθώς και 15 προσωπογραφίες, φωτογραφίες και έργα σε χαρτί συγχρόνων του, όπως ο Μαν Ρέι, ο Τριστάν Τζαρά, ο Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν.
Είναι η μεγαλύτερη δωρεά που έχει λάβει αυτό το μουσείο σύγχρονης τέχνης, το οποίο άνοιξε το 1974 και αποτελεί κομμάτι του Ινστιτούτου Σμιθσθόνιαν μετά τον θάνατο το 1981 του Τζόζεφ Χίρσχορν (11 Αυγούστου 1899 - 31 Αυγούστου 1981), επιχειρηματία, χρηματιστή, συλλέκτη έργων τέχνης και φιλάνθρωπου, διευκρίνισε το μουσείο σε ανακοίνωσή του.
Το μουσείο Χίσχορν δεν είχε παρά μόνο ένα γλυπτό του Ντυσάν. Με τη δωρεά αυτή, το μουσείο γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια κέντρα για τη μελέτη του έργου του, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Το μουσείο προγραμματίζει έκθεση για τον καλλιτέχνη το φθινόπωρο του 2019.
"Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Μαρσέλ Ντυσάν επανακαθόρισε τον ορισμό αυτού που μπορούμε να θεωρούμε σήμερα τέχνη, καθορίζοντας το πλαίσιο όλου αυτού που ακολούθησε", δήλωσε η Μελίσα Σίου, διευθύντρια του μουσείου Χίσχορν.
Εμπνευστής μιας άλλης πραγματικότητας
Το πορτρέτο "Marcel Duchamp playing chess on a sheet of Glass (1958)" του Arnold Rosenberg ένα από τα δώρα των Barbara και Aaron Levine στο Hirshhorn Museum and Sculpture Garden, στην Washington, DC.
Εφευρέτης των ready-made αντικειμένων, ο Μαρσέλ Ντυσάν (28 Ιουλίου 1887 - 2 Οκτωβρίου 1968) θα εμπνεύσει το κίνημα του Ντανταϊσμού που ιδρύθηκε στη Ζυρίχη το 1916 και έφθασε στο Παρίσι το 1920.
Η εικονοκλαστική του εκδοχή της "Τζοκόντα" με μουστάκι και μικρό μούσι και για λεζάντα τα πέντε γράμματα "L.H.O.O.Q", αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία τέχνης του 20ού αιώνα.