ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: ενδυμασίες του προϊστορικού Αιγαίου στις «αμέτρητες όψεις του Ωραίου»

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: ενδυμασίες του προϊστορικού Αιγαίου στις «αμέτρητες όψεις του Ωραίου»

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συνεχίζει τις δράσεις πειραματικής αρχαιολογίας στα πλαίσια της τρέχουσας περιοδικής έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου».

Πειραματικές ανασυνθέσεις ενδυμασιών, εμπνευσμένες από τη Μινωική Κρήτη, τη Θήρα και τη Μυκηναϊκή Ελλάδα, οι οποίες δημιουργήθηκαν από την ερευνήτρια αρχαιολόγο Diana Wardle, επιστημονική συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και μέλος της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, θα εκτίθενται στους χώρους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τη Δευτέρα 3 έως την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για μία από τις δράσεις πειραματικής αρχαιολογίας, που διοργανώνει το Μουσείο στο πρόσφατης, εξαιρετικά επιτυχημένης έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να προσεγγίσουν την αισθητική τού αρχαίου κόσμου με πολυαισθητηριακό τρόπο.

Η ερευνήτρια αρχαιολόγος Diana Wardle μελέτησε λεπτομερώς τις αναπαραστάσεις των ενδυμασιών στις τοιχογραφίες και τη μικρογλυπτική, αλλά και την τεχνολογία ύφανσης του κάθετου αργαλειού.

Οι επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να βιώσουν μία πιθανή όψη των ενδυμάτων που αναπαριστώνται σε εμβληματικές αρχαιότητες του Εθνικού Αρχαιολογικού και άλλων μουσείων της Ελλάδας, όπως η ελεφάντινη τριάδα από τις Μυκήνες και η Μινωική Θεά των Όφεων.

Εικ1

Ελεφάντινο ολόγλυφο σύμπλεγμα δύο καθιστών γυναικείων μορφών και παιδιού («Ελεφάντινη τριάδα»). Αρ. ευρ. ΕΑΜ Π 7711, Ακρόπολη των Μυκηνών, περιοχή του ανακτόρου. 15ος-14ος αι. π.Χ.

Επίσης, η Wardle θα δώσει διάλεξη στα αγγλικά σχετικά με την πειραματική έρευνά της την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, στις 18:00, στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ θα προσφέρει εργαστήρια με χειροτεχνίες για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών (στην ελληνική γλώσσα) και παρουσιάσεις-επιδείξεις των ενδυμάτων και των μεθόδων ανασύνθεσής τους για ενήλικες (στην αγγλική γλώσσα), τις ακόλουθες ημερομηνίες:

- Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, παρουσίαση για παιδιά στις 12:00.

- Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, διάλεξη στο αμφιθέατρο του Μουσείου με θέμα «Αναβιώνοντας τις αιγαιακές ενδυμασίες της Ύστερης Εποχής του Χαλκού», στις 18:00.

- Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, παρουσίαση για παιδιά στις 12:00.

- Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, παρουσίαση για ενήλικες στις 17:00.

- Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, παρουσίαση για ενήλικες στις 12:00.

- Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, παρουσίαση για ενήλικες στις 17:00.

Για την παρακολούθηση της δράσης πειραματικής αρχαιολογίας, για παιδιά και ενήλικες, στους εκθεσιακούς χώρους απαιτείται δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 213 2144856 και 213 2144858 και προμήθεια εισιτηρίου του Μουσείου. Η διάρκειά της είναι περίπου 30 λεπτά. Ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών ανά δράση είναι 15 άτομα.

Η παρακολούθηση της διάλεξης στις 6 Σεπτεμβρίου είναι δωρεάν. Η είσοδος στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι από την οδό Τοσίτσα 1.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Αιγαιακής Προϊστορίας, ΗΠΑ (INSTAP).

"Κούρος…εκ του φυσικού"

ΕΙΚ3

Έργο της Αλεξάνδρας Μιχάλη από την έκθεση «Κούρος…εκ του φυσικού» (© Αλεξάνδρα Μιχάλη, ευγενής παραχώρηση της ιδίας).

Όψεις της ελληνικής τέχνης από τους θησαυρούς του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αποτυπωμένες με σύγχρονο βλέμμα, επιχειρεί η Αλεξάνδρα Μιχάλη στη νέα ενότητα έργων της. Το ζωγραφικό της ιδίωμα από τους χρόνους της σπουδής της στην ΑΣΚΤ έως σήμερα χαρακτηρίζεται από την παρατήρηση της φύσης και της ελληνικής τέχνης διαχρονικά.

"Ο πόθος μου είναι να εγκολπωθώ -κατά τις δυνάμεις μου- το μέτρο, το ρυθμό, τη βαθιά εκφραστικότητα και συγχρόνως τη λιτότητα της μεγάλης αυτής τέχνης" επισημαίνει η ίδια. "Αυτές οι αρετές εικάζω ότι προέκυψαν από την οξύτατη παρατήρηση της φύσης και από την αξιοποίηση της πείρας προηγουμένων γενεών καλλιτεχνών στη διαπραγμάτευση του κάθε θέματος".

Στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, εμβληματικοί αρχαϊκοί κούροι έρχονται στο σήμερα κι έτσι όπως παρατίθενται δίπλα σε νέους της εποχής μας -τον Φώτη και τον Αλέκο- αποκαλύπτουν τη ζωντανή, πάλλουσα συνέχεια της τέχνης στον τόπο μας: το γοητευτικό μειδίαμα των κούρων, αυτό το γοητευτικό άνοιγμα της ελληνικής τέχνης στο ρεαλισμό, σαρκώνεται ζωγραφικά στο χρωστήρα της Αλεξάνδρας Μιχάλη. Με την ίδια φυσικότητα, η ζωγράφος μεταγράφει γεωμετρικά μοτίβα από αγγεία της αντίστοιχης περιόδου.

Ακόμη, αφαιρετικά ως προς την απόδοσή τους και χαριτωμένα πουλιά και νεαρά ζώα, ανάλογα με εκείνα που διακοσμούν τις λαβές των τριποδικών λεβήτων, αποδίδονται πρωτότυπα σε έργα-επιτοίχια "χαλιά". Εκεί, μαζί με τους σύγχρονους νέους-μοντέλα, εντάσσεται ο περίφημος χάλκινος πολεμιστής της γεωμετρικής περιόδου από την Καρδίτσα, υπερβαίνοντας όχι μόνο τον χρόνο αλλά και τη λειτουργία για την οποία φιλοτεχνήθηκε.

Χρωματικά η δημιουργός πειραματίζεται με την παλέτα των αρχαίων χρησιμοποιώντας τα χρώματα των αγγείων: υπόλευκος πηλός, ώχρες κόκκινες και κίτρινες και γανωμένο μαύρο "ντύνουν" τους Κούρους, τους κλασικούς αλλά και τους σύγχρονους. Όλα αυτά με ευαισθησία και καθαρή πρόθεση να μιλήσει η ζωγράφος στο διεθνές φιλότεχνο κοινό που επισκέπτεται το Μουσείο, με ζωγραφικούς όρους σύγχρονους, ζωντανούς. Να προσπαθήσει να μεταδώσει στον θεατή τής συλλογής της το βίωμα, το ότι η τέχνη είναι ενιαία -μια δυναμική έκφραση που υπερβαίνει χρονολογικές και τοπικές ταξινομήσεις.

Η Αλεξάνδρα Μιχάλη επιχειρεί μια έντιμη συνομιλία με τους ανώνυμους μαΐστορες της αρχαιότητας, κλίνοντας παράλληλα το γόνυ με σεβασμό στους σύγχρονους δασκάλους της.

Κούροι και τωρινοί νέοι του περιβάλλοντος της, όπως εντάσσονται στη δουλειά της, συμπυκνώνουν ζωγραφικά την "Άνοιξη της ζωής" που αποδίδεται άλλοτε φυσιοκρατικά κι άλλοτε με τον ελληνικό-γεωμετρικό και αρχαϊκό τρόπο.

Την έκθεση επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, ώρα 17:00 - 20:00 και η διάρκειά της ως τις 4 Νοεμβρίου 2018.

Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη.