ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αστερισμοί στο χώμα λαμπυρίζουν στο Κουφονήσι με τις ευλογίες του ΝΕΟΝ

Αστερισμοί στο χώμα λαμπυρίζουν στο Κουφονήσι με τις ευλογίες του ΝΕΟΝ

Το αρχαίο και το σύγχρονο συνδιαλέγονται κάτω από τον κυκλαδίτικο ήλιο. Φέρνοντας την τέχνη στο ελληνικό καλοκαίρι ο πολιτιστικός Οργανισμός ΝΕΟΝ σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων φέρνουν στο παλιό δημοτικό σχολείο στο Κουφονήσι μια αναζωογονητική εικαστική απόδραση.

Η ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης "Constellations in the dirt |Αστερισμοί στο χώμα" στο παλιό δημοτικό σχολείο στο Κουφονήσι θέλει να αποπλανήσει τον επισκέπτη.

Στον υπό διαμόρφωση χώρο που θα στεγάσει την αρχαιολογική συλλογή Κουφονησίου, στο παλιό μονοθέσιο δημοτικό σχολείο, εννέα καλλιτέχνες εμπνέονται και συνομιλούν με το αρχαιολογικό φορτίο του συμπλέγματος των μικρών Κυκλάδων: 'Ανω και Κάτω Κουφονήσι, Κέρος, νησίδα Δασκαλιού - άγονη γη και ταυτόχρονα εύφορος αρχαιολογικά τόπος που άκμασε στην Πρωτο-κυκλαδική περίοδο (3η χιλιετία π.Χ.) και δημιούργησε έως τη σύσταση του ελληνικού κράτους, το 1830.

Η έκθεση ανοίγει μια ουσιαστική συνομιλία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής με τη σύγχρονη ζωή, τοποθετώντας στο επίκεντρό της το "αρχαιολογικό εύρημα": την πρόσληψή του από τον θεατή και την καθοριστική γι αυτόν ερμηνεία του αρχαιολόγου στην προσπάθεια του να συνθέσει εκ νέου μία εικόνα από τα θραύσματα.

Οι "Αστερισμοί στο χώμα" παρουσιάζουν έργα εικαστικά, γλυπτά, μικρές εγκαταστάσεις, ηχητικά, από εννέα καλλιτέχνες. Πρόκειται για τους Βαγγέλη Βλάχο, Hypercomf, Θάλεια Ιωαννίδου, Κωνσταντίνο Κωτσή, Theo Michael, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Βασίλη Παπαγεωργίου, Κώστα Ρουσσάκη και Κώστα Σαχπάζη.

Το φιλμ "Triumph Over Time" του αρχαιολόγου Όσκαρ Μπρονέρ (1894- 1992), γυρισμένο το 1947 για λογαριασμό της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα- ένα ντοκουμέντο για το αρχαιολογικό τοπίο στην Ελλάδα μεταπολεμικά, προσδίδει μια ξεχωριστή γοητεία στην έκθεση.

Πλάι του τοποθετείται το αμφίβολης αυθεντικότητας αρχαιολογικό διόραμα του Theo Michael, καθώς την έκθεση διατρέχουν ομάδες εικόνων από το φωτογραφικό αρχείο που συνθέτει ο Βαγγέλης Βλάχος πάνω στη σωστική πρακτική των ξένων αρχαιολόγων στην Ελλάδα.

Η θολή μνήμη του χώρου γύρω από το γλυπτικό αποτύπωμα ενός αντικειμένου εμφανίζεται στο έργο του Κώστα Σαχπάζη και συνυπάρχει με την εμβύθιση στην ηχητική σύνθεση της Θάλειας Ιωαννίδου και την αβέβαιη διάσωσή της στο χρόνο ως πιθανό εύρημα.

Τα ίχνη ενός πολιτισμού σύγχρονου αποτυπώνονται στα μαρμάρινα επιγραφικά θραύσματα του Βασίλη Παπαγεωργίου και στην αρχειοθετημένη συλλογή της Hypercomf, από διαφορετικά τμήματα ενδυμάτων, σύμβολο σωματικής μνήμης ενώ δίπλα τους παρουσιάζεται στο ψηφιακό περιβάλλον του Κωνσταντίνου Κωτσή ένα αποϋλοποιημένο αρχείο τσαλακωμένων φύλλων χαρτιού Α4.

Τέλος, οι εύθραυστοι στον χρόνο σωροί πολύτιμων και άχρηστων ευρημάτων της Μαλβίνας Παναγιωτίδη στέκονται δίπλα στο έργο του Κώστα Ρουσσάκη για το "ΤΙΠΟΤΑ" ως μηδενικό νόημα ανάμεσα στο αντικείμενο και τον θεατή - δύο νέες αναθέσεις έργων από τον Οργανισμό ΝΕΟΝ.

Όλα τα έργα συμπλέουν με την προτροπή της έκθεσης προς τον επισκέπτη για μια περιήγηση στα αρχαιολογικά ευρήματα των Κουφονησίων, ολοκληρώνοντας έτσι ένα σχήμα που ανοίγει την έκθεση στον τόπο φιλοξενίας της.

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της ιστορικού τέχνης Ειρήνης Καλλιγά και του αρχιτέκτονα Φάνη Καφαντάρη, ενώ συντονιστής του εγχειρήματος εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων είναι ο Στέφανος Κεραμίδας.

Το αρχαίο και το τώρα στις Κυκλάδες

Τα τελευταία χρόνια, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έχει ενεργοποιήσει ένα εκτεταμένο σχέδιο δράσης για τη διαχείριση του εκτενούς πολιτιστικού κεφαλαίου που επιτηρεί.

Η προστασία και ενδελεχής τεκμηρίωση των αρχαιολογικών, αρχιτεκτονικών και ιστορικών δεδομένων των μνημείων αποτελεί την πρώτη, θεμελιακή ενέργεια αυτού του σχεδιασμού.

Επιπλέον, έχοντας καταφέρει να προσελκύσει σημαντικές χορηγίες, αλλά και να εξασφαλίσει πιστώσεις από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα, η Εφορεία εργάζεται δυναμικά προς τη συντήρηση, αναστήλωση και ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

Ο τρίτος σημαντικός πόλος δράσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σχετίζεται με την επικοινωνία, την ώσμωση με την τοπική κοινωνία, την ενεργή παρουσία στο παγκόσμιο επιστημονικό και μουσειακό γίγνεσθαι και την ενσωμάτωση νέων εκφραστικών τρόπων.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιείται η έκθεση σε συνεργασία με τον δραστήριο πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ του Δημήτρη Δασκαλόπουλου που από το 2013 έχει μεταξύ άλλων οργανώσει ιδιαίτερα επιτυχημένες εκθέσεις σε δημόσιους χώρους (κήποι Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Αστεροσκοπείο Αθηνών, περφόρμανς μακράς διαρκείας με το Ινστιτούτο Αμπράμοβιτς στο Μουσείο Μπενάκη και άλλες εκδηλώσεις πολιτισμού με μεγάλη επισκεψιμότητα).

Η έκθεση στο Κουφονήσι θα διαρκέσει έως τις 2 Σεπτεμβρίου και θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις. Για περισότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση neon.org.gr