Η Καμεράτα αργοπεθαίνει: ύστατη έκκληση στον Τσίπρα για να αποφευχθεί το ρέκβιεμ
«Δεν αντέχουμε άλλο και ζητάμε τη βοήθειά σας για να μην κλείσει ένας μουσικός οργανισμός που τίμησε την Ελλάδα και γνωρίζει σήμερα την απαξίωση. Παρακαλούμε θερμά στη διαμεσολάβησή σας. Κάθε μέρα που περνά οδηγούμαστε από την απόγνωση στον καλλιτεχνικό και εργασιακό μας θάνατο» αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα οι οχτώ μόνιμοι μουσικοί της Καμεράτας στην ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Σε αυτή οι μουσικοί απευθύνουν «ύστατη έκκληση» προκειμένου να βρεθεί «άμεση, οριστική και βιώσιμη λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια και θέτει εμπόδια στη λειτουργία και επιβίωση της Καμεράτας».
Η επιστολή δόθηκε στους δημοσιογράφους στο τέλος της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα (10/7) στην ΕΣΗΕΑ, με σκοπό να παρουσιαστούν τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιστορική Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής, η οποία σύμφωνα με τα μέλη της «αργοπεθαίνει χωρίς διοίκηση, χωρίς οικονομική βοήθεια, με απλήρωτους και ανασφάλιστους μουσικούς που πασχίζουν να την κρατήσουν στη ζωή».
«Ζητάμε να συγκροτηθεί άμεσα Διοικητικό Συμβούλιο για να ξέρουμε αν θα ζούμε την επόμενη μέρα και να γίνει εκκαθάριση των οφειλών» είπε ο Ηλίας Σακαλάκ εκπροσωπώντας τους εναπομείναντες μουσικούς της Καμεράτας.
«Η απουσία Διοικητικού Συμβουλίου από το 2015 έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία της οποιασδήποτε κρατικής και ιδιωτικής επιχορήγησης, και όχι μόνον. Από τον Απρίλιο του 2015 λόγω της μη καταβολής εκ μέρους της ορχήστρας των ασφαλιστικών εισφορών των μουσικών της, δεν έχουμε ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική κάλυψη εμείς και τα παιδιά μας. Το μεγαλύτερο μέρος των δεδουλευμένων μισθών δεν έχουν καταβληθεί εξαθλιώνοντάς μας και φέρνοντας μας πολλές φορές στη θέση να μην μπορούμε να μεταβούμε ούτε στον χώρο εργασίας μας λόγω έλλειψης χρημάτων» ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε:
«Παρόλο το ανεπίτρεπτο αυτό γεγονός, με την υπερπροσπάθεια των μουσικών της και υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, η ορχήστρα συνεχίζει τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έτσι έχει δημιουργηθεί το παράδοξο, η μία και μοναδική ελληνική ορχήστρα που διαπρέπει διεθνώς να είναι στην πατρίδα της ο φτωχός συγγενής σε σχέση με τα άλλα κρατικά μουσικά σύνολα».
ΥΠΠΟΑ: Έχει δρομολογηθεί οριστική επίλυση
Σημειώνεται ότι με ανακοίνωσή του (την Παρασκευή 6/7) το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσε πως «έχει δρομολογήσει τη νομοθετική ρύθμιση για την οριστική επίλυση του θέματος της Καμεράτας ΜΕΟΕ, της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ) και της Ορχήστρας των Χρωμάτων, λαμβάνοντας υπόψη το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού», προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να δοθούν λύσεις στις «συσσωρευμένες και χρονίζουσες παθογένειες» των οργανισμών αυτών. Ειδικότερα για την Καμεράτα, ανέφερε ότι «σχεδιάζεται η ένταξη της ως μουσικό σχήμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών».
Σχετικά με τη διαβεβαίωση από το ΥΠΠΟΑ ότι θα υπάρξει λύση στο χρόνιο πρόβλημά τους, οι μουσικοί της Καμεράτας αναφέρουν πως «μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αναλυτικό σχέδιο και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του. Το αδιέξοδο παραμένει».
«Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση. Αν το ΥΠΠΟΑ είχε έτοιμη λύση, όφειλε να μας την ανακοινώσει» είπε ο Ηλίας Σακαλάκ.
Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας, Γιώργος Πέτρου είπε πως χαίρεται που το ΥΠΠΟΑ παρακολουθεί την κατάσταση και πως με την παρέμβασή του δείχνει «μία ευαισθητοποίηση και μία πρόθεση να βρεθεί κάποια λύση».
Στη συνέντευξη Τύπου έγινε αναφορά και στον διαχειριστικό έλεγχο που έχει διατάξει από τον περασμένο Ιούλιο το ΥΠΠΟΑ για τα οικονομικά της Καμεράτας, ο οποίος, όπως τόνισαν και οι απολυμένοι μουσικοί της Καμεράτας, συναντά μεγάλα εμπόδια καθώς οι ορκωτοί λογιστές της εταιρείας SOL αδυνατούν να βρουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία αφού, παρά τις προσπάθειές τους, δεν μπορεί να εντοπιστεί το σύνολο των αρχείων της ορχήστρας για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.
«Η επίκληση ότι υπάρχει άρνηση να δοθούν τα στοιχεία είναι προσχηματική. Οι ορκωτοί λογιστές έχουν πρόσβαση στα πλήρη στοιχεία και δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους» υποστήριξε ο Παναγιώτης Δημαράς, πρόεδρος του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής».
Από την πλευρά του ο απολυμένος μουσικός της Καμεράτας, Θανάσης Μπλίκας σημείωσε ότι «είναι αναληθές να λέγεται ότι οι ορκωτοί λογιστές δεν κάνουν την δουλειά τους. Το αρχείο της Καμεράτας είχε δοθεί στον Θεόδωρο Στάθη (πρόεδρος του προηγούμενου Δ.Σ. της Ορχήστρας) και αυτός έχει την απόλυτη ευθύνη».
«Η Καμεράτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΜΜΑ Νίκος Θεοχαράκης. «Το Μέγαρο είναι εδώ για την Καμεράτα, να της προσφέρει στέγη και να φιλοξενήσει τους μουσικούς της. Ωστόσο η ένταξη της πρέπει να γίνει κάτω από κάποιες προϋποθέσεις. Ο ελληνικός πολιτισμός θέλει η Καμεράτα να είναι βιώσιμη. Δεν θα μπω στο παιχνίδι να πω ποιος φταίει. Το υπουργείο Πολιτισμού τρέχει με χίλια να βρει λύση. Το θέμα έχει κολλήσει στους ορκωτούς».