ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Food Revolution: από υπολείμματα τροφής σερβίτσια φαγητού για την αειφορία

Food Revolution: από υπολείμματα τροφής σερβίτσια φαγητού για την αειφορία

Επενδύοντας στην τάση της αειφορίας που ευτυχώς γοητεύει πολλούς επαγγελματίες του βιομηχανικού σχεδίου ο Ιάπωνας industrial designer Κοσούκε Αράκι παραδίδει ένα "θαύμα". Δίνει νέα ζωή σε σκουπίδια ως κομψά, χρηστικά αντικείμενα μιας καθημερινότητας με "πράσινη ατζέντα".

Ο Αράκι στοχεύει να μας κάνει να αναλογιστούμε τα καθημερινά καταναλωτικά μοτίβα μας. Όπλο του; Μια σειρά σκευών φαγητού από τα καθημερινά υπολείμματα της τροφής μας.

Ο Αράκι άρχισε να δουλεύει με υπολείμματα φαγητού για πρώτη φορά το 2013, κατά τη διάρκεια της πτυχιακής του στο Royal College of Art.

Τότε, κατέγραφε τα τοπικά υπολείμματα φαγητού τόσο στη δική του κουζίνα όσο και σε πολλές αγορές τροφίμων στο Λονδίνο, και άρχισε να τα χρησιμοποιεί για να κατασκευάζει σκεύη για φαγητό.

Βάφτισε την πρώτη σειρά Food Waste Ware, και την παρουσίασε μαζί με ένα βιβλιαράκι πρακτικών οδηγιών για να μετατρέπει κανείς τα υπολείμματα φαγητού σε σκεύη φαγητού.

Τα σκεύη της καινούργιας σειράς, της Anima, είναι από απανθρακωμένα υπολείμματα φαγητού, ανακατεμένα με ζωική κολλητική ουσία και περασμένα με ουρούσι, μια ιαπωνική λάκα που, ιστορικά, έχει μεγάλη σχέση με την τροφή.

Η σειρά Anima, αλλά και η σειρά Food Waste Ware εκτίθενται στο Kunstgewerbemuseum, το Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Βερολίνο έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της έκθεσης Food Revolution 5.0.