ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: η Άνοιξη των Γραμμάτων ανθίζει για την Αθήνα

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: η Άνοιξη των Γραμμάτων ανθίζει για την Αθήνα
Νεολιθική πήλινη σφραγίδα

Ταξιδεύοντας μας από την προγραφική κοινωνία ως τις βιβλιοθήκες της αρχαιότητας το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στις εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την Αθήνα ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.

"Ξεκινώντας από την προγραφική κοινωνία της προϊστορίας, όπου τα γραμμικά μοτίβα των σφραγίδων αποτέλεσαν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της εικονογραφίας και της γραφής, οι ξεναγήσεις ακολουθούν μία νοητή διαδρομή προς την πρώτη γραπτή απόδοση της ελληνικής γλώσσας στα ανακτορικά αρχεία πινακίδων Γραμμικής Β από την Πύλο και τις Μυκήνες" αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Μουσείου.

"Από τη γένεση της αλφαβητικής γραφής και τα πρώτα δείγματά της που εκτίθενται στο Μουσείο, η παρουσίαση θα διατρέξει τους αιώνες της άνθησης του ελληνικού κόσμου. Η διαδρομή της ξενάγησης θα καταλήξει στην περιοδική έκθεση του Μουσείου 'Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο', όπου παρουσιάζεται γλαφυρά η πνευματική 'Άνοιξη των Γραμμάτων' κατά την εποχή του Αδριανού που αποτέλεσε την πολιτισμική βάση του δυτικού πολιτισμού" προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι ημερομηνίες και οι ώρες ξεναγήσεων είναι οι εξής: Τρίτη 5 Ιουνίου στις 15:00, Τετάρτη 6 Ιουνίου στις 12:00, Πέμπτη 14 Ιουνίου στις 15:00 και Παρασκευή 15 Ιουνίου στις 12:00.

Οι ξεναγήσεις διοργανώνονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και προσφέρονται δωρεάν από τους αρχαιολόγους του.

Σε κάθε ξενάγηση θα μπορούν να συμμετέχουν έως 30 άτομα, με σύστημα τηλεφωνικής κράτησης θέσεων εκ των προτέρων. Σε αυτά τα άτομα θα εξασφαλιστεί ελεύθερη είσοδος. Τηλέφωνο επικοινωνίας προκρατήσεων: 2132144814.

Η μεγάλη γιορτή της γνώσης

Από τις 23 Απριλίου και για ένα χρόνο, η Αθήνα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου για το 2018. Η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με το μήνυμα "Βιβλία Παντού".

Αναγνώσεις σε απρόσμενες τοποθεσίες για τους περαστικούς αλλά και στρογγυλά τραπέζια με αγαπημένους Έλληνες και ξένους συγγραφείς, καθώς και αναλύσεις σε βάθος για τους βιβλιοφάγους, όλα βρίσκουν τον χώρο τους στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της "Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018".

Για έναν ολόκληρο χρόνο, από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019 η Αθήνα απευθύνει προσκλητήριο στους κατοίκους και στους επισκέπτες της, σε ανθρώπους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε όλο τον κόσμο, να απολαύσουν λογοτεχνικούς θησαυρούς, να αποκαλύψουν άγνωστες πολιτιστικές πτυχές της πόλης, σε περισσότερα από 30 ιδρύματα, ινστιτούτα, βιβλιοθήκες, χώρους πολιτισμού της Αθήνας, στα μεγάλα φεστιβάλ της πόλης, αλλά και στις μικρές υπαίθριες γωνιές της.

Το βιβλίο πηγαίνει στις γειτονιές της πόλης και σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Συνδέεται με χαρά, απόλαυση και δημιουργία.

"Με πυξίδα την εξερεύνηση των πολιτισμών και την αναγνώριση των λαών, οι διαπολιτιστικές δράσεις της διοργάνωσης μας προσκαλούν σε ένα δημιουργικό ταξίδι παραστάσεων, σεμιναρίων, αφηγήσεων και συζητήσεων" είπε ο Γιάννης Τροχόπουλος, συντονιστής της διοργάνωσης Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.

"Η 'Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018' θα μας βοηθήσει να θυμηθούμε γιατί αγαπάμε το βιβλίο, να το συστήσουμε σε όσους ακόμη δεν έχουν γνωρίσει τη χαρά του διαβάσματος, να ανακαλύψουμε αναπάντεχες εμπειρίες ανάγνωσης" πρόσθεσε.

Στόχος της τιμητικής αυτής διοργάνωσης, που διεκδίκησε και κέρδισε άξια η Αθήνα από την UNESCO τον Σεπτέμβριο του 2016, είναι να εμπνεύσει, να καλλιεργήσει την επιθυμία για τη γνώση και την απόλαυση της ανάγνωσης, να αφήσει το πολιτιστικό της αποτύπωμα στη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα.

Αφετηρία της παγκόσμιας διοργάνωσης αποτέλεσε η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων που καθιερώθηκε το 1996.

Η επιτυχία της παρότρυνε την UNESCO να αναπτύξει ένα σχέδιο ανάδειξης της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου, επιλέγοντας την Μαδρίτη σαν πρώτη πρωτεύουσα το 2001.