ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Big Ben: 159 χρόνια πριν ήχησε για πρώτη φορά στο Λονδίνο

Big Ben: 159 χρόνια πριν ήχησε για πρώτη φορά στο Λονδίνο

Στις 31 Μαΐου του 1859 το Λονδίνο άκουσε για πρώτη φορά τον ήχο του Big Ben και αυτό ίσως πρέπει να γνωρίζει ήδη η Μέγκαν Μαρκλ καθώς έτσι θα αποδείξει ότι της αξίζει η βρετανική υπηκοότητα.

Η Αμερικανίδα ηθοποιός και πλέον Δούκισσα του Σάσεξ Μαρκλ θα πρέπει να γνωρίζει την ηλικία του Big Ben και το μέγεθος του εθνικού πάρκου Lake District, μεταξύ άλλων στο τεστ γνώσεων "Η ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο" απαντώντας σωστά τουλάχιστον 18 από τις 24 ερωτήσεις που επιλέγονται από περίπου 3.000 στοιχεία, όπως το ύψος του γιγάντιου τροχού London Eye στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας και πόσοι είναι οι βουλευτές στο κοινοβούλιο της Σκοτίας.

Αναφορικά για το Big Ben, ψευδώνυμο για τη μεγάλη καμπάνα και το ρολόι στο βόρειο άκρο των ανακτόρων του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο, που έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτερα ώστε να παραπέμπει γενικά στο ρολόι ή τον πύργο του ρολογιού η Μαρκλ καλό είναι να γνωρίζει τα παρακάτω.

Είναι το μεγαλύτερο τεσσάρων όψεων ρολόι με καμπάνες και ο πύργος του ρολογιού είναι ο τρίτος ψηλότερος στον κόσμο.

O τωρινός Πύργος του Ρολογιού αναγέρθηκε ως μέρος του σχεδιασμού του Charles Barry για ένα νέο ανάκτορο, μετά από την καταστροφή του παλιού παλατιού του Ουέστμινστερ από πυρκαγιά το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου 1834. Το νέο Κοινοβούλιο χτίστηκε σε νεογοτθικό στιλ.

Αν και ο Barry ήταν ο κύριος αρχιτέκτονας του ανακτόρου, στράφηκε στον Αύγουστο Pugin για το σχεδιασμό του Πύργου του Ρολογιού, το οποίο μοιάζει σε νωρίτερα σχέδια του Pugin , συμπεριλαμβανομένου ενός για το Scarisbrick Hall.

Ο σχεδιασμός για τον Πύργο του Ρολογιού ήταν το τελευταίο σχέδιο του Pugin πριν από την τελική κάθοδό του στην τρέλα και τον θάνατο, και ο ίδιος ο Pugin έγραψε, κατά το χρόνο της τελευταίας επίσκεψης του Barry για να εισπράξει τα σχέδια: «Εγώ ποτέ δεν δούλεψα τόσο σκληρά στη ζωή μου για τον κ. Barry για αύριο πρόσφερα όλα τα σχέδια για το τελείωμα του καμπαναριού του και αυτό είναι όμορφο ».

Ο πύργος είναι σχεδιασμένος στο αγαπημένο γοτθικό σχέδιο του Pugin, και είναι 96,3 μέτρα (316 πόδια) υψηλό (περίπου 16 όροφοι).

Παρά το γεγονός ότι ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα του κόσμου, το εσωτερικό του πύργου δεν είναι ανοιχτό σε επισκέπτες από το εξωτερικό. Επίσης ο πύργος δεν διαθέτει ανελκυστήρα, έτσι για να ανεβείτε τα 334 σκαλοπάτια από το ασβεστόλιθο στην κορυφή.

Λόγω των αλλαγών στις συνθήκες του εδάφους από την κατασκευή (κυρίως σήραγγας για την επέκταση γραμμής Jubilee), ο πύργος κλίνει ελαφρώς προς τα βορειοδυτικά, κατά περίπου 220 χιλιοστά (8,66 in) στο καντράν ρολογιού, δίνοντας μια κλίση περίπου 1 / 250.

Η ανέγερση του με υλικά από το Yorkshire, τη Γαλλία και το Rutland ολοκληρώθηκε μετά από 25 χρόνια στις 10 Απριλίου 1858 με προυπολογισμό 22.000 στερλίνες -ποσό που σήμερα αντιστοιχεί σε 259.600.

Συγκριτικά ο Πύργος του Άιφελ κόστισε 32 εκατομμύρια στερλίνες.

Μια ανακαίνιση που δίχασε

Τον Αύγουστο του 2017 η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν χτύπησε δώδεκα φορές προτού σιγήσει για να πραγματοποιηθούν εργασίες ανακαίνισης, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν τέσσερα χρόνια, αν και πιθανόν να ολοκληρωθούν νωρίτερα εξαιτίας της δυσαρέσκειας που έχει προκαλέσει το γεγονός σε πολλούς Βρετανούς πολιτικούς.

Οι εργασίες θα κοστίσουν 29 εκατομμύρια λίρες (31,7 εκατομμύρια ευρώ) και αφορούν τον πύργο και το ρολόι.

Πολλοί βουλευτές έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους μπροστά στην προοπτική να μην ακούγεται ως το 2021 ο Μπιγκ Μπεν.

Είναι ένα «παράλογο» μέτρο, σύμφωνα με τον υπουργό αρμόδιο για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, ένα «εντελώς τρελό» έργο για τον συντηρητικό βουλευτή Τζέιμς Γκρέι.

Ακόμη και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επενέβη: «Δεν είναι λογικό ο Μπιγκ Μπεν να σιγήσει για τέσσερα χρόνια», τόνισε την Τετάρτη. Ζήτησε μάλιστα από τους αρμόδιους της Βουλής των Κοινοτήτων να επιταχύνουν το χρονοδιάγραμμα των εργασιών.

Για τους οπαδούς του Brexit μοιάζει αδιανόητη η προοπτική να μην ηχήσει ο Μπιγκ Μπεν για να σημάνει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019.

«Θα είναι πολύ περίεργο αν τα μεσάνυχτα εκείνης της ημέρας δεν χτυπήσει, πολύ περίεργο. Είναι η καρδιά του έθνους μας», σχολίασε ο συντηρητικός βουλευτής Πίτερ Μπόουν στη Daily Mail.

Μπροστά σε αυτές τις αντιδράσεις η επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων που είναι αρμόδια για τις εργασίες στο ιστορικό μνημείο απάντησε ότι «θα επανεξετάσουμε τη διάρκεια κατά την οποία οι καμπάνες θα σιγήσουν» μόλις ξεκινήσει η νέα κοινοβουλευτική περίοδος τον Σεπτέμβριο.

Ο ήχος του Μπιγκ Μπεν «αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινοβουλευτικής ζωής και θα διασφαλίσουμε ότι θα ανακτήσει τον ρόλο του ως φύλακας του χρόνου του έθνους το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Ωστόσο η επιτροπή απέκλεισε το ενδεχόμενο η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν να χτυπά τις ώρες που σταματούν οι εργάτες, καθώς η διακοπή και η επανέναρξη του μηχανισμού απαιτούν εργασίες που ενδέχεται να διαρκέσουν έως και μισή ημέρα.