ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στρατηγός Μακρυγιάννης: η ιστορία και ο μύθος του κάνουν επανάσταση στη Γεννάδειο

Από τις 5 Ιουνίου έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2018 η έκθεση "Ιωάννης Μακρυγιάννης: Ζωντανή έκφραση" της Γεννάδειου Βιβλιοθήκης μας υπενθυμίζει τον εθνικό ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 μέσα από 24 πίνακες γεμάτους ιστορία.

Ο Μακρυγιάννης, "μεγάλος διδάσκαλος της γλώσσας μας" σύμφωνα με τον νομπελίστα Γιώργο Σεφέρη, έρχεται ξανά στο φως με την έκθεση που θα εγκαινιάσει τη νέα αίθουσα τέχνης της πρόσφατα ανακαινισμένης πτέρυγας της Γεννάδειου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (Σουηδίας 61, Κολωνάκι), η οποία φέρει το όνομα του κορυφαίου αγωνιστή του 1821.

Την Πέμπτη 31 Μαΐου, στις 12.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλητές τη διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Μαρία Γεωργοπούλου, που θα αναφερθεί στο σκεπτικό της έκθεσης, και τους Νίκος Θεοτοκά, ιστορικό, Νίνα Σουγιουλτζόγλου-Kallmayer, ιστορικός τέχνης και Νικόλαο Πετρόπουλο, φιλόλογο, οι οποίοι θα μιλήσουν για τον κατάλογο που υλοποιήθηκε από τις Εκδόσεις Καπόν.

Κεντρικός πυρήνας της έκθεσης είναι 24 εμβληματικοί πίνακες που εξιστορούν επεισόδια από την Επανάσταση του 1821.

Ο Μακρυγιάννης ανέθεσε στους λαϊκούς ζωγράφους Παναγιώτη και Δημήτριο Ζωγράφο από τη Σπάρτη, να απεικονίσουν ξεχωριστές σκηνές από μάχες, όπως ακριβώς τις περιέγραψε στα Απομνημονεύματά του.

Το αποτέλεσμα ήταν μια σειρά από εικόνες αξιοθαύμαστες για τη ζωντάνια και τη δύναμή τους. Από τα τέσσερα αντίγραφα ακουαρέλας της αρχικής σειράς, ο Ιωάννης Γεννάδιος αγόρασε το 1909 εκείνο που ανήκε στον βασιλιά Όθωνα και το οποίο τώρα εκτίθεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

Η έκθεση παρουσιάζει, επίσης, αρχειακό υλικό σχετικό με τη ζωή και τη δράση του Στρατηγού Μακρυγιάννη, καθώς και προσωπικά του αντικείμενα, που έχουν ευγενικά δανείσει για την πραγματοποίηση της έκθεσης το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, τα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου.

Μεταξύ αυτών, τo Σύνταγμα της Ελλάδος του 1844, χειρόγραφο που ορίζει το τέλος της περιόδου της απόλυτης μοναρχίας του Όθωνα μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, το Αργυρό Αριστείο που χορηγήθηκε στον Μακρυγιάννη το 1836 για την προσφορά του στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, την αίτηση του Μακρυγιάννη προς τη Διοίκηση στην οποία, ιστορώντας τα της στρατιωτικής του δράσης, ζητάει βοήθημα (Ναύπλιο, 24 Νοεμβρίου 1824) κ.α.

Παράλληλα με την έκθεση, έχει πραγματοποιηθεί έκδοση υψηλής αισθητικής ποιότητας και επιστημονικής αξίας, προϊόν συνεργασίας της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και των εκδόσεων Καπόν, με ομώνυμο τίτλο και σκοπό τον επαναπροσδιορισμό του μοναδικού εικαστικού συνόλου των πινάκων του Μακρυγιάννη, την ανάδειξη του χρονικού της αγοράς του από τον Ιωάννη Γεννάδιο και τη σφαιρική παρουσίαση όλου του υλικού.

Η πρόσφατα ανακαινισμένη πτέρυγα "Ιωάννης Μακρυγιάννης" περιλαμβάνει μια σύγχρονη αίθουσα τέχνης, όπου στο εξής θα παρουσιάζονται εικαστικές εκθέσεις με δωρεάν είσοδο για το κοινό, καθώς και χώρους βιβλιοστασίων ανοικτής πρόσβασης, σεμιναρίων και γραφείων.

Το ιδιαίτερης σημασίας αυτό έργο, που κρίθηκε αναγκαίο για την έναρξη μιας νέας εποχής στο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, ολοκληρώθηκε χάρη στη σημαντική χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας, το ίδρυμα National Endowment for the Humanities, τις δωρεές πολλών ιδιωτών και, κυρίως, του Ιδρύματος της Οικογένειας Μacricostas.

Την Πέμπτη 31 Μαΐου, στις 12.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλητές τη διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Μαρία Γεωργοπούλου, που θα αναφερθεί στο σκεπτικό της έκθεσης, και τους Νίκος Θεοτοκά, ιστορικό, Νίνα Σουγιουλτζόγλου-Kallmayer, ιστορικός τέχνης και Νικόλαο Πετρόπουλο, φιλόλογο, οι οποίοι θα μιλήσουν για τον κατάλογο που υλοποιήθηκε από τις Εκδόσεις Καπόν.

Πολιτιστικός θησαυρός

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα αποτελεί έναν από τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Ελλάδας.

Στο ιστορικό κτήριό της στο κέντρο της Αθήνας, η Βιβλιοθήκη στεγάζει μία πλούσια συλλογή με περισσότερα από 130.000 βιβλία, αρχεία, χειρόγραφα, σπάνιες βιβλιοδεσίες και έργα τέχνης που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή.

H Βιβλιοθήκη είναι γνωστή διεθνώς ως ερευνητικό κέντρο για τις ελληνικές σπουδές, ενώ, παράλληλα, διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην πολιτιστική ζωή του τόπου με διαλέξεις, συνέδρια, εκθέσεις και συναυλίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης