Καρλ Μαρξ: πρόποση για τη 200ή επέτειό του με κρασί από τους αμπελώνες του
200 χρόνια πριν ήρθε στον κόσμο ο Καρλ Χάινριχ Μαρξ. Φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος, ιστορικός, πολιτικός οικονομολόγος ο Μαρξ θεωρείται ο θεμελιωτής του κομμουνισμού, ενώ ανέλυσε την ιστορία με όρους ταξικής πάλης, η οποία συνοψίζεται στη θεωρία: τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και των εργαζομένων είναι διαμετρικά αντίθετα μεταξύ τους
Εν μέσω εκτενών φιλοσοφικών συζητήσεων και ιστορικών εκδηλώσεων με αφορμή την 200ή επέτειο από τη γέννηση του Μαρξ, υπάρχει πλέον ένας πιο ευχάριστος τρόπος να γιορτάσετε: να σηκώσετε ένα ποτήρι κρασί από τον πρώην αμπελώνα της οικογένειας Μαρξ προς τιμήν του κομμουνισμού.
«Έχουμε εμφιαλώσει 1.300 μπουκάλια» αναφέρει στο dpa ο οινοποιός, Μάξιμιν φον Σούμπερτ, από τον αμπελώνα κοντά στην πόλη Τριρ της Γερμανίας, τη γενέτειρα του Μαρξ.
Τo Ρίζλινγκ του 2016 φέρει την ονομασία «Das Kapital» τον τίτλο στα γερμανικά του ρηξικέλευθου έργου του Μαρξ «Το Κεφάλαιο» και διατέθηκε δωρεάν για τον εορτασμό των 200 χρόνων από τη γέννηση του Γερμανού φιλόσοφου και οικονομολόγου.
Για όσους έχασαν τις εκδηλώσεις το κρασί είναι διαθέσιμο σε κατάστημα, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το σπίτι του Μαρξ.
«Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε ένα κρασί από τον αμπελώνα της οικογένειας Μαρξ», λέει ο ιδιοκτήτης Ότι Μπούσινγκ. Υπάρχουν και άλλα κρασιά που επιχειρείται να συνδεθούν με τον Καρλ Μαρξ, δεν υπάρχει όμως πραγματική σύνδεση, υποστηρίζει. «Δεν έχουν καμία σχέση με τον Καρλ Μαρξ ή την οικογένειά του» αναφέρει ο Μπούσινγκ.
Η οικογένεια του Μαρξ είχε τον αμπελώνα έκτασης πάνω από δύο εκτάρια για περίπου τρεις δεκαετίες. Ο πατέρας του Καρλ Μαρξ, δικηγόρος στην Τριρ, Χάινριχ Μαρξ είχε αποκτήσει το κτήμα ως επένδυση. «Εκείνη την εποχή οι εύπορες οικογένειες είχαν αμπελώνες» λέει ο Φον Σούμπερτ, οι πρόγονοί του οποίου αγόρασαν τον αμπελώνα των Μαρξ στο Μέρτεσντορφ το 1882.
Όταν ο πατέρας του Μαρξ πέθανε το 1838, ο ίδιος ο Μαρξ έγινε ιδιοκτήτης του για λίγο, προτού η μητέρα του αγοράσει τη γη από τον γιο της. Όταν πέθανε η μητέρα του, ο Μαρξ πούλησε τα τελευταία 5.000 λίτρα κρασί, τα οποία φυλάσσονταν στο υπόγειο του διαμερίσματός του.
Το Κεφάλαιο (όχι το κρασί)
Είναι το τρίτομο έργο, το πολιτικό κείμενο που διαβάστηκε περισσότερο απ’ όλα τα πολιτικά – φιλοσοφικά βιβλία τον 20 αιώνα. Κομβικό σημείο της ανάλυσης του Κεφαλαίου αποτελεί η διαλεκτική μεθοδολογία του, αλλά και το τέλος του ιστορικού ρόλου του καπιταλισμού.
Το Κεφάλαιο δίνει το πλαίσιο της επιστημονικής ανάλυσης της καπιταλιστικής οικονομίας που είναι αναγκαία για τη σύσταση του πολιτικού και ταξικού ρεύματος της απελευθέρωσης της εργασίας από την εκμετάλλευση.
Το βιβλίο αποτελεί συμπλήρωμα του Μανιφέστου, δηλαδή της αυτοτελούς οργάνωσης των κομμουνιστών για την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Όπως αναφέρουν οι υποστηρικτές του, το Κεφάλαιο, στη μακροχρόνια διαδρομή του κακοποιήθηκε από εχθρούς και κάποιους που ήθελαν να το φέρουν στα μέτρα τους.
Ωστόσο, όπως επιμένουν οι ίδιοι, παραμένει πάντα επίκαιρο όχι σαν μια αλάνθαστη θρησκευτική βίβλος, αλλά σαν το βασικό πλαίσιο ανάλυσης.