Το Λούβρο στην… Τεχεράνη
Μια αιγυπτιακή σφίγγα 2.400 ετών, μια προτομή του ρωμαίου αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου, σκίτσα των Ρέμπραντ και Ντελακρουά, μια τοπιογραφία του γάλλου ζωγράφου Ζαν-Μπατίστ Καμίλ Κορό, αλλά μόλις δύο μικρά ιρανικά κομμάτια, ηλικίας τουλάχιστον 3.000 ετών: το Λούβρο αποκαλύπτει περίπου 50 θησαυρούς του για μια πρωτοφανή έκθεση στην καρδιά της Τεχεράνης.
Είναι πρώτη φορά που ένα μεγάλο δυτικό μουσείο προσφέρει στο ιρανικό κοινό τέτοια ποικιλία αριστουργημάτων. Η διοργάνωση μαρτυρά τη βούληση της Γαλλίας να ενισχύσει τους ιστορικούς δεσμούς που την ενώνουν με το Ιράν, παρά τις δυσκολίες που δοκιμάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η έκθεση που πραγματοποιείται στο Εθνικό Μουσείο του Ιράν, εγκαινιάστηκε παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και εν τη απουσία του ιρανού ομολόγου του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ που αναμενόταν στην εκδήλωση, και το κοινό την υποδέχτηκε θερμά.
"Ήταν μεγαλοφυές. Δεν θα μπορούσα ποτέ να πιστέψω ότι θα δω στη ζωή μου τέτοια έργα τέχνης", δήλωσε ο Μεχντί, ένας νεαρός φοιτητής Οικονομικών.
Η εκπληκτική έκθεση με τα αριστουργήματα που δάνεισε το Λούβρο στο Εθνικό Ιρανικό Μουσείο της Τεχεράνης, τονίζει τις πλέον θετικές πλευρές των γαλλο-ιρανικών σχέσεων, οι οποίες ακμάζουν και στο οικονομικό επίπεδο με την επιστροφή στο Ιράν ομίλων όπως η Peugeot, η Renault και η Total.
"Είναι μια καλή αρχή. Ελπίζω ότι στις μελλοντικές εκθέσεις θα υπάρχουν περισσότερα ιρανικά έργα", δήλωσε ο Κασαγιάρ Ταγιάρ, ένας νεαρός καθηγητής μουσικής.
Τα 50 έργα μεταφέρθηκαν από τη Γαλλία στο Ιράν με φορτηγό αεροσκάφος.
Η έκθεση σηματοδοτεί δύο χρόνων εργασιών μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και του Ιράν στο περιθώριο της επίσκεψης του προέδρου του Ιράν Χασάν Ροχανί στη Γαλλία τον Ιανουάριο του 2016.