Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές: το λεύκωμα της ζωής του συγγραφέα που ήθελε να είναι μάγος
“Είχα εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο με το τολμηρό όνειρο να ζήσω από τη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία χωρίς ανάγκη να τις διδαχτώ, εμψυχωμένος από μια φράση που νομίζω ότι είχα διαβάσει στον Μπέρναρντ Σο: από πολύ μικρός αναγκάστηκα να διακόψω τη μόρφωσή μου για να πάω στο σχολείο” γράφει ο σπουδαίος Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές που σήμερα τιμάει η Google με το Google Doodle της που μας καλεί σε μια κατάδυση γεμάτη από τη λυρικότητα του συγγραφέα της Λατινικής Αμερικής.
Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες γεννήθηκε το 1928 στην Αρακατάκα, παραλιακό χωριό της Κολομβίας, όπου μεγάλωσε κοντά στους παππούδες του από τη μεριά της μητέρας του. Το 1947 άρχισε στο Πανεπιστήμιο της Μπογκοτά τις σπουδές του στα νομικά και τις πολιτικές επιστήμες και το 1961 εγκαταστάθηκε στο Μεξικό το 1961 μοιράζοντας τη ζωή του ανάμεσα στην πατρίδα του, τη Βαρκελώνη της Ισπανίας και την Αβάνα.
Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς της ισπανόφωνης λογοτεχνίας. Το έργο που του χάρισε τη διασημότητα και θεωρείται ως το αριστούργημά του είναι το μυθιστόρημα Εκατό χρόνια μοναξιάς που εκδόθηκε το 1967.
Ο Μαρκές κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημά του, Τα νεκρά φύλλα, το 1955. Δικαιώνεται στην παγκόσμια λογοτεχνία με το κλασικό πλέον Εκατό χρόνια μοναξιά το 1967.
Ο Μαρκές τιμήθηκε το 1982 με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Εκεί παρουσιάστηκε ντυμένος με “λικιλίκι”, μια λατινοαμερικανική φορεσιά της κατώτερης τάξης, θυμίζοντας περισσότερο το χαμίνι του Τσάρλι Τσάπλιν παρά έναν κομψευόμενο εραστή της λογοτεχνίας.
"Είμαι συγγραφέας από δειλία"
“Το όνομά μου είναι Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Γεννήθηκα στην Αρακατάκα στην Κολομβία πριν από 40 χρόνια και ακόμα δεν το μετανιώνω. Το ζώδιό μου είναι Ιχθύες και η γυναίκα μου λέγεται Μερσέδες. Αυτά είναι τα δύο πιο σημαντικά πράγματα που έχουν συμβεί στη ζωή μου, επειδή χάρη σε αυτά, τουλάχιστον μέχρι τώρα, μπόρεσα να επιβιώσω γράφοντας” έλεγε ο Μαρκές για τη γυναίκα που ερωτεύτηκε από τα 13 του και περίμενε υπομονετικά να μεγαλώσει για να τη διεκδικήσει. Έζησαν μαζί και απέκτησαν δύο γιους.
“Είμαι ένας συγγραφέας από δειλία. Η αληθινή κλίση μου είναι προς τη μαγεία, αλλά κάθε φορά που προσπαθώ να την εξασκήσω τα χάνω σε τέτοιο βαθμό, που αναγκάστηκα να καταφύγω στη μοναξιά της λογοτεχνίας (…). Ποτέ δεν μιλάω για λογοτεχνία επειδή δεν ξέρω τι είναι και εκτός αυτού είμαι πεπεισμένος ότι ο κόσμος θα ήταν ακριβώς ο ίδιος χωρίς αυτήν. Από την άλλη, αντίθετα, είμαι πεπεισμένος ότι θα ήταν εντελώς διαφορετικός χωρίς αστυνομία. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι θα ήμουν πολύ πιο χρήσιμος στην ανθρωπότητα, αν αντί για συγγραφέας είχα γίνει τρομοκράτης” έλεγε καθώς συστηνόταν αυτός ο εύπορος άντρας που από τη μία απαιτούσε πενήντα χιλιάδες δολάρια για να παραχωρήσει μισή ώρα συνέντευξης και από την άλλη “παρέμεινε ένας άνθρωπος της προοδευτικής Αριστεράς, υπερασπιστής των αγαθών σκοπών και ιδρυτής επιχειρήσεων με θετικό αντίκτυπο, ανάμεσα στις οποίες ινστιτούτα δημοσιογραφίας και κινηματογράφου”.
Σήμερα ο θησαυρός του έργου και της ζωής του είναι διαθέσιμος σε όλους με πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Τέξας που διαθέτει όλα τα χειρόγραφα του νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες σε ψηφιακή μορφή.
Η συλλογή εκτείνεται σε μια περίοδο έξι δεκαετιών και περιλαμβάνει χειρόγραφα, φωτογραφίες, επιστολές και άλλο αρχειακό υλικό του μεγάλου συγγραφέα του 20ού αιώνα.
“Οι αναγνώστες έχουν πρόσβαση στα ολοκληρωμένα του έργα, αλλά μέσα από αυτό το αρχείο, μπορεί κανείς να δει την ανθρώπινη πλευρά του αριστοτέχνη συγγραφέα” αναφέρει ο επιμελητής της συλλογής που ανυπομονεί να την ανακαλύψουμε ξανά από την αρχή.
Ο Κολομβιανός συγγραφέας, βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, πέθανε τη Μεγάλη Πέμπτη του 2014 στο Μεξικό, σε ηλικία 87 ετών.