20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: πρεμιέρα απόψε με 228 ταινίες στη Θεσσαλονίκη
Το επετειακό 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι αποφασισμένο να δώσει τις δικές του απαντήσεις σε όλα εκείνα τα ερωτήματα που πρωταγωνιστούν στις αφίσες της μεγάλης γιορτής.
Καθώς η Θεσσαλονίκη βρίθει μιας σειράς "ακατανόητων" εν πολλοίς συνθημάτων - ερωτήσεων με κόκκινο χρώμα σε γκρίζο φόντο ("Τι συνέβη;", "Πώς αντέδρασες;", "Υπάρχει χρόνος;", "Θα το τολμούσες;"), η οθόνη του "Ολύμπιον" και πέντε ακόμη αιθουσών στο Λιμάνι θα λύσει απορίες με 228 ταινίες.
Ταινίες τεκμηρίωσης που "βλέπουν" με σύγχρονη "ματιά" την παγκόσμια κοινωνία, την πολιτική, την ταυτότητα, τη μνήμη, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για το φαγητό, τη μουσική, το σινεμά τις τέχνες, τον έρωτα, - τη ΖΩΗ, ταινίες με πολλά (180 μεγάλου μήκους) αλλά και με λίγα (διάρκειας λίγων λεπτών - 48 μικρού μήκους) αρχίζουν να προβάλλονται κατά ...ρυπάς στις αίθουσες του "Ολύμπιον" και του Λιμανιού.
Η τελετή έναρξης έχει ορισθεί για τις 8 το βράδυ, ώρα κατά την οποία, μετά τους ολιγόλεπτους -επετειακούς χαιρετισμούς, αναμένεται η προβολή του πολυαναμενόμενου ντοκιμαντέρ της 90χρονης ελληνικής καταγωγής Ανιές Βαρντά (εδώ συν-σκηνοθετεί με τον J.R) με τίτλο "Πρόσωπα & ιστορίες".
Στη διάρκειας 89' λεπτών ταινία, η Βαρντά και ο JR διασχίζουν τη γαλλική ύπαιθρο, μοιράζονται μια απροσδόκητη φιλία και αποθεώνουν τους απλούς ανθρώπους που συναντούν καθ' οδόν, μετατρέποντας τα φωτογραφικά τους πορτρέτα σε τεράστιες τοιχογραφίες.
Η ταινία κέρδισε ήδη το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Κανών και είναι υποψήφια (τα αποτελέσματα θα μάθουμε επίσης στην αίθουσα του "Ολύμπιον" τα ξημερώματα της Δευτέρας -σε απευθείας σύνθεση με το Λός Αντζελες) για το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.
Γεννημένη το 1928, στο Βέλγιο, η Βαρντά, μητέρα της γαλλικής νουβέλ βαγκ, άνοιξε το δρόμο για το αντισυμβατικό ρεύμα της μεγάλης οθόνης και έγινε η πρώτη γυναίκα εκπρόσωπός του πλάι σε εμβληματικούς σκηνοθέτες, όπως ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ, ο Φρανσουά Τριφό, αλλά και ο σύζυγός της Ζακ Ντεμί (1931-1990), με τον οποίο μοιράστηκαν σχεδόν μια ολόκληρη ζωή).
Και μπορεί η ίδια η 90χρονη(!) φέτος Ανιές Βαρντά (που έχει λάβει ήδη τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο του έργου της τον περασμένο Νοέμβριο στο Λος Αντζελες) να προτίμησε να ξανα-ταξιδέψει από τη Γαλλία στο Λος Άντζελες κι όχι στη Θεσσαλονίκη για την αναμενόμενη ξανα-βράβευση της εκεί, το 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ όμως της Θεσσαλονίκης διοργανώνει ρετροσπεκτίβα προς τιμήν της (αφιέρωμα με την προβολή δέκα ντοκιμαντέρ της).
Οι προβολές, μάλιστα, του 20ου Φεστιβάλ αρχίζουν σήμερα, στις 3 το μεσημέρι, στην αίθουσα "Παύλος Ζάννας", από το δικό της αφιέρωμα (θα προβληθεί η γυρισμένη το 2000 ταινία της με τίτλο "The Gleaners and Ι" (Άνθρωποι που αναζητούν κρυμμένους "θησαυρούς" σε αγρούς, σκουπίδια και αγορές της Γαλλίας).
Και η ιέρεια του Τζάρμους εδώ
Επίσημη προσκεκλημένη του Φεστιβάλ θα είναι η "ιέρεια" του ανεξάρτητου σινεμά και σύντροφος του Τζιμ Τζάρμους, Σάρα Ντράιβερ, στην οποία η διοργάνωση της Θεσσαλονίκης δίνει φέτος "Carte Blanche", τη δυνατότητα δηλαδή να παρουσιάσει τα αγαπημένα της ντοκιμαντέρ (10 ντοκιμαντέρ και μία ταινία μυθοπλασίας) και θα συνομιλήσει με το κοινό.
Η 62χρονη Σάρα Ντράιβερ, δημιουργός του "Boom for Real the Late Years of Jean-Michel Basquiat" με θέμα τον Ζαν-Μισέλ Μπασκιά, επανέρχεται επτά χρόνια μετά τη ρετροσπεκτίβα που διοργάνωσε το Φεστιβάλ προς τιμήν της το 2011 και αύριο (3/3), στις 17:00, σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης συζητά για τον επιδραστικό Αμερικανό ζωγράφο με τη σύντομη ζωή (1960-1988) και το μεγάλο ταλέντο, με τον Dennis Lim, δημοσιογράφο και διευθυντή προγράμματος στο Film Society του Lincoln Center της Νέας Υόρκης.
Στη διάρκεια του πρώτου Σαββατοκύριακου του Φεστιβάλ έχουν προγραμματισθεί να προβληθούν συνολικά 85 ταινίες.
Ιδιαίτερη αναμένεται η αυριανή βραδιά με την πανελλήνια πρεμιέρα της ήδη βραβευμένης ταινίας "Το απώτατο σημείο της ανθρωπότητας" της Ιρλανδής Έμερ Ρέινολντς με τις συναρπαστικές ιστορίες ανθρώπων και συμβάντων πίσω από την ιστορική αποστολή του διαστημόπλοιου Voyager τον Αύγουστο του 1977.
Το ποιητικό -παρότι "επιστημονικής φύσεως" - ντοκιμαντέρ για μια μικρή μηχανή από αλουμίνιο που κουβαλά τα μεγάλα όνειρα της ανθρωπότητας θα προβληθεί αύριο (Σάββατο 3 Μαρτίου, στις 20:00). Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον πολυβραβευμένο διαστημικό επιστήμονα και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Δρ. Σταμάτη Κριμιζή, σημαντικό στέλεχος της NASA, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε αποστολές προς όλους τους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος. Η ταινία θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες στις 26 Απριλίου 2018.
Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Κυριακή 11 Μαρτίου, με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων στο Ολύμπιον. Θα προβληθεί το εμβληματικό ντοκιμαντέρ του βωβού κινηματογράφου "Σχετικά με τη Νίκαια" του Ζαν Βιγκό του 1930, με πρωτότυπη ζωντανή μουσική επένδυση σε σύνθεση του Λάζαρου Τσαβδαρίδη και εκτέλεση από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.