ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας: στον Βασίλη Βασιλικό η μεγάλη διάκριση - όλοι οι νικητές

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας: στον Βασίλη Βασιλικό η μεγάλη διάκριση - όλοι οι νικητές
EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης

"Είναι μια τιμή μεγάλη για μένα και αναπάντεχη, διότι δεν το περίμενα". Με αυτά τα λόγια ο δεύτερος πιο μεταφρασμένος Έλληνας συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός σχολίασε σστον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων τη διάκριση του. Στον Βασιλικό απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων στα φετινά Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας.

Αφορμή για τη διάκριση από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το σύνολο του έργου του. "Αυτό που μου άρεσε πολύ είναι το σκεπτικό της επιτροπής, διότι αναφέρεται και στις πολιτιστικές δραστηριότητες μου, καθώς υπήρξα γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, πρέσβης της UNESCO στην Ελλάδα και για την εκπομπή “Άξιον Εστί”, που μεταδιδόταν στην ΕΡΤ3 μέχρι να κλείσει" επισήμανε ο Βασιλικός.

Ο Βασιλικός, ο οποίος κατάγεται από τα Ποταμούδια Καβάλας, αναφέρθηκε και στους υπόλοιπους Βορειοελλαδίτες συγγραφείς που τιμήθηκαν με κρατικά βραβεία από το Τμήμα Γραμμάτων, Βιβλίου & Ψηφιακού Περιεχομένου της Διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

"Υπάρχουν και άλλα κρατικά βραβεία που αφορούν την περιοχή μας. Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης που είναι από χωριό της Δράμας και πήρε το βραβείο μυθιστορήματος, το εξαιρετικό λογοτεχνικό περιοδικό “Δίοδος” που βγαίνει στη Δράμα κάθε έξι μήνες και η Σοφία Νικολαΐδου από τη Θεσσαλονίκη που πήρε το βραβείο για το έργο της με τίτλο “Καλά και σήμερα” είπε ο Βασιλικός.

Αναφέρθηκε επίσης, στη νεότερη λογοτεχνία και το έργο των νέων Ελλήνων συγγραφέων.

9781609807122

"Έχω παρακολουθήσει τη νεότερη λογοτεχνία και έχω γνωρίσει τη νέα γενιά συγγραφέων και διαπίστωσα μια μεγάλη στροφή, προς το καλό, της ελληνικής πεζογραφίας. Μετά το 1990, η πεζογραφία έχει ένα χαρακτηριστικό που πρώτη φορά παρουσιάζεται: ασχολείται με το κοινωνικό σύνολο, μέσα από μυθιστορήματα διαφορετικής τεχνοτροπίας και αυτό με χαροποιεί παρά πολύ, καθώς δεν είναι εσωστρεφής" σχολίασε.

Όλοι οι νικητές

Μεγάλο βραβείο γραμμάτων: Βασίλης Βασιλικός.

Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος: Θεόδωρος Γρηγοριάδης για το 13ο μυθιστόρημά του "Ζωή μεθόρια" (εκδ. Πατάκη).

Κρατικό βραβείο διηγήματος – νουβέλας: Ηλίας Παπαμόσχος για το βιβλίο του "Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες" (εκδ. Κίχλη).

Κρατικό βραβείο ποίησης: Δημήτρης Αγγελής για το "Ένα ελάφι δακρύζει πάνω στο κρεβάτι μου" (εκδ. Πόλις) & Σοφία Κολοτούρου για την ποιητική συλλογή "Η τρίτη γενιά" (εκδ. Τυπωθήτω).

Κρατικό βραβείο δοκιμίου – κριτικής: Σταύρος Ζουμπουλάκης για το βιβλίο "Υπό το φως του μυθιστορήματος" (εκδ. Πόλις).

Κρατικό βραβείο μαρτυρίας – χρονικού – ταξιδιωτικής λογοτεχνίας: Γιώργος Βέης για το βιβλίο "Παντού. Μαρτυρίες, μεταμορφώσεις" (εκδ. Κέδρος).

Κρατικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα: Γεωργίου Βασιλεία για το "Η έκτη μέρα" (εκδ. Γαβριηλίδης) & Χρήστος Κολτσίδας για την ποιητική συλλογή "Τα ορεινά" (εκδ. Μελάνι).

Κρατικό ειδικό βραβείο σε λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα: Σοφία Νικολαΐδου για το "Καλά και σήμερα" (εκδ. Μεταίχμιο) όπου εξιστορεί την προσωπική περιπέτειά της με την ασθένεια του καρκίνου.

Τιμητικές διακρίσεις: Στα λογοτεχνικά περιοδικά "Νέο Επίπεδο" και "Δίοδος".