ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Είναι ύβρις: επιζώντες του Ολοκαυτώματος διαμαρτύρονται για τη γυμνή εμπειρία του Άουσβιτς

Οργανώσεις που εκπροσωπούν επιζώντες του Ολοκαυτώματος έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Πολωνίας απαιτώντας εξηγήσεις πώς καλλιτέχνες έλαβαν άδεια για να βιντεοσκοπήσουν γυμνό κυνηγητό σε θάλαμο αερίου σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στο Στάτχοφ.

Η οργάνωση των επιζώντων του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ και το Κέντρο Simon Wiesenthal ζήτησαν από τον πρόεδρο της χώρας Αντρέι Ντούντα εξηγήσεις για την άδεια που παραχωρήθηκε στους καλλιτέχνες της εικαστικής εγκατάστασης "Game of Tag", ενός βιντεοσκοπημένου art installation που προβλήθηκε το 2015 στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Κρακοβία στα πλαίσια της έκθεσης "Πολωνία - Ισραήλ - Γερμανία: Η εμπειρία του Άουσβιτς",

Το video είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις ήδη από το 2015 ωστόσο τότε δεν είχε αποκαλυφθεί ο τόπος των "υβριστικών" γυρισμάτων. Αρχικά αποσύρθηκε από την έκθεση ωστόσο "επανεγκαταστάθηκε" καθώς το Μουσείο το έκρινε ως "ελευθερία καλλιτεχνικής έκφρασης".

Το video με τίτλο "Game of Tag" αρχικά παρουσιάστηκε σε αίθουσα τέχνης στην Εσθονία πριν βρει το δρόμο του στην Κρακοβία.

"Είναι το πιο αηδιαστικό πράγμα που έχω δει εδώ και πολύ καιρό", δήλωσε ο Efraim Zuroff, κυνηγός Ναζί και επικεφαλής του κέντρου Wiesenthal για το βιντεοσκοπημένο έργο τέχνης. "Είναι ύβρις, είναι προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και πρέπει να εξοργίσει οποιονδήποτε έχει αίσθηση ηθικής ή ακεραιότητας" πρόσθεσε.

Οι Ναζί έχτισαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1939 κεί που ήταν τότε το έδαφος της ελεύθερης πόλης Ντάντσιχ -το σημερινό Γκντανσκ.

Περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Περίπου 65.000 άνθρωποι πέθαναν στο στρατόπεδο, όπου πολλοί βασανίστηκαν μέσα σε θαλάμους αερίων.

Περίπου 28.000 από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν Εβραίοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης