ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Δύση συναντά την Ανατολή στο Λούβρο του Άμπου Ντάμπι

REUTERS/Satish Kumar

Ένα νέο Λούβρο ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 11 Νοεμβρίου, στο Άμπου Ντάμπι, σε ένα εντυπωσιακό κτίριο, αραβικής αρχιτεκτονικής, το οποίο θα φιλοξενεί σχεδόν χίλια έργα στη μόνιμη συλλογή του.

Το μουσείο, που «βρέχεται» στις τρεις πλευρές του από τη θάλασσα, θα στεγάζει 23 μόνιμες παραθαλάσσιες γκαλερί, με 600 έργα τέχνης που απέκτησε, αλλά και άλλα 300 που δανείστηκε από 13 κορυφαία γαλλικά πολιτιστικά ιδρύματα, πολλά εκ των οποίων φέρουν τις υπογραφές των Πολ Γκογκέν, Βίνσεντ Βαν Γκογκ, Πάμπλο Πικάσο και Σάι Τουόμπλι.

Στα μόνιμα εκθέματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, ένα άγαλμα του Ωγκίστ Ροντέν, ένα τεράστιο μπρούτζινο δέντρο με κλαδιά από καθρέπτες, που ονομάζεται «Φύλλα φωτός», του ιταλού καλλιτέχνη Τζουζέπε Πενόνε, αλλά και τρεις χαρακτικές σε πέτρινους τοίχους, με ιστορικά κείμενα της περιοχής, δια χειρός της αμερικανίδας Τζένι Χόλτζερ.

Το μουσείο φιλοξενεί και άλλα σημαντικά εκθέματα αξίας, όπως ένα άγαλμα της Σφίγγας, που χρονολογείται στον 6ο αιώνα πΧ, 13 θραύσματα μιας ζωφόρου που απεικονίζει το Surah al Hashr, το 59ο κεφάλαιο του Κορανίου, αλλά και μια μαρμάρινη προτομή του Μέγα Αλέξανδρου.

Στις συλλογές του μουσείου φιλοξενείται «δανεικός» από το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και ο πίνακας La Belle Ferronniere, ένα πορτρέτο μιας άγνωστης γυναίκας, που φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1495 και 1499 από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι και πρόσφατα αποκαταστάθηκε.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών αναμένεται να συγκεντρώσει και το 8.000 ετών άγαλμα μιας δικέφαλης φιγούρας, από τον αρχαιολογικό χώρο Ain Ghazal της Ιορδανίας, το οποίο «αποκτήθηκε», στο πλαίσιο της συνεργασίας του Λούβρου του Άμπου Ντάμπι με μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς από τον αραβικό κόσμο.

Στα 28 έργα που αποκτήθηκαν βάσει αυτής της συμφωνίας περιλαμβάνονται και περίπου 400 ασημένια νομίσματα από το Ομάν και ένα προϊστορικό πέτρινο εργαλείο από τη Σαουδική Αραβία.

Πηγή: REUTERS/Satish Kumar

«Είναι κάτι περισσότερο από απλώς ένα μουσείο. Είναι ένα κέντρο Ειρήνης, αποδοχής, ανοχής και παιδείας», είπε στο Reuters ο πρόεδρος του τομέα Πολιτισμού και Τουρισμού του Άμπου Ντάμπι Μοχάμεντ αλ Μουμπάρακ.

Το νέο εντυπωσιακό μουσείο άρχισε να χτίζεται πριν από δέκα χρόνια, έπειτα από μια διακρατική συμφωνία μεταξύ Παρισιού και Άμπου Ντάμπι. Επρόκειτο να ανοίξει τις πύλες του το 2012, όμως η παγκόσμια οικονομική κρίση και η μείωση των τιμών του πετρελαίου, καθυστέρησαν τα εγκαίνιά του, τα οποία θα γίνουν το Σάββατο, παρουσία και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.


Πηγή: REUTERS/Satish Kumar

Έχοντας επενδύσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την κατασκευή αυτού του μουσείου, που φέρει το όνομα «Λούβρο» το οποίο δανείστηκε για 30 χρόνια έναντι 520 εκατομμυρίων ευρώ, το Άμπου Ντάμπι ελπίζει να καταφέρει να προσελκύσει τουρίστες και με τον πολιτισμό. Στην περιοχή που στεγάζεται το Λούβρο, και ήδη φιλοξενεί πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, σχεδιάζεται να κατασκευαστούν ακόμη δύο μουσεία, το Άμπου Ντάμπι Γιούγκενχάιμ και το Εθνικό Μουσείο Ζαγιέντ.

«Ο πολιτισμός είναι εκείνο το στοιχείο που θα μας κάνει να ξεχωρίσουμε από τους άλλους. Θα προσελκύσουμε άλλου είδους ταξιδιώτες», λέει ο Σαΐφ Σαΐντ Γκομπάς, γενικός διευθυντής του τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού του Εμιράτου.


Πηγή:REUTERS/Satish Kumar

Το εισιτήριο εισόδου στο μουσείο κοστίζει 16,30 δολάρια, με το σύνολο των 5.000 εισιτηρίων που αντιστοιχούν στην «πρεμιέρα» του, να έχουν ήδη πωληθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης