ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

#NotSurprised: 7.000 εικαστικοί καταγγέλουν ανοιχτά τη σεξουαλική παρενόχληση στην τέχνη

@notsurprised.org

"Είμαστε καλλιτέχνες, κριτικοί τέχνης, διευθύντριες, εκδότριες, φοιτήτριες, γκαλερίστες, ερευνήτριες, ασκούμενες και ακαδημαϊκοί που εργαζόμαστε στον χώρο της σύγχρονης τέχνης και έχουμε υποστεί θωπείες, ταπεινώσεις, παρενοχλήσεις, περιφρονήσεις, απειλές και εκφοβισμούς από εκείνες και εκείνους που είναι σε θέση εξουσίας" γράφουν στην επιστολή τους με τίτλο "Νot Surprised" οι πλέον επιδραστικές γυναίκες των εικαστικών τεχνών. Το δικό τους #ΜeToo είναι μια ανοιχτή καταγγελία για την κουλτούρα βιασμού στο πεδίο δράσης τους και τη σεξουαλική παρενόχληση μετά τον καταιγισμό αποκαλύψεων που ακολούθησαν το περιώνυμο σκάνδαλο Γουάινσταϊν.    

Οι Σίντι Σέρμαν, Λόρι 'Αντερσον και αναρίθμητες σπουδαίες σύγχρονες καλλιτέχνες, διάσημες γκαλερίστες και επιμελήτριες εκθέσεων ένωσαν τη φωνή τους με περισσότερες από 7.000 γυναίκες για να καταγγείλουν τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο της τέχνης παραφράζοντας το έργο της Τζένι Χόλτσερ, της εικαστικού των λέξεων που έχει φιλοτεχνήσει το έργο "Αbuse of power comes as no surprise" (Η κατάχρηση εξουσίας δεν μας εκπλήσσει).

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από μια ομάδα συζήτησης περίπου πέντε γυναικών και επεκτάθηκε ταχύτατα σε 100 και πλέον συμμετέχουσες σε όλο τον κόσμο, σε μια αντίδραση στην παραίτηση την περασμένη εβδομάδα του Νάιτ Λάντεσμαν που ήταν συν-διευθυντής του περιοδικού ArtForum, ενός από τα εγκυρότερα στον χώρο της τέχνης.

Ο Λάντεσμαν κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση στη μήνυση που κατέθεσε στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης μια πρώην εργαζόμενη στο ArtForum, η Αμάντα Σμιτ, στην οποία γίνεται επίσης αναφορά σε κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος οκτώ ακόμη προσώπων.

Ο Λάντεσμαν είναι η νέα ισχυρή προσωπικότητα που κατηγορείται για την καταχρηστική συμπεριφορά του σε βάρος γυναικών, στον απόηχο της υπόθεσης Γουάινσταϊν.

Aκολουθεί ολόκληρη η ανοιχτή καταγγελτική επιστολή των γυναικών της τέχνης.

Δεν μας εκπλήσσει

Είμαστε ιδιοκτήτες γκαλερί, κριτικοί τέχνης, συντάκτες τέχνης, επιμελητές, διευθυντές σε ιδρύματα τέχνης, εργαζόμενοι του πολιτισμού -μας έχουν ακουμπήσει και πιάσει χωρίς να το θέλουμε, μας έχουν μειώσει, μας έχουν παρενοχλήσει, μας έχουν απειλήσει και μας έχουν εκφοβίσει, όσοι βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας και διαθέτουν την δύναμη να δώσουν πρόσβαση σε ευκαιρίες και εργασιακή πρόοδο.

Δεν μας εκπλήσσει όταν επιμελητές μας υπόσχονται εκθέσεις και επαγγελματική στήριξη, με αντάλλαγμα σεξουαλικές χάρες.

Δεν μας εκπλήσει όταν γκαλερίστες ωραιοποιούν, κρύβουν ή αποποιούνται την ευθύνη για την σεξουαλική παρενόχληση που διαπράττουν εικαστικοί που εκπροσωπούν.

Δεν μας εκπλήσσει όταν σε μια επαγγελματική συνάντηση ένας συλλέκτης ή πιθανός ευεργέτης των τεχνών, μας φλερτάρει χωρίς την θέληση μας.

Δεν μας εκπλήσσει όταν οι ίδιοι άνθρωποι μας εκδικούνται, όταν δεν υποκύπτουμε.

Δεν μας εκπλήσσει όταν ο Knight Landesman μας χαιδεύει σε μια φουάρ τέχνης υποσχόμενος βοήθεια με την καριέρα μας.

Η κατάχρηση εξουσίας δεν μας εκπλήσσει.

© Jenny Holzer, Artists Rights Society (ARS), New York via NotSurprised.Org

Αυτή η ανοιχτή επιστολή πηγάζει από μια ομαδική συζήτηση για σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό μας χώρο, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις στις ΗΠΑ για τον εκδότη του Art Forum Knight Landesman και την ανάρμοστη συμπεριφορά του (ένα μυστικό χρόνων στον χώρο).

Η συζήτηση έγινε διεθνής και περιλαμβάνει εικαστικούς, συγγραφείς, επιμελητές, συντάκτες, διευθυντές μουσείων, απλήρωτους εθελοντές και όσους έχουν θέσεις σε ιδρύματα πολιτισμού.

Οι γυναίκες συνήθως χρειάζεται να δουλέψουν περισσότερο για να ανελιχθούν επαγγελματικά, ειδικά αν είναι γυναίκες όχι λευκές, είναι τρανς ή με φυλετική διαφορετικότητα. Λαμβάνουμε υπόψην μας πολύ σοβαρά όλες αυτές τις παραμέτρους ώστε να μην συμβάλουμε σε διακρίσεις.

Υπάρχει μια πολύ μεγάλη ανάγκη να μιλήσουμε για τον σεξισμό που διαχέεται στην κοινωνία, την άνιση και άδικη μεταχείρηση, την παρενόχληση και την σεξουαλικά ανάρμοστη συμπεριφορά την οποία βιώνουμε συχνά, ευρέως και εντόνως.

Πολλοί χώροι πολιτισμού και άνθρωποι με εξουσία στον χώρο της τέχνης προσποιούνται οτι ασπάζονται τις θέσεις και την ρητορική του φεμινισμού, πολλές φορές κερδίζοντας ακόμα και χρηματικά από αυτές, ισχυριζόμενοι οτι στηρίζουν την προοδευτική πολιτική, ενώ διατηρούν καταπιεστικές συμπεριφορές σεξισμού στην καθημερινή τους συμπεριφορά στον εργασιακό χώρο.

Αυτοί που έχουν εξουσία, αγνοούν, δικαιολογούν και διαπράττουν καθημερινά παρενοχλήσεις και μειωτικές συμπεριφορές δημιουργώντας ένα κλίμα αποδοχής και συνενοχής για πολύ περισσότερες και σοβαρότερες, παράνομες καταχρήσεις εξουσίας.

Η παραίτηση ενός εκδότη από ένα από τα σημαντικότερα περιοδικά τέχνης παγκοσμίως όμως, δεν λύνει τα μεγαλύτερα προβλήματα: έναν κόσμο της τέχνης, που διατηρεί την κατάχρηση εξουσίας εις βάρος της ηθικής συμπεριφοράς, ένα συχνό και σε διεθνές επίπεδο φαινόμενο.

Έχουμε φιμωθεί, εξοστρακιστεί, χαρακτηριστεί ως “υπερβολικοί” και απειληθεί όταν έχουμε προσπαθήσει να αποκαλύψουμε σεξουαλικά και συναισθηματικά κακοποιητικές συμπεριφορές.

Δεν θα μείνουμε άλλο σιωπηλές.

Θα αποκαλύπτουμε όλους όσους συνεχίζουν να μας εκμεταλλεύονται, να σιωπούν, και να μας εκφοβίζουν. Οι πράξεις σας δεν θα παραμείνουν μυστικό το οποίο θα ψιθυρίζουμε μεταξύ μας φοβούμενοι αντίποινα και διωγμούς από τον εργασιακό χώρο.

Όταν βλέπουμε κατάχρηση εξουσίας θα την αποκαλύπτουμε και θα απαιτούμε οι οργανισμοί, τα ιδρύματα και οι άνθρωποι να ακουν αυτές τις καταγγελίες και να αποκαλύπτουν αυτές τις συμπεριφροές καταδικάζοντας τες, ανεξάρτητα με το φύλο του ανθρώπου που τις πράττει.

Δεν θα αγνοούμε πλέον τα πατροναριστικά σχόλια, τα χέρια πάνω στα σώματα μας, τις απειλές και τους εκφοβισμούς που κρύβονται πίσω από υποτιθέμενο φλέρτ, ή τις συναινετικές σιωπές συναδέλφων που φοβούνται να διακινδυνεύσουν τις καριέρες τους.

Παρακάτω παρέχουμε έναν ορισμό της σεξουαλικής παρενόχλησης, για ένα πιο ασφαλές περιβάλλον εργασίας.

Όσοι υπογράφουμε αυτό το γράμμα – όσοι έχουμε βιώσει κακοποίηση και όσοι στεκόμαστε δίπλα στηρίζοντας αυτούς που την έχουν βιώσει – καλούμε τα ιδρύματα, τα διοικητικά συμβούλια και τους συναδέλφους να σκεφτούν τον ρόλο τους στην διαιώνιση διαφορετικών βαθμίδων σεξουαλικής ανισότητας και κακοποίησης και πως σκέφτονται να τις διαχειριστούν στο μέλλον.

Είμαστε πλέον πάρα πολλοί για να μας αγνοήσετε ή να μας σιωπήσετε.

Με όλα όσα έχουμε βιώσει και δει, αυτή η επιστολή δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης