ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πως ο Ουμπέρτο Έκο έγινε ένας «τρελός» εκδότης

Είσαι ο Ουμπέρτο Έκο με τη φωνή, τις λέξεις, τις σκέψεις και τις σοφίες σου που έχουν ορίσει την κουλτούρα του κόσμου σήμερα. Είσαι 83 ετών, έχεις καταφέρει πολλά, είσαι ευπώλητος, ένας διανούμενος αναγνωρισμένος, γιατί μα τον Ποσειδώνα θέλεις να μπεις σε νέες περιπέτειες ξεκινώντας έναν εκδοτικό οίκο από το πουθενά.

“Γιατί πρέπει” απάντησε ο ίδιος όταν ο εγγονός του τον ρώτησε γιατί επιθυμεί να σαλπάρει σε βαθειά νερά στον εκδοτικό χώρο. Και όλα ξεκίνησαν μόλις πριν δύο μήνες πριν...

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου όταν έπειτα από ένα έντονο φλερτ πολλών μηνών ο εκδοτικός οίκος Rizzoli παραδόθηκε στην Mondadori, τον εκδοτικό οίκο που ελέγχει η οικογένεια Μπερλουσκόνι. Από τον γάμο γεννήθηκε ο Mondazzoli, ένας εκδοτικός κολοσσός που ελέγχει σχεδόν το 40% της ιταλικής αγοράς βιβλίου.

Από τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η υπερσυγκέντρωση της πνευματικής παραγωγής στα χέρια ενός και μόνο εκδοτικού οίκου γεννήθηκε όμως κάτι άλλο, αναφέρει το ΑΠΕ. Το “Πλοίο του Θησέα”, ένας ανεξάρτητος εκδοτικός οίκος με νονό τον Ουμπέρτο Έκο και ιδρυτικά μέλη συγγραφείς που θέλουν να ξεφύγουν από τη μέγγενη μιας τεράστιας εκδοτικής βιομηχανίας.

Με καταγωγή αρχαιοελληνική

Ο συγγραφέας του “Ονόματος του Ρόδου” και του “Εκκρεμούς του Φουκώ” εμπνεύστηκε το όνομα του εκδοτικού οίκου από τους “Παράλληλους Βίους” του Πλουτάρχου. Εκεί, υπενθυμίζει ο Έκο, ο Πλούταρχος αναφέρει ότι οι Αθηναίοι αντικαθιστούσαν κάθε τόσο κάποιο τμήμα του πλοίου του Θησέα που αλλοιωνόταν από τον χρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι σιγά-σιγά αντικαταστάθηκε ολόκληρο το πλοίο. Έτσι, όμως, προέκυψε ένα ερώτημα: το πλοίο αυτό ήταν ακόμη το πλοίο του Θησέα ή κάποιο που δεν είχε καμία σχέση με το αυθεντικό;

Στα 83 του χρόνια ο Ιταλός διανοούμενος δεν συνεχίζει μόνο να θέτει φιλοσοφικούς προβληματισμούς με το κέφι ενός έφηβου, αλλά και να ρίχνεται σε εκδοτικές περιπέτειες. Το “Πλοίο του Θησέα” θα σαλπάρει με μετοχικό κεφάλαιο έξι εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα δύο είναι του ίδιου. “Ποντοπόροι, λοιπόν;”, είναι η ερώτηση που θέτει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα στον Ουμπέρτο Έκο.

“Κάτι περισσότερο. Τρελοί” απαντά.

Μια κολεκτίβα του πνεύματος

Το “Πλοίο του Θησέα” όμως είναι κάτι περισσότερο από έναν εκδοτικό συνεταιρισμό συγγραφέων, ένα εγχείρημα “τρελών” της διανόησης. Μέσα στον επόμενο χρόνο φιλοδοξεί να εκδώσει περίπου 50 τίτλους, 25 από τους οποίους θα είναι νέοι και 25 καταλόγων. Οι εκδόσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στη λογοτεχνία, αλλά και στο δοκίμιο και την ποίηση -ιταλική και ξένη. Τα πρώτα βιβλία που θα φέρουν το σύμβολο του νέου εκδοτικού οίκου αναμένεται να εμφανιστούν στις προθήκες των ιταλικών βιβλιοπωλείων στις αρχές Απριλίου έτσι ώστε στη συνέχεια να βρουν τη θέση τους στο “Σαλόνι του Τορίνο”, της πιο εμβληματικής έκθεσης βιβλίου στην Ιταλία.

Όσο, όμως, νέος είναι ο εκδοτικός οίκος του Ουμπέρτο ‘Eκο, τόσο παλιό -εκτός από το όνομά του- είναι και το πνεύμα του. Οι συγγραφείς/εκδότες του “Πλοίου του Θησέα” γνωρίζουν πολύ καλά την εκδοτική Ιστορία. Και η εκδοτική Ιστορία λέει ότι σπάνια τα έργα συγγραφέων που αργότερα αναγνωρίστηκαν ως μεγάλοι εκδόθηκαν από εκδοτικούς κολοσσούς, και ότι τα πιο σημαντικά λογοτεχνικά ρεύματα ξεπήδησαν μέσα από μικρές εκδοτικές οντότητες. Έναν τέτοιο ρόλο φιλοδοξεί να διαδραματίσει και το “Πλοίο” γιατί αυτό θέλησε ο εμπνευστής του, ένας καπετάνιος στον ωκεανό των λέξεων και της στίξης.

H εικονογράφηση από την ιστοσελίδα του Raúl Mono στο Behance

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης