Eθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Εκδηλώσεις για την 180η εμβληματική επέτειο
"Εκπαίδευση, έρευνα, κοινωνική προσφορά". Με αυτές τις λέξεις μπορεί κάποιος να ορίσει τα εκατόν ογδόντα χρόνια ιστορίας και προσφοράς στην Ελλάδα του ΕΜΠ που φέτος γιορτάζει ένα ορόσημο.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για την επέτειο των 180 χρόνων του Πολυτεχνείου θα δοθεί η ευκαιρία να θυμηθούμε την πολυετή πορεία του ιδρύματος, από την εποχή που οι μετσοβίτες ευεργέτες χρηματοδότησαν την ίδρυσή του, μέχρι τη σημερινή λαμπρή θέση που κατέχει διεθνώς.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θεματικές ενότητες που αναφέρονται στις σχολές του Πολυτεχνείου, ένα διαγωνισμό φαντασίας, δημιουργικότητας και τεχνολογίας- το GameJam- που θα φιλοξενηθεί στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου στις αρχές Ιουλίου, αλλά και μία έκθεση με έργα τέχνης καθηγητών με μελών ΔΕΠ, που θα γίνει τον Νοέμβριο. Η κεντρική εκδήλωση για τον εορτασμό των 180 χρόνων του Μετσοβίου προγραμματίζεται για τις 12 Δεκεμβρίου.
Το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο "δεν ήταν ποτέ αποξενωμένο από την κοινωνική πραγματικότητα" δήλωσε ο Πρύτανης του ιδρύματος, καθηγητής Ι. Γκόλιας, στην πρώτη της σειράς των εκδηλώσεων, που έγινε στο Λαύριο.
Ακριβώς αυτό, αποδεικνύει η επιλογή να γίνει η πρώτη εκδήλωση στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, με θέμα "Μεταλλωρύχοι του κόσμου: Ιχνηλατώντας την ταυτότητά τους μέσα από την τέχνη". Η εκδήλωση συμπίπτει και με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Το ΕΜΠ επέλεξε να αρχίσουν οι επετειακές εκδηλώσεις από το Λαύριο, για τους μεταλλωρύχους "αφενός σε ανάμνηση του γεγονότος ότι ξεκίνησε ως σχολείο μαστόρων και αφετέρου σε ένδειξη σεβασμού προς όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα αυτούς που εργάζονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Κι επιλέγει, επίσης, το Λαύριο, πόλη μεταλλωρύχων, η οποία ταυτόχρονα συνέδεσε το όνομά της με τη βιομηχανική επανάσταση στη χώρα" δήλωσε ο πρύτανης του ιδρύματος, καθηγητής Ι. Γκόλιας.
Ο κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, καθηγητής Δ.Καλιαμπάκος αναφερόμενος στην ταυτότητα των μεταλλωρύχων σε όλο τον κόσμο, επισήμανε ότι "σε ακραίες συνθήκες γεννιέται ένα είδος ανθρώπων με σπάνια αντοχή, χαλύβδινη θέληση και, πάνω απ’ όλα, ισχυρής συλλογικότητας. Ιδιαίτερα σήμερα, ας διδαχθούμε από τον τρόπο των μεταλλωρύχων, ας σηκώσουμε κεφάλι κι ας πούμε: Τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο".