ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο πρώτος γνωστός χάρτης που χρησιμοποιεί το όνομα "Αμερική"

Ο πρώτος γνωστός χάρτης που χρησιμοποιεί το όνομα "Αμερική"
LIBRARY OF CONGRESS

Τον Απρίλιο του 1507, ο Γερμανός χαρτογράφος Martin Waldseemüller δημοσίευσε τον Universalis cosmographia secundum Ptholomaei traditionem et Americi Vespucii aliorumque lustrationes (Οικουμενική Κοσμογραφία σύμφωνα με την παράδοση του Πτολεμαίου και τις ανακαλύψεις του Αμέριγκο Βεσπούτσι και άλλων).

Πρόκειται για χάρτη τοίχου, ο οποίος αποτελείται από δώδεκα τμήματα που εκτυπώθηκαν από ισάριθμες ξυλογραφίες διαστάσεων 46 x 62 εκ. καθεμία.

Ιστορικό υπόβαθρο

Εκείνη την εποχή ο Waldseemüller εργαζόταν στο Σαιν-Ντιέ της Λωρραίνης. Εκεί δημιούργησε με εντολή του δούκα της Λωρραίνης Ρενέ Β' τον παγκόσμιο χάρτη, ο οποίος διπλωμένος είχε τις διαστάσεις 34,2 x 18 εκατοστά.

Κατόπιν προτάσεως του συνεργάτη του και ποιητή Matthias Ringmann, δόθηκε για πρώτη φορά στον χάρτη αυτό το όνομα «Αμερική» στην ήπειρο που ανακάλυψε ο Χριστόφορος Κολόμβος και εξερεύνησε ο Αμέριγκο Βεσπούτσι.

Ένα ακόμη πρωτοποριακό χαρακτηριστικό του χάρτη είναι ότι κάνει σαφή διάκριση μεταξύ των ακτών της ανατολικής Ασίας και της δυτικής Αμερικής, τοποθετώντας για πρώτη φορά ωκεανό ανάμεσά τους, μολονότι αυτός εμφανίζεται πολύ «στενός».

Το μοναδικό αντίγραφο του χάρτη σήμερα κατέχεται από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Η Βιβλιοθήκη το αγόρασε το 2003, έναντι 10 εκατομμυρίων δολαρίων, από την γερμανική βιβλιοθήκη του πρίγκηπα Johannes zu Waldburg-Wolfegg, στην οποία είχε ανακαλυφθεί, το 1901, από τον Ιησουίτη ιστορικό Joseph Fischer. Ο χάρτης έχει εγγραφεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Περισσότερες πληροφορίες για το χάρτη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Αμερικανικού Κογκρέσου.