ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το πραγματικό Stranger Things: από τη Σουηδία στην Amazon

Το πραγματικό Stranger Things: από τη Σουηδία στην Amazon

"Αρχίζω με την τέχνη και έχω ένα είδος αόριστης ιδέας για το είδος των χαρακτήρων που θα ενθέσω σε αυτό το περιβάλλον, αλλά τότε αρχίζω να αποδίδω τις εικόνες και να τις βάζω εκεί έξω στο Twitter και να παρακολουθώ πως οι άλλοι άνθρωποι αντιδρούν και μερικές φορές η ιδέα μου για την ιστορία αλλάζει μαζί με αυτό" λέει ανάμεσα σε πολλά ο εικονογράφος από τη Σουηδία Simon Stålenhag για το έργο του. Ο ίδιος είναι ταπεινός.

Αυτή τη στιγμή οι εικονογραφήσεις του γίνονται σενάριο για την Amazon με τον σεναριογράφο του “Legion”, Nathaniel Halpern, να έχει αναλάβει να κάνει τις εικονογραφήσεις του “Tales From the Loop” ένα νέο Stranger Things σε συνεργασία με τη Fox 21 Television Studios.

Μεταξύ των επιρροών του, ο Stålenhag παραθέτει τον Ralph McQuarrie, του οποίου η τέχνη έγινε μια οπτική βίβλος για το "Star Wars" και το Syd Mead, ο άνθρωπος που έντυσε με τη δημιουργία του τα σύμπαντα των "Blade Runner", "Aliens" και "Tron".

Ως παιδί, ο Stålenhag προσπάθησε να μιμηθεί το έργο του Σουηδού ζωγράφου ακουαρέλας Gunnar Brusewitz και του καλλιτέχνη της άγριας ζωής Lars Jonsson.

"Το στυλ μου θα μπορούσε να περιγραφεί ως μίγμα μεταξύ αυτών των Σουηδών ζωγράφων και των μεγάλων καλλιτεχνών ιδεών της δεκαετίας του 1970", λέει στο CNNi.

Αυτή τη στιγμή δουλεύει το τέταρτο βιβλίο του, μια πολύ ζοφερή ιστορία για ένα παιδί και τους γονείς του που ταξιδεύουν μέσα από ένα μετα-αποκάλυπτικό τοπίο όπου όλα είναι είναι τέφρα.

"Σχεδόν όλη η τέχνη για αυτό το έργο προέρχεται από φωτογραφίες που έκανα κατά τη διάρκεια μιας χιονοθύελλας στη Στοκχόλμη τον Φεβρουάριο, πήρα όλες αυτές τις τρομακτικές εικόνες μέσα στην ομίχλη και το χιόνι". Όπως και με κάθε δουλειά του ο Stålenhag έχει ήδη δημοσιεύσει έργα τέχνης του από το νέο εγχείρημα online και περιμένει αντιδράσεις για να εμπνευστεί την ιστορία.

Η δυστοπία ενός ρετρό μέλλοντος

Οι πίνακες του Simon Stålenhag είναι ένα περίεργο, ακαταμάχητο μείγμα δυστοπικών στιγμών σε μια φαντασιακή σουηδική ύπαιθρο με σκηνές όπου οι άνθρωποι συνυπάρχουν με εγκαταλελειμμένα ρομπότ, μυστήρια μηχανήματα και δεινόσαυρους.

Είναι το προϊόν των αναμνήσεων της παιδικής του ηλικίας που την έζησε σε ένα προάστιο της Στοκχόλμης και ζωγραφίζοντας τοπία και άγρια ​​φύση και διαβάζοντας πολύ sci-fi.

"Προσπαθώ να κάνω τέχνη από 12 ετών", είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη. "Ακόμη και σήμερα θέλω να κάνω κάτι που θα έκανε τον ανήλικο εαυτό μου να το δει και να εντυπωσιαστεί" λέει για τα παραμύθια στο χωροχρόνο που έχουν γίνει το επόμενο μεγάλο στοίχημα της επιστημονικής φαντασίας στη μικρή οθόνη.

Ο Stålenhag ανέπτυξε μια εμμονή με την υπερρεαλιστική τέχνη και αυτή την δημιουργική του ορμή τη διοχέτευσε στα Facebook και Twitter.

Το 2014 δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο "Tales from the Loop" τα δικαιώματα του οποίου πλέον είναι στην Amazon Studios για να δώσουν μορφή σε μια σειρά 8 επεισοδιών βασισμένα σε αυτό.

Τον πιλότο θα σκηνοθετήσει ο Mark Romanek της ταινίας "One hour photo" του 2002 με τον Robin Williams, μία από τις αγαπημένες ταινίες του Stålenhag.

Oι ήρωες του Star Wars κυκλοφορούν ανάμεσα μας στο σύμπαν του Daniel Pickard

Πριν το "Stranger Things"

Η ιστορία λαμβάνει χώρα σε μια εναλλακτική, ρετρο-φουτουριστική σουηδική ύπαιθρο στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Εκεί τα παιδιά μεγαλώνουν με ρομπότ όταν μια τεράστια υπόγεια επιστημονική εγκατάσταση προκαλεί παράξενα φαινόμενα.

Μπορεί η ιστορία να σας θυμίζει το "Stranger Things" όμως το "Tales from the Loop" προηγείται της σειράς του Netlfix. Και οι δύο σειρές έχουν έμπνευση από το σύμπαν του Σπίλμπεργκ, τον "Ε.Τ." και "Goonies".

"Δεν υπάρχει κάποιος σούπερ κακός" λέει. "Οι μεγαλύτερες απειλές σε αυτόν τον κόσμο είναι αυτές που όλοι αντιμετωπίζουμε στη ζωή, όπως ο εκφοβισμός στο σχολείο ή οι γονείς σας που χωρίζουν" λέει.

Ο Stålenhag έχει δημοσιεύει δύο ακόμη βιβλία, τα "Things from the Flood", μια συνέχεια του "Tales from the Loop") το 2016 και το "The Electric State" το 2017.

Το τελευταίο δεν λαμβάνει χώρα στη Σουηδία αλλά σε ένα φανταστική αμερικανική πολιτεία, την Pacifica που θυμίζει κάτι από Καλιφόρνια, Όρεγκον και Ουάσινγκτον. Τα μέρη που επισκέφθηκε πρόσφατα σε ταξίδι του στη δυτική ακτή και απαθανάτισε φωτογραφικά.

"Πάντα αρχίζω βγάζοντας φωτογραφίες. Παίζω με αυτές τις εικόνες και ζωγραφίζω πάνω τους στο Photoshop δοκιμάζοντας πράγματα" εξήγησε.

Simon Stålenhag's hauntingly beautiful retro sci-fi art

ΔΗΜΟΦΙΛΗ