Όχι βαρετό, ούτε άγευστο: το Νεπάλ της γεύσης διεκδικεί τον ουρανίσκο μας
Τη γαστρονομία του και τις τοπικές γεύσεις θέλει να καθιερώσει στους ουρανίσκους όλου του κόσμου οι αρχές του Νεπάλ. Σε μια προσπάθεια να προωθήσουν την παραδοσιακή κουζίνα του Νεπάλ στην παγκόσμια αγορά, οι αρχές της χώρας εξέδωσαν ένα βιβλίο παραδοσιακής μαγειρικής που συνοδεύεται από ένα βίντεο στο πλαίσιο της εκστρατείας "Παγκοσμιοποίηση της γαστρονομικής κληρονομιάς του Νεπάλ".
Η κίνηση αυτή είναι μια κοινή πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού, του Συλλόγου των Ξενοδόχων, του Συνδέσμου των Σεφ, των Εστιατορίων και των μπαρ της χώρας με στόχο να εισέλθει το Νεπάλ στη διεθνή αγορά ως παγκόσμιος γαστρονομικός προορισμός.
Η εκστρατεία που στοχεύει και στην προσέλκυση περισσοτέρων τουριστών στην χώρα αυτή των Ιμαλαϊων με το σύνθημα "Χρονιά επίσκεψης στο Νεπάλ 2020", στην πρώτη φάση αναδεικνύει 30 πιάτα παραδοσιακής μαγειρικής που αντιπροσωπεύουν την περιοχή, τον πολιτισμό, τα τοπικά πανηγύρια και την εθνοτική ποικιλομορφία της χώρας.
Τα συγκεκριμένα πιάτα επιλέχθηκαν από περίπου 200 που μαγειρεύουν τα τοπικά νοικοκυριά και εστιατόρια σε ολόκληρη τη χώρα μετά από προτάσεις εμπειρογνωμόνων που εξέτασαν τις πρώτες ύλες όπως τα μπαχαρικά, τα καρυκεύματα, τις μυρωδιές, τα χρώματα και τα συστατικά καθώς και τις θερμίδες, σύμφωνα με τις διεθνείς διατροφικές πρακτικές.
Τα πιάτα ταξινομήθηκαν σε διάφορες κατηγορίες όπως σούπες, ορεκτικά, κύρια πιάτα, επιδόρπια, σάλτσες και μπαχαρικά. Εμφανίζονται με τα τοπικά τους ονόματα ενώ η συνταγή περιλαμβάνει την αυθεντικότητα και τον πλούτο της χώρας.
Σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες, είναι καιρός να μάθει ο κόσμος πόσο σημαντικό είναι το φαγητό του Νεπάλ, το οποίο δεν είναι ποτέ βαρετό και άγευστο.
Ο επικεφαλής του οργανισμού τουρισμού της χώρας Ντιπάκ Ζοσί, ισχυρίσθηκε ότι η εικόνα που έχει ο κόσμος είναι η ευπρέπεια, η φιλικότητα και η ευτυχία του λαού του Νεπάλ. Τώρα όμως ήρθε η ώρα, όπως λέει, να μάθουν ότι όλα αυτά οφείλονται στην υγιεινή διατροφή τους. Στο μεταξύ, οι αρχές του Νεπάλ άρχισαν να προωθούν τις συνταγές on line μέσω επίσημων ιστότοπων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.