ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Facebook-Twitter-Instagram: οι δυνάστες της καθημερινότητας μας αλλιώς

Facebook-Twitter-Instagram: οι δυνάστες της καθημερινότητας μας αλλιώς

Ο illustrator καλλιτέχνης από τη Νέα Υόρκη Μπεν Φίρνλεϊ (Ben Fearnley) ξέρει πώς περνάμε το χρόνο μας. Ο επαγγελματίας του ψηφιακού design αποφάσισε να κάνει το δικό του σχόλιο επάνω στην δικτατορία των social media που καταδυναστεύουν τον καθημερινό προσωπικό χρόνο μας και σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του που συχνά χλευάζουν τα κοινωνικά δίκτυα ο Φίρνλεϊ επενδύει το χιούμορ σατιρίζοντας τα.

Οι καθόλου αφηρημένες μεταφορές του Μπεν Φίρνλεϊ δείχνουν το Facebook, το Twitter, το Instagram και το Snapchat ως οικείες συσκευές: ως έναν τηλεβόα, ως ένα πιάτο φαΐ, ως έναν καταστροφέα εγγράφων, ως τα τηλεσκοπικά κιάλια που συναντάμε σε μεγάλα πάρκα και τους βάζουμε ένα νόμισμα για να απολαύσουμε μέσα από αυτά το πανέμορφο τοπίο.

Σε αγαπώ, είσαι δράκος ενέργειας! Ο Κάνιε Oυέστ αποθεώνει τον «αδελφό» Τραμπ στο Twitter

Η σειρά "Social Media Reality" δεν περιγράφει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε φιλοσοφικό επίπεδο, αλλά υπογραμμίζει τη σχέση μας μαζί τους.

Για τον Φίρνλεϊ, το Facebook είναι ένας τόπος στον οποίο το μόνο που κάνουμε είναι να βλέπουμε. Δεν αγγίζουμε, δεν μιλάμε. "Σκρολάρουμε" σε ένα ψηφιακό τοπίο (εξ ου και τα κιάλια σε μεγάλο πάρκο).

Έτσι θα ξεχωρίζετε τα fake news στο Facebook

Το Twitter, ως τηλεβόας - ντουντούκα, θα έλεγαν παλιά -, μας δίνει την ευκαιρία να πούμε στον κόσμο φωναχτά τις σκέψεις μας. Το "μειονέκτημα"; Ε, αυτά που λέμε συχνά καταλήγουν σε έναν σωρό hastags.

Το Instagram δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο από ένα πιάτο σε λουκούλειο επίσημο γεύμα, με το ταμπελάκι στο οποίο αναγράφεται το όνομα του επίσημου προσκεκλημένου που θα καθίσει στο συγκεκριμένο τραπέζι να λέει "insta-feed your ego" -ήτοι καλλιέργησε το Εγώ σου με εικόνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ