Made in USA. Στον Ραλφ Λόρεν το βρετανικό βραβείο μόδας
Το στιλ του έχει ορίσει την εικόνα των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες. Δεν αναφερόμαστε μόνο στο denim που λάτρεψε ή τη συνήθεια του να επενδύει σε αρχέτυπα της αμερικανικής κουλτούρας για να κάνει branding, να καθιερώσει το όνομα του με ένα ολόκληρο, μεγάλο, έθνος. Για αυτά και για ακόμη περισσότερα το British Fashion Council παραδίδει στον Ραλφ Λόρεν του επιχειρηματικού κολοσσού Ralph Lauren το Βραβείο Outstanding Achievement στα βραβεία μόδας του 2016.
Ο σχεδιαστής που ίδρυσε το 1967 την ομώνυμη εταιρεία του με έδρα τη Νέα Υόρκη, θα τιμηθεί "για την πολύτιμη συμβολή του στη βιομηχανία της μόδας", στη διάρκεια της τελετής που θα γίνει στο Royal Albert Hall του Λονδίνου.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος του British Fashion Council, Natalie Massenet "ο Ραλφ Λόρεν είναι ένας υποδειγματικός σχεδιαστής και επιχειρηματίας. Με τις δημιουργίες του έχει καθορίσει μία ολόκληρη εποχή τόσο στην αμερικανική όσο και την παγκόσμια μόδα. Ξέρω ότι οι περισσότεροι από εμάς θα έλεγαν ότι μας έχει εμπνεύσει απεριόριστα". Επιπλέον η πρόεδρος του British Fashion Council τόνισε ότι ο Ραλφ Λόρεν "έχει δημιουργήσει μία εξαιρετική κληρονομιά και προβλέπω ότι θα τον γιορτάζουμε για τα πολλά επόμενα χρόνια". Όχι κάτι δύσκολο να υποθέσει κανείς...
Ο σχεδιαστής με την βράβευσή του με το Outstanding Achievement Award, - ο οποίος συχνά βραβεύεται για τις φιλανθρωπικές του δράσεις - είναι ο τελευταίος μεγάλος του στιλ που έχει αναγνωριστεί στα βραβεία του BFC. Του σχεδιαστή έχουν προηγηθεί οι Καρλ Λάγκερφελντ, Άννα Γουίντορ, Τέρι και Τρίσια Τζόουνς και Μανόλο Μπλάνικ.
"Δεν σχεδιάζω ρούχα, σχεδιάζω όνειρα"
Το έχει πει ο ίδιος δεκαετίες πριν. Πιο συγκεκριμένα σχεδιάζει το Αμερικανικό Όνειρο από τότε που εγκαινίασε το πρώτο του κατάστημα με ανδρικές γραβάτες το 1967.
"Πρόκειται για μία παραμυθένια απόδοση της μόδας της αμερικανικής άρχουσας τάξης, που φέρνει στο νου τα ξύλινα σπίτια στις παραλίες των ΒΑ ΗΠΑ, τις γραβάτες των πανεπιστημίων της Ivy League, τα πικνίκ με λινές πετσέτες με μονόγραμμα, τα λευκά ρούχα του κρίκετ και τα ασημένια σέικερ για μαρτίνι" αναφέρει η Τhe Guardian σημειολογώντας επάνω σε όλα όσα έκαναν το label Ralph Lauren να μυρίζει κληρονομιά που ποτέ δεν είχε. Ο Λόρεν γεννήθηκε Ραλφ Λίφσιτς, ήταν γιος ενός Εβραίου μετανάστη του Μπρονξ και σήμερα μοιράζεται το χρόνο του ανάμεσα σε ακριβά διαμερίσματα της Παρκ Αβενιου στη Νέα Υόρκη, το ράντσο του στο Κολοράντο ή της πολυτελούς βίλας του στην Τζαμάικα.
Στην γιορτή του για τα 40 χρόνια στον Βοτανικό Κήπο του Σέντραλ Παρκ έδωσαν το παρόν οι δύο ισχυρότερες πολιτικές δυναστείες των ΗΠΑ. Η οικογένεια Κένεντι εκπροσωπήθηκε από τον Μπόμπι τζούνιορ και η οικογένεοια Μπους από την ανιψιά του προέδρου, Λόρεν, σύζυγο πλέον του γιου του Ραλφ Λόρεν, Ντέιβιντ. Τελευταία η Μελάνια Τραμπ συνδέει το όνομα της με την εικόνα του label του είτε φορώντας ένα jumpsuit του οίκου στην προεκλογική καμπάνια, είτε επιλέγοντας μια δημιουργία του για το Harper's Bazaar.
Ο αστός που δεν ήταν
Ο Ραλφ Λόρεν δεν γεννήθηκε αστός, κατάφερε όμως να δημιουργήσει καλύτερα από όλους τη μεγαλοαστική φαντασίωση και ως τέτοιος είναι μια περίπτωση μοναδική, ένας επιχειρηματίας που σαν τον πασίγνωστο αναβάτη του πόλο που έκανε εμπορικό του σήμα ξεπέρασε εμπόδια, εξολόθρευσε αντιπάλους και κατάφερε να είναι ένας βασιλιάς του στιλ εδώ και δεκαετίες.
Από τις αναρίθμητες βιογραφίες για τον πρόεδρο και ιδρυτή της εταιρείας Polo Ralph Lauren, το βιβλίο "Γνήσιο Πραγματικό" του Μάικλ Γκρος ξεχωρίζει. "Όταν κάποιος διακοσμητής τοποθέτησε προσωπογραφία του μουσουργού Ιγκόρ Στραβίνσκι σε τοίχο σπιτιού του Ραλφ Λόρεν, ο μόδιστρος, αν και δεν μπόρεσε να τον αναγνωρίσει, είπε: «Δεν με νοιάζει ποιος ήταν. Λατρεύω, όμως, το λουκ του".