ΜΟΔΑ

«Το μπούστο πέθανε» ή πώς η Vogue κατάφερε να εξοργίσει τις γυναίκες όλων των sizes

Ένα μήνα και κάτι μετά την επίθεση της στους fashion bloggers -τους οποίους η αμερικάνικη Vogue αποκάλεσε “αξιοθρήνητους”, “εγωπαθείς”, περίπου “κακομοίρηδες ερασιτέχνες με πληρωμένα outfit που καταστρέφουν την πιάτσα και είναι μια καλή ιδέα να βρουν κάτι σε επάγγελμα”- η βρετανική έκδοση εξοργίζει ξανά.

Στο τεύχος Δεκεμβρίου η Vogue, ένα brand που καθιερώνει στερεότυπα και διαμορφώνει νοοτροπίες, υποστηρίζει ότι το μπούστο είναι κάτι passé, μια τάση που καλό είναι να μείνει στο ράφι για αυτή τη σεζόν. Η Vogue λέει ότι το ντεκολτέ είναι παλιακό και τα αποκαλυπτικά ανοίγματα στο στήθος, αυτά που αφήνουν το, ίσως πλούσιο, ίσως όχι, στήθος να φανεί θα δημιουργήσουν μόνο αρνητικά σχόλια στα κόκκινα χαλιά της σεζόν. Όπως αναφέρει το περιοδικό εάν δείχνεις στήθος δεν είσαι στη μόδα, αν δείχνεις ώμους, στομάχι ή πόδια όμως όχι και τόσο.

“Το στήθος, αυτό το σύμβολο της σεξουαλικής χειραφέτησης, προορισμένο να αποπλανήσει, να προκαλέσει ερωτική επιθυμία ή ακόμα και να χρησιμοποιηθεί για επίδειξη και μόνο, μας τελείωσε”, δηλώνει.

“Το μπούστο δεν θα είναι πλέον έξω για τα παλικάρια. Ή για οποιονδήποτε άλλον...” σημειώνει η Kathleen Baird-Murray ενώ η στιλίστρια Elizabeth Saltzman συμπλήρωσε ότι κάθε φορά που μια από τις διάσημες πελάτισσες της ανεβάζει στο Instagram μια φωτογραφία με βαθύ ντεκολτέ δέχεται χιλιάδες αρνητικά ή σεξιστικά σχόλια.

“Δεν είναι υγιές, είναι ανατριχιαστικό” προσθέτει και όχι δεν κάνει λάθος, η τοξικότητα των χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι κάτι που ενθουσιάζει κανέναν, όμως αυτή η “μετατόπιση ευθύνης από τον θύτη στο θύμα είναι εξοργιστική” σχολιάζει το Refinery29.

Το debate ξεκίνησε με πολλές γυναικείες πένες να σχολιάζουν ξανά τις απόψεις της Vogue ως “αναχρονιστικές”, “προκλητικές”, ιδανικές για να ξεκινήσουν ένα ολόκληρο πόλεμο από σχόλια στο διαδίκτυο, περίπου αυτό που πρέπει για να ακουστεί το όνομα τους περιοδικού για όλους τους λάθος λόγους ξανά.

Η Holly Baxter της Independent σχολιάζει σκωπτικά την τοποθέτηση της Vogue αναφέροντας:

“Δεν είναι φοβερό που η Vogue αποφάσισε ότι θα κρύβουμε τα στήθη μας από τα αγόρια και μας το ανακοινώνει; Eγώ σίγουρα δεν θα ήθελα να φορέσω ντεμοντέ ντεκολτέ στις φετινές γιορτές. Τώρα που ξέρω μπορώ πάντα να πάω να τσιμπήσω ένα άλλο ζευγάρι στήθους από το πλησιέστερο κατάστημα πριν βρεθώ να είμαι η κακοντυμένη στο office party σε λίγες εβδομάδες από τώρα.

Το καλύτερο πράγμα όταν δουλεύεις σε μια έκδοση σαν την Vogue είναι ότι πλέον δεν σου αρκεί να ενημερώσεις τις αναγνώστριες τι πρέπει να αγοράσεις. Αυτό είναι κάτι πολύ βαρετό. Όλοι μπορούν να μπουν σε ένα μαγαζί να πάρουν μια φούστα σε Α γραμμή, όχι όμως και το ιδανικό στήθος, ή το πηγούνι που θα σου δώσει τις καλύτερες γωνίες στο πρόσωπο. Είναι πολύ hot να έχεις το σωστό σώμα αυτή τη στιγμή" αναφέρει.

"Το αγαπημένο μου κομμάτι στο άρθρο είναι εκεί που αναφέρεται στο στήθος ως 'υπέροχο ανάχωμα που όταν το στριμώξεις σωστά δείχνει σεξουαλική χειραφέτηση'. Προσωπικά ποτέ δεν μου αρέσει να αναφέρεται κάποιος στο στήθος μου σαν ανάχωμα, είναι μια πολύ άσχημη παρομοίωση. Μιλάμε για γυναικεία σώματα μέσα σε στηθόδεσμους” προσθέτει.

“Αλλά εκείνο που με εξοργίζει περισσότερο είναι η υπόθεση ότι το στήθος είναι εκεί για να δείξει διαθεσιμότητα, είναι εκεί για να επιδειχθεί. Μια από τις πλέον επίμονες σεξιστικές ιδέες που καλλιεργείται εδώ και χρόνια, ξανά και ξανά όπως τόσος άχρηστος έμετος εκεί έξω είναι η υπόθεση ότι το σώμα μιας γυναίκας πρέπει να εννοεί κάτι. Τα μακριά πόδια με κοντές φούστες δείχνουν ότι είσαι διαθέσιμη για σεξ, τα μεγάλα στήθη δεν είναι καλά για business, τα μικρά χέρια και πόδια χαρίζουν θηλυκότητα".

"Κουράστηκα” καταλήγει. Την τελευταία φορά που με είδα στον καθρέφτη δεν είχα μπούστο ωστόσο όταν το GQ έγραψε ότι “η τρίχα δεν είναι στη μόδα” γέλασα πολύ -μαζί με κάθε έναν θύλακα τρίχας που κουβαλάει ακόμη "ζωντανό" επάνω μου.

Δίκαια, ζήτησα από τις γυναίκες που εργάζονται στο CNN Greece και είναι εν δυνάμει αναγνώστριες της Vogue να τοποθετηθούν σε ένα debate που έχει προκαλέσει διαμάχες στο διαδίκτυο στήθος με στήθος. Κάποιες το έκαναν, ευτυχώς.

Οι γυναίκες του CNN Greece τοποθετούνται

Πηγή: Naomi Campbell/ Facebook

"Στα κατά καιρούς 'προστάγματα΄' των γκουρού της μόδας, προστίθεται κι αυτό: 'cleavage is over' – με απλά λόγια, το ντεκολτέ είναι πασέ. Το στήθος, το ντεκολτέ, τα “tetas” -όπως τα λέει η ανιψιά μου-, ή όπως αλλιώς αρέσκεται να αποκαλεί ο καθείς, δεν είναι σαν την δαντέλα ή το μπροκάρ, τα high heel ή τις πλατφόρμες, το τρουά καρ ή το μαύρο χρώμα για να είναι ή όχι στη μόδα" γράφει η Κατερίνα Αγριμανάκη.

"Δεν είναι κάτι που φοράς. Eίναι κάτι που φέρεις. Είναι μέρος του σώματός σου κι, ως εκ τούτου, του εαυτού σου. Και, δεδομένου του ότι (ακόμα) διατηρούμε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, εμείς αποφασίζουμε το αν θα το αναδείξουμε, επιδείξουμε, καλύψουμε. Σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ή/και επαρκούς αυτοεκτίμησης, η "σύσταση" της Vogue είναι άλλη μία άχρηστη πληροφορία – από αυτές που θα προσπεράσει κανείς στα περιοδικά κομμωτηρίου. Για τις γυναίκες που ακόμη προσπαθούν να βρουν τον εαυτό τους, ίσως να είναι μία επώδυνη – έως τραυματική – πληροφορία. Εν κατακλείδι, προσωπικά για εμένα η μόδα (θα έπρεπε να) περιορίζεται στα ρούχα, τα υφάσματα, τις γραμμές, τα χρώματα και τις τάσεις. Όχι στα σώματα. Τα σώματά μας, μεγάλα ή μικρά, ψηλά ή χαμηλά, αρμονικά ή δυσανάλογα, σφριγηλά ή με τα σημάδια του χρόνου, είναι πάντα στη μόδα".

"Τέλος το μπούστο; Τουλάχιστον έτσι λέει η Vogue. Προσοχή! Η είδηση δεν είναι τρολ. Ίσως όμως είναι εφιάλτης για τις γυναίκες που έχουν ξοδέψει μία μικρή περιουσία για να φτιάξουν το στήθος τους προκειμένου να φαίνεται πιο σέξι όταν φορούν στενά φορέματα και στενές μπλούζες" αναφέρει η Θάλεια Δήμου.

"Μήπως η Vogue μας λέει τέλος στο πρότυπο που θέλει όλες τις γυναίκες με αβυσσαλέο ντεκολτέ; Ή μήπως πρόκειται για την... εκδίκηση των γυναικών με μικρό στήθος; Σιλικόνη, μαξιλαράκια, σουτιέν με ενίσχυση ακόμα και εφημερίδες έχουν επιστρατεύσει για να έχουν πλούσιο στήθος. Κορίτσια που δεν αναπτύσσονται τόσο γρήγορα όσο άλλα, φτάνουν στα όρια της τρέλας. Ίσως η Vogue να εννοεί (αν σκεφτώ καλοπροαίρετα) ότι δεν πρέπει να υπάρχει μόδα στο στήθος. Και στο κάτω κάτω, γιατί πρέπει να υπάρχει μόδα στο στήθος; Τι είναι; Ένα κρουαζέ φόρεμα ή ένα κοντό σορτσάκι; Ας μην ξεχνάμε ότι η κάθε γυναίκα είναι μοναδική και έχει διαφορετικό δυνατό σημείο από την άλλη. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι δικαίωμα της κάθε γυναίκας να νιώθει σέξι με τον τρόπο που επιλέγει εκείνη. Έτσι, αντί να ακούμε, να διαφωνούμε ή να συμφωνούμε με τη Vogue, ας αγαπήσουμε, ας φροντίσουμε και ας αναδείξουμε το σώμα μας όπως εμείς θέλουμε" προσθέτει.

"Αν η μόδα αλλάζει κάθε χρόνο, υπάρχουν κάποια ρούχα που παραμένουν διαχρονικά στην ντουλάπα σου. Είναι τα all time classic κομμάτια, αυτά που μπορείς να φορέσεις ακόμα και αν έχει περάσει μια δεκαετία από τότε που τα αγόρασες. Ένα μαύρο παλτό, μία μπεζ καμπαρντίνα, ένα λευκό πουκάμισο, ένα μαύρο ζιβάγκο" συμπληρώνει η Βελίκα Καραβάλτσιου. "Δεν δηλώνουν πάντα μια παθιασμένη σωματικότητα, ίσως να δηλώνουν μία εκλεπτυσμένη ευφυΐα... Μπαρντό, Μονρόε, Λόρεν, Λολομπριτζίτα, Μπελούτσι... Cleavage Is Over? Ίσως φέτος. Του χρόνου όμως;"

Δύο υποσημειώσεις

1. Στο οnline δημοψήφισμα της Vogue για το τέλος του ντεκολτέ, η αθρογράφος χάνει. 2. Πολύ κακό για το τίποτα; Ναι, αν το τίποτα είναι τα άπειρα περιστατικά κοριτσιών που νιώθουν απόκληροι επειδή δεν είναι ό,τι ορίζει η μόδα με αρκετά από αυτά να τιμωρούν τους εαυτούς τους γιατί αν δεν είναι στη Vogue, δεν είναι στη μόδα;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης