Βρείτε το «superfake»: Οι οίκοι μόδας θέλουν να αναγνωρίζετε τις απομιμήσεις
Ανανεώθηκε:
Για να γίνεις «κύριος» επαληθευτής στο Fashionphile - το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης για την εξάλειψη των πλαστών σχεδιαστών στην πολυτελή διαδικτυακή αγορά - χρειάζονται περισσότερες από 8.000 ώρες αυστηρής εκπαίδευσης, σύμφωνα με την εταιρεία. Οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να εντοπίζουν γρήγορα ένα σφάλμα στη μορφή ημερομηνίας μέσα σε μια τσάντα Louis Vuitton, για παράδειγμα, ή γνωρίζουν το σωστό χρώμα από κράμα μετάλλων ενός ρολογιού Cartier.
Ο ανταγωνιστής του, The RealReal, βασίζεται επίσης στις ανθρώπινες αισθήσεις και το ένστικτο — αναγνωρίζοντας τη μυρωδιά μιας τσάντας Hermès Birkin αξίας 25.000 δολαρίων ή την αίσθηση του απαλού δέρματος Barenia — αλλά ο πρώτος γύρος ελέγχων του λιανοπωλητή πραγματοποιείται μέσω AI, με λογισμικό εκπαιδευμένο στα 30 εκατομμύρια εικόνες για να διακρίνουν σχεδόν ανεπαίσθητες διαφορές στη ραφή ή την τοποθέτηση του υλικού. Ταυτόχρονα, ένας αλγόριθμος υπολογίζει τον κίνδυνο ενός αντικειμένου με βάση τα πάντα, από το ιστορικό πωλήσεων του αποστολέα έως τη δημοτικότητα ενός προϊόντος στη μαύρη αγορά.
Τα τελευταία χρόνια, οι ηγέτες της πολυτέλειας και της τεχνολογίας ήλπιζαν να μετατρέψουν τον μέσο καταναλωτή σε επαληθευτή, με τη δυνατότητα να ελέγξει μέσα σε λίγα λεπτά - ή ακόμα και δευτερόλεπτα - εάν ένα καπιτονέ πορτοφόλι Chanel είναι γνήσιο ή όχι.
Η εφαρμογή Entrupy που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη ισχυρίζεται ότι μπορεί να ειδοποιήσει αγοραστές και μεταπωλητές εάν ένα επώνυμο αθλητικό παπούτσι ή κάποια τσάντα είναι ύποπτα μέσω μιας σειράς φωτογραφιών, ενώ η εταιρεία τεχνολογίας μόδας The Ordre Group έχει συνεργαστεί με τους Louis Vuitton, Burberry και Patou, μεταξύ άλλων, για να το μοναδικό «ψηφιακό αποτύπωμα» ενός αντικειμένου.
Σκεφτείτε το σαν αναγνώριση προσώπου, συλλέγοντας σχεδόν ανεπαίσθητες λεπτομέρειες για το ανθρώπινο μάτι — 10.000 από αυτά τα καπιτονέ πορτοφόλια Chanel θα είχαν 10.000 μοναδικά αναγνωριστικά.) Με την ονομασία Authentique, το πρόγραμμα καταχωρεί κάθε αναγνωριστικό στο blockchain, κάτι που δεν μπορεί να αντιγράφεται και θεωρείται ταυτόχρονα εύκολα ανιχνεύσιμο και ασφαλές, έναντι μεθόδων όπως RFID (ετικέτες αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων) και ολογράμματα, τα οποία έχουν παραποιηθεί.
«Είμαστε ακόμη σε πρώιμο στάδιο, επειδή η τεχνολογία είναι ακόμα πρόσφατη, αλλά βρισκόμαστε σε πολλές φάσεις δοκιμών με τις επωνυμίες», είπε ο Carrere, ο διευθύνων σύμβουλος της Entrupy, σε τηλεφωνική επικοινωνία. «Το δύσκολο μέρος δεν είναι μόνο η τεχνολογία, είναι και η παραγωγή».
Συνολικά, οι εταιρίες μόδας βλεπουν μια ώθηση για την ενίσχυση των καταναλωτών πολυτελείας με περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τα προϊόντα που αγοράζουν, προκειμένου φυσικά να τα εντάξει σε ένα σύστημα ελέγχου κατά της παραχάραξης.
«Πιστεύω ότι μπορεί να φτάσουμε στο σημείο όπου οι καταναλωτές γίνονται πιο εξελιγμένοι σχετικά με την αγορά μεταπώλησης – θα ενδιαφέρονται περισσότερο να χρησιμοποιούν κωδικούς για να παρακολουθούν πού βρίσκεται το συγκεκριμένο προϊόν τους και κάθε συναλλαγή στην οποία έχει εμπλακεί», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Entrupy.
Spot the ‘superfake’: Fashion brands want you to be able to identify counterfeits