Ο 19χρονος εγγονός του Φιντέλ Κάστρο καλωσόρισε την (ανώφελη) επέλαση της Chanel στη Κούβα
Την τελευταία του συλλογή για τον γαλλικό οίκο μόδας Chanel παρουσίασε στην Paseo del Prado της Αβάνας ο Καρλ Λάγκερφελντ, σηματοδοτώντας μια αλλαγή.
Με τη Gisele Bündchen να είναι μία από τις προσωπικότητες που επισκέφθηκαν τον "απαγορευμένο τόπο" η απόβαση ήταν εντυπωσιακή αλλά και προκλητική.
"Είναι ειρωνεία να δείχνουν ρούχα πολυτελείας σε μια χώρα που κανείς δεν θα μπορέσει να τα αποκτήσει" σχολιάζει η Guardian ωστόσο σε αυτή τη λάτιν γιορτή του οίκου συμμετείχαν οι Βανέσα Παραντί, Τίλντα Σουίντον, Βιν Ντίζελ αλλά και ο εγγονός του Φιντέλ Κάστρο, ο 19χρονος Αντόνιο Κάστρο που θέλει να κάνει καριέρα στο modeling.
Ο Αντόνιο Κάστρο λίγο πριν την έναρξη του σόου.
Με τα χρώματα του νησιού της Καραϊβικής να δίνουν έμπνευση στις δημιουργίες τα media σχολίασαν τον αποκλεισμό των κατοίκων της πόλης που αναγκάστηκαν να γίνουν μάρτυρες της επίδειξης πίσω από οδοφράγματα. "Ο κόσμος της Δύσης κάνει άνοιγμα στην Κούβα. Όλοι θέλουν να είναι εδώ. Θέλουν να μας ανακαλύψουν. Να μας γευτούν" σχολίασε στη βρετανική εφημερίδα η Μαριέλα Κάστρο, κόρη του προέδρου, Ραούλ Κάστρο, και μια από τις πλέον γνωστές ακτιβίστριες για τα ανθρωπιστικά δικαιώματα και την LGBT κοινότητα της χώρας.
Ο Λάγκερφελντ χαιρέτησε τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας, μιλώντας για μια δεξαμενή έμπνευσης χωρίς προηγούμενο και αυτό το παλιό προπύργιο του κομουνισμού έγινε μάρτυρας της πολυτέλειας του οίκου. Η επίδειξη πραγματοποιήθηκε σε μια υπαίθρια πασαρέλα στο Paseo del Prado, μέσα σε μια κακόφημη γειτονιά που είχε "νοικοκυρευτεί" για το event.
O σχεδιαστής του οίκου από το 1983 δήλωσε ενθουσιασμένος, όπως και Μάλιστα όπως δήλωσε στο Ρόιτερς ο ο Μπρούνο Παβλόβσκι, διευθυντής της εταιρίας που δήλωσε στο Reuters ότι αν και στην αρχή δεν σίγουροι εάν θα ήταν το πρώτο brand που θα έκανε ένα σόου στην Κούβα, τελικά οι κουβανικές αρχές “ήταν πολύ φιλόξενες και εξυπηρετικές”.
Mετά από το μισάωρο της επίδειξης που οι επαγγελματίες του χώρου χαρακτήρισαν περισσότερο νοσταλγικοί, θυμίζοντας μια Κούβα που δεν υπάρχει η χώρα φόρεσε τα ίδια, όχι πλουμιστά, αλλά πάντα πολύχρωμα ρούχα της. Μέχρι τη δεκαετία του 1990 τα εμπορικά προϊόντα από ξένα labels ήταν απαγορευμένα ωστόσο η σχέση της χώρας με την πολυτέλεια και τον καταναλωτισμό της πολυτέλειας μοιάζει ακόμη αμφίσημο.
“Το εμπάργκο θα λήξει. Πότε, δεν μπορώ να είμαι απόλυτα βέβαιος” είχε πει άλλωστε ο Ομπάμα, στην πρόσφατη επίσκεψη του στη χώρα που οι rolling Stones έδωσαν συναυλία δωρεάν.