Από τα αρχαία ψηφιδωτά έως τη σύγχρονη υφαντουργία το Ζεύγμα εμπνέει
Ένας διαφορετικός διαγωνισμός σχεδιασμού υφασμάτων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην πόλη Γκαζιάντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας και συγκεκριμένα στο Μουσείο Ψηφιδωτών «Ζεύγμα». Εκεί που σήμερα φιλοξενούνται οι μοναδικές αρχαιότητες της ομώνυμης αρχαίας πόλης, που έγινε παγκοσμίως γνωστή για τα μοναδικά ψηφιδωτά τής ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής και σήμερα έχει κατακλυστεί κατά 80% από τα νερά του φράγματος Μπιρέτζικ.
Στον εμβληματικό αυτό τόπο, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, παρουσιάστηκαν πρόσφατα γυναικεία ρούχα υψηλής ραπτικής, αναδεικνύοντας μία άλλη όψη ενός τόπου που στον ανυποψίαστο δυτικό παρατηρητή έχει συνδυαστεί με εικόνες της Ανατολής.
«Σκοπός της εκδήλωσης είναι να συμβάλλει στην ανάδειξη πρωτότυπων, προστιθέμενης αξίας και καινοτόμων σχεδίων υφασμάτων, να εκπαιδεύσει νέους σχεδιαστές και να ενισχύσει την κλωστοϋφαντουργία» δήλωσε ο κ. Φικρέτ Κιλετζί, επικεφαλής της Ένωσης Εξαγωγέων Κλωστοϋφαντουργίας και Πρώτων Υλών της Νοτιοανατολικής Τουρκίας (GAIB). «Θέλουμε να ανοιχτούμε στον κόσμο, δημιουργώντας φιλικά προς το περιβάλλον κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα», είπε ο κ. Κιλετζί, αναφερόμενος στα υφάσματα της περιοχής.
«Το Γκαζίαντεπ, η 5η μεγαλύτερη εξαγωγική πόλη της Τουρκίας, συνεισφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας μετά την Κωνσταντινούπολη, που ανέρχεται στο 20 τοις εκατό στον τομέα εξαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων», τόνισε ο κ. Κιλετζί.
Ο ίδιος δήλωσε και φίλος της χώρας μας. Όπως είπε, «κάθε χρόνο μία εβδομάδα κάνω διακοπές στην Ελλάδα με την μοτοσυκλέτα μου».
Η Τουρκία είναι σημαντική εξαγωγική δύναμη στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, καθώς όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου της χώρας Ριζά Τουραγάι: Οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας και της βιομηχανίας ένδυσης τους τελευταίους 10 μήνες, είναι 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι συνολικές εξαγωγές της Τουρκίας είναι 181,8 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους 10 μήνες. Το μερίδιο της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης είναι 15%.
Η εκδήλωση «Doku», συγκέντρωσε πάνω από 200 νέους σχεδιαστές υφασμάτων γυναικείων ενδυμάτων, γνωστούς μηχανικούς κλωστοϋφαντουργίας και εκπροσώπους της βιομηχανίας της Τουρκίας. Οι διαγωνιζόμενοι παρουσίασαν τα σχέδιά τους υπό τις οδηγίες της Ντιλέκ Χανίφ, πρωτοπόρος της μόδας και γνωστή για την ενσωμάτωση της πολιτιστικής της κληρονομιάς της Ανατολίας στην παγκόσμια σκηνή της μόδας.
Το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό έλαβε η Μιχριμπάν Γιαζάρ, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος κλωστοϋφαντουργίας του Πανεπιστημίου Μαρμαρά, με υφάσματα που σχεδίασε με θέμα την «Κραυγή/Scream».
«Κατά την περίοδο του COVID-19, η φύση μπήκε σε μια διαδικασία ανανέωσης, με τους ανθρώπους να κλείνονται στα σπίτια τους. Αυτό που ήθελα να δείξω, επίσης, ήταν το λουλούδι που αναδύθηκε από το τσιμέντο στα πεζοδρόμια. Το κατάλαβα όταν βγήκα στο δρόμο την περίοδο της πανδημίας. Η ανθρωπότητα έχει μια παρέμβαση στη φύση και η φύση προσπαθεί να την ξεφορτωθεί», είπε η βραβευμένη σχεδιάστρια.